Numărul 128 în lume, dar cu un titlu și o finală de Grand Slam reușite acum trei ani, Sofia Kenin a eliminat-o pe numărul 7 Coco Gauff.
CONCURS
Comandă orice produs 30-0 în timpul primei săptămâni al competiției de la Londra și poți câștiga cel mai dorit prosop oficial de turneu din lume, prosopul Wimbledon! Premiul va fi acordat prin tragere la sorți, la care vor participa toate comenzile (de minimum 50 de lei) plasate până duminică, 9 iunie, inclusiv, în shop-ul 30-0 (aici)
În plus, până duminică, 9 iunie, beneficiezi și de un discount de 40 la sută, dacă folosești codul de voucher STRAWBERRYTENNIS atunci când plasezi comanda.
Wimbledon 2023 s-a pus în mișcare, luni, cu Centre Court inaugurat de Novak Djokovic, cu câteva rezultate care ridică sprânceana și cu multe victorii pentru favoriți.
E un alt Grand Slam în care locul 1 e pe masă în ambele circuite; e și turneul la care Wimbledon își recapătă statutul de turneu care oferă puncte, așa că mizele sunt, poate, cele mai mari din tot anul.
Uite ce s-a întâmplat în prima zi la Wimbledon.
Venus, limitată de căzătură în duelul cu Svitolina
În termeni de nume, duelul dintre Venus Williams și Elina Svitolina a atras privirile încă de la tragerea la sorți. Ambele intrate în competiție cu câte un wild card, fiecare cu motivele sale de mândrie. Venus, pentru longevitatea extraordinară; Elina, pentru că e deja foarte aproape de forma ei de top la nici 9 luni de când a devenit mamă.
Venus, firește, are un palmares cu care ucraineanca nu se poate compara, dar a 24-a ei apariție la Wimbledon a luat sfârșit din primul tur, 6-4, 6-3 pentru Svitolina, al cărei cel mai bun rezultat la Londra datează din 2019, când a ajuns până în semifinale.
Totuși, evoluția lui Venus – și, într-un final, deznodământul meciului – a fost influențată de accidentarea suferită în game-ul al treilea, când americanca a alunecat în preajma fileului, acuzând dureri la genunchiul drept, cel deja bandajat. Nu vom ști dacă Venus ar fi putut construi pe avantajul breakului luat încă din start, sau dacă ar fi putut menține ritmul până la capăt în fața Svitolinei. Însă cert a fost afectată ulterior și n-a mai avut același ritm, aceeași securitate în deplasare, aceeași încredere în lovituri. Venus încă poate fi periculoasă și competitivă pe iarbă; azi însă n-a avut, practic, șansa să dea totul, în ciuda unui start în care, spunea ea, s-a simțit perfect.
Williams a dat de înțeles, nu o dată, că i-ar plăcea să-și continue prezența în circuit pe cât de mult posibil, mai în glumă, mai în serios, amintind zilele trecute că, dacă e cineva care să joace după 50 de ani, ea e aceea; de văzut ce va însemna această accidentare însă pentru viitoarele ei apariții în circuit.
Cifre intimidante pentru Djokovic și Swiatek
Novak Djokovic, primul din cei doi campioni en-titre care a făcut onorurile pe Centre Court, a avansat în siguranță în runda secundă; Djokovic a ajuns acum la 40 de victorii la rând pe Centre Court, după 6-3, 6-3, 7-6 cu argentinianul Pedro Cachin. Ultima oară când a pierdut sârbul pe această arenă se întâmpla în finala din 2013, în finala cu Andy Murray. În alte cifre ieșite din comun ale lui Nole: 18-0 în primul tur la Wimbledon; 69-2 în primul tur la turneele de Grand Slam.
Un bilanț similar de descurajant ca procent, chiar dacă dintr-un număr de meciuri mult mai mic, are deja și Iga Swiatek, care are, după ziua de azi, 15-0 în primul tur la Slamuri, după 6-1, 6-3 cu Zhu Lin, care a ratat de puțin prezența pe lista capilor de serie. Interesantă declarația chinezoaicei de 29 de ani, care pune un pic în perspectivă jocul lui Swiatek, reamintindu-ne de cât de diferit e ce vedem la televizor față de ce simte jucătorul de dincolo de fileu când vine mingea. „E foarte rapidă, e peste tot. E mereu așezată bine pentru a lovi, la fiecare minge. Dacă nu îi dau mingea lung, mă omoară. Se simte foarte diferit să joc cu ea, față de ce văd atunci când o urmăresc jucând”.
Swiatek nu e pe suprafața ei de bază, iar anul trecut a fost destul de evident că suferă și nu e în largul ei. Sunt, însă, semnale că progresează și pe iarbă, iar debutul a fost încurajator, mai ales după emoțiile de sănătate de săptămâna trecută. Swiatek va avea nevoie de tot ce poate da, pentru că are nevoie de a ajunge măcar în sferturi, ca s-o pună astfel pe Sabalenka în situația de a avea nevoie de titlu pentru a urca pe locul 1. Altminteri, Arynei o poate depăși cu o prezență în finală.
Kenin is back
Dacă Svitolina vs Venus Williams nu și-a atins, poate, potențialul maxim, celălalt duel al zilei dintre două nume puternice – Coco Gauff – Sofia Kenin – s-a lăsat cu o surpriză. Surpriză conform hârtiei, pentru că Gauff e numărul 7 și a ajuns în săptămâna a doua de două ori la Wimbledon, în vreme ce Kenin vine de departe. După multiple accidentări în ultimii doi ani, Kenin a ieșit la un moment dat din primele 400, dar pare să-și fi găsit un moment de formă la Londra, unde a venit din calificări, iar azi a reușit poate cel mai important rezultat al ei recent: 6-4, 4-6, 6-2.
Kenin, firește, e campioană de Grand Slam, plus o altă finală, iar calitatea a rămas acolo, chiar dacă în acești ani problemele s-au ținut lanț. Victoria cu Gauff e prima ei victorie vs Top 10 la un Slam din 2020 încoace, când o învingea în semifinalele AO pe Ashleigh Barty, câștigând apoi și titlul, în finala cu Garbine Muguruza (cea care trecuse în semifinale de Simona Halep).
Blestemul de la Halle a căzut
Cel mai în vârstă jucător de pe ambele tablouri care continuă lupta este acum Stan Wawrinka, a cărui pasiune pentru tenis continuă să-l mâne în luptă. Stan the Man a trecut în trei seturi de Emil Ruusuvuori, 7-5, 7-5, 6-4, și are o oportunitate bună și în runda următoare, unde-l așteaptă învingătorul dintre argentinianul Tomas Etcheverry și spaniolul Zapata Miralles.
Dintre numele importante, e de notat victoria lui Casper Ruud – în patru seturi cu Laurent Lokoli – pentru că e abia a doua oară când multiplul finalist de Grand Slam câștigă un meci la Wimbledon. Ruud a spus că pleacă cu a doua șansă în orice meci la Londra, iar în social media a plouat cu glume despre activitățile lui post finala de la Roland-Garros, după ce norvegianul n-a părut tocmai preocupat să se antreneze pe iarbă, preferând să petreacă câteva zile de vacanță.
Și un alt rezultat notabil e succesul lui Alexander Bublik – kazahul a trecut, 6-7, 6-4, 6-4, 6-4 de Mackenzie McDonald, dar ce e notabil e că Bublik pune astfel capăt unei tradiții nefaste construite în ultimul deceniu și ceva: exceptându-l pe Roger Federer, niciun campion de la Halle (turneu câștigat recent de Bublik) nu a trecut de primul tur la Wimbledon din 2010. Au pățit-o germanii Kohlschreiber (2011), Haas (2012), Mayer (2016), croatul Coric (2018), francezul Humbert (2021) și polonezul Hurkacz (anul trecut).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română