Sinner și Djokovic, pentru titlul ATP Finals, în ultimul mare meci al sezonului. Ce înseamnă meciul pentru cei doi
Radu Marina | 19 noiembrie 2023Sinner și Djokovic se vor întâlni pentru a două oară în câteva zile, de data asta în finală. Cei doi s-au văzut în grupe, unde italianul s-a impus în trei seturi după un meci extraordinar, iar acum îl va avea din nou ca adversar pe sârb în ceea ce va fi cel mai important meci din cariera sa.
Bucură-te de o ofertă de final de sezon în 30-0 Shop
Ai 40 la sută discount în Shop săptămâna asta. Reducerea e valabilă la orice comandă. Ca s-o activezi, folosește voucherul TREIZECIPATRUZECI când plasezi comanda în Shop. Poți comanda tricouri, șosete colorate cu inspirație din tenis, totebags sau reviste cu conținut exclusiv. COMANDĂ AICI!
După o săptămână intensă, cu mult tenis bun și pe alocuri dramă, ATP Finals și-a stabilit meciul pentru trofeu. Ultima finală din acest sezon de tenis competițional va fi între Novak Djokovic și Jannik Sinner, în reeditarea meciului din grupe, câștigat spectaculos de italian. Va fi fie încă un record bifat de Djokovic (al 7-lea titlu ATP Finals), fie cel mai important titlu din cariera lui Sinner.
În semifinale i-am avut pe primii patru jucători ai lumii, care au ajuns în această fază impunându-și jocul în grupe, dar și cu puțin ajutor (Djokovic nu s-ar fi calificat în semifinale fără victoria lui Sinner din meciul cu Rune, Alcaraz ar fi fost eliminat dacă Medvedev, care era deja calificat la ora meciului cu spaniolul, nu ar fi pierdut meciul). Cu multe calcule și scenarii posibile, semifinalele ATP Finals s-au bucurat de prezența celor mai buni patru jucători din acest sezon: Djokovic, Alcaraz, Medvedev și Sinner.
Jannik Sinner vs. Daniil Medvedev
Când s-au tras la sorți grupele, Sinner a nimerit într-o grupă în care nu avea niciun ascendent asupra vreunui jucător: cu Djokovic pierduse de 3 ori la rând, Tsitsipas îl învinsese de 5 ori în 7 meciuri, Rune câștigase ambele meciuri jucate contra lui. Cu toatea astea, Sinner venea după două titluri câștigate la Beijing și Viena, era în formă, pe un val uriaș de încredere și juca acasă, în fața propriilor suporteri.
De-a lungul timpului, Sinner a dat semne că momentul lui urmează. Poate n-a avut sclipirea și boom-ul lui Alcaraz, dar a fost întotdeauna acolo, printre primii și a dat semnale puternice că se apropie se intre cu adevărat pe scena mare a tenisului. A avut înfrângeri dureroase, a pierdut meciuri la limită în turnee mari (cu Djokovic în 2022 la Wimbledon, în sferturi, în cinci seturi, cu Alcaraz la US Open 2022, în sferturi, în cinci seturi, dar întotdeauna senzația lăsată a fost că timpul lui va veni, mai devreme sau mai târziu.
Iar acest moment, un salt la nivelul următor, a venit la Torino. La ATP Finals, Sinner i-a învins, pe rând, pe Zverev, Djokovic, Rune, Medvedev și s-a calificat în cea mai importantă finală a carierei. Cu aceste patru meciuri câștigate la rând, Sinner ajunge la 10 victorii consecutive în circuit, și o singură înfrângere în ultimele 18 meciuri (cu Ben Shelton, în optimile de finală de la Shanghai).
Revenind la semifinala Medvedev – Sinner, partida a fost pe alocuri spectaculoasă, cu multe schimburi de mingi dure și calitative. Sinner și-a continuat forma bună arătată în grupe și contra lui Medvedev, care până în octombrie nu pierduse niciodată în șase meciuri cu Sinner.
În primul set, cheia a fost serviciul. Iar la acest capitol, Sinner a stat impecabil, pierzând cu primul serviciu doar două puncte: a servit inteligent și a profitat pe deplin de poziționarea lui Medvedev la retur, una foarte defensivă, la câțiva metri în spatele liniei de fund. În acest condiții, Sinner a căutat des serviciile la exterior, cu mult efect, pentru a-l scoate pe rus și mai mult în lateral, în afara terenului.
Ce a mai contat a fost agresivitatea bine susținută a italianului de pe baseline. Sinner a mers pe același joc agresiv, dar calculat, și nu i-a permis lui Medvedev să ia avânt, să controleze schimburile de mingi. De altfel, acesta poate fi secretul într-un meci cu Medvedev: să nu îl lași să te acapareze, pentru că odată intrat în ritm te sufocă; lent, aproape insesizabil, dar eficient.
De trei meciuri încoace, de când îl învinge pe rus, Sinner a renunțat în a mai juca după cum dictează Medvedev și a fost mai alert, mai agresiv și fără a-i mai da posibilitatea de a crea. Tenisul rusului e înșelător și Daniil oferă mult spațiu de manevră adversarilor tocmai pentru ca apoi să îi ducă în zona în care dorește el. Or, în ultimele partide, Sinner a refuzat să mai fie dus în aceste zone gri, pline de capcane: a lovit puternic, a venit spre fileu când a avut ocazia, a stat la joc, a fost alert și a pus presiune încă de la prima minge după serviciu sau retur.
Rezultatul? Un Medvedev ușor grăbit (și de adversar dar și de tenisul pe care trebuia să-l joace, fiind obligat să fie mai agresiv, să joace mai repede), care nu și-a mai putut pune în evidență armele și deplasarea.
Chiar dacă în setul doi rusul a făcut câteva ajustări care aveau să îi aducă câștig de cauză pe termen scurt – a avansat la retur, a jucat mai agresiv, a avut o abordare mai agresivă, per total – rezultatul tot în defavoarea lui a fost. După ce a câștigat setul doi la mare luptă, după o evoluție echilibrată, în care puține i-au despărțit, decisivul a fost doar despre Sinner.
Cum scriam și în preview-ul dinaintea turneului, Sinner e un jucător excepțional – iar Torino poate fi acel punct de cotitură care să producă marele declic. Tenisul lui și loviturile în sine sunt de o acuratețe fantastică, are un echilibru bun ofensivă-defensivă și poate produce lovituri direct câștigătoare oricând vrea, fără mare efort, din orice poziție. Tot cumulul acesta de arme și piese, puse cap la cap și combinate cu un calm și o atitudine sănătoasă îl fac un jucător foarte greu de scos de pe teren: nu are puncte slabe evidente, poate câștiga în feluri diferite și nu depinde de anumite lovituri (dacă nu îi merge serviciul, se poate baza pe defensivă; dacă nu îi merge lovitura de dreapta, are reverul, cu care lovește curat și găsește cele mai imposibile unghiuri).
În setul decisiv, contra lui Medvedev italianul a excelat pur și simplu la toate capitolele: a servit bine, a returnat incredibil și a evoluat la intensitate maximă. Medvedev, care a și cerut intervenția fizioterapeutului după setul doi, n-a mai avut multe de oferit: s-a lăsat condus de Sinner, a răspuns doar ritmului și a jucat la așteptare. Iar rezultatul a fost un set dominat cu autoritate de italian, care îl învinge pe Daniil pentru al treilea meci la rând, după șase înfrângeri consecutive și se califică în cea mai importantă finală a carierei.
Novak Djokovic vs. Carlos Alcaraz
Într-unul din cele mai așteptări meciuri de la această ediție a ATP Finals, Djokovic – Alcaraz n-a mai fost duelul strălucitor de la Wimbledon sau Cincinnati. A fost, de altfel, o realitate fidelă a ultimilor luni: un Djokovic imbatabil, care a câștigat toate turneele la care a participat și un Alcaraz care a scăzut drastic nivelul în această toamnă. Din această combinație a ieșit un meci care a mers doar în direcția lui Djokovic, care a avut toate răspunsurile și a plusat suficient de bine în momentele importante pentru a-și asigura un avantaj. În fiecare set a fost câte un break, venit la mijlocul setului, care a fost suficient pentru sârb pentru a câștiga un meci important, în două seturi, fără a se complica. Au fost două seturi scurte, cu segmente de joc absolut încântătoare (vezi game-urile de la 3-2 și 4-2 din setul doi) și cu un deznodământ previzibil și logic.
Alcaraz a încercat multe lucruri, dar nimic din ce a încercat n-a avut sorți de izbândă. Spre deosebire de ultimele lui întâlniri cu Djokovic, acum tenisul lui nu s-a mai legat; a avut sclipiri, a avut momente bune de joc, dar nu le-a putut susține.
De altfel, având în vedere ultimele luni ale lui Alcaraz, calificarea în semifinale la ATP Finals este un rezultat bun, mai ales dacă avem în vedere cum a început turneul: slab, cu o înfrângere, după care s-a redresat prin victoriile cu Rublev și cu un Medvedev care era deja calificat în semifinale.
Finala. Sinner vs. Djokovic
Sinner și Djokovic se vor întâlni pentru a două oară în câteva zile, de data asta în finală. Cei doi s-au văzut în grupe, unde italianul s-a impus în trei seturi după un meci extraordinar, iar acum îl va avea din nou ca adversar pe sârb în ceea ce va fi cel mai important meci din cariera sa. E important de notat că Sinner a avut un cuvânt de spus în menținerea lui Djokovic în turneu: o înfrângere a lui Sinner cu Rune l-ar fi eliminat pe Djokovic.
Dincolo de acest aspect, rămâne tenisul. Iar aici va fi de urmărit răspunsul lui Djokovic, care nu are ezitări când vine vorba de revanșe: va fi motivat și montat să șteargă înfrângerea din grupe și să încheie sezonul cu încă un titlu, care-l va duce la șapte turnee de această categorie.
E clar că Djokovic va face tot ce îi stă în putință pentru victorie – e cert și faptul că e favorit în acest meci, chiar dacă italianul tocmai l-a învins în urmă cu câteva zile. Pe de altă parte, Sinner traversează o formă excelentă, va fi susținut și, cel mai important, și-a demonstrat că îl poate învinge pe Djokovic chiar și în condiții grele (să îl depășești pe Djokovic în tiebreak, câștigând punctele importante, e mare lucru).
Pentru italian va fi esențial serviciul. Cu cât îl va ține mai departe pe Djokovic de schimburile lungi de mingi, cu atât șansele lui vor crește. E capabil să se apere, poate câștiga puncte trecând din defensivă în atac, dar cheia va fi în nivelul lui de agresivitate și intențiile agresive – de a se duce peste Djokovic și de a deține controlul.
Și pentru Djokovic acest meci e o provocare. Are lucruri de demonstrat – atât lui Sinner, cel care l-a învins, cât și publicului, dar și celor care-l vedeau eliminat încă din grupe. Iar când Djokovic intră în acea stare, de regulă se întâmplă lucruri mari.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română