Singapore 2015, analiza combatantelor: Pennetta și Safarova, talentele târzii
Camelia Butuligă | 25 octombrie 2015Flavia se găsește într-o situație curioasă din punct de vedere emoțional: ne-a spus ”arrivederci, dar deocamdată rămân cu voi”. La New York, asta a funcționat în favoarea ei, pentru că a ajutat-o să joace eliberată, cum a spus și ea. Dar atunci nimeni nu știa despre hotărârea ei și apoi, nu câștigase încă titlul. Acum, este campioana de la US Open și toată lumea știe că e primul și ultimul ei WTA Finals — vor fi mulți care vor aștepta să repete magia de la New York.
Poate nu este o întâmplare că avem, atât în tenisul masculin, cât și în cel feminin, din ce în ce mai multe cazuri de jucători care ating târziu succesul. Maturitatea emoțională cere timp, iar în tenisul actual, teribil de competitiv și dificil, este nevoie de un nivel apreciabil de calm și încredere în sine pentru ca jucătorii să-și descătușeze potențialul.
Ultimele două jucătoare trecute de linia de sosire pentru Singapore sunt oarecum similare în această privință: la 33 și 28 de ani sunt amândouă calificate în premieră la WTA Finals. Flavia Pennetta și Lucie Safarova sunt două nume cunoscute de ani buni fanilor, prezențe constante în plutonul fruntaș, dar niciodată până anul acesta protagonistele unor performanțe majore. Flavia a fost deraiată în 2009 de o problemă la încheietură care era gata să-i încheie cariera. La rândul ei, Lucie părea copleșită de emoții și nu reușea să se ridice la înălțime în meciurile cu miză. Nici Pennetta nu era în largul ei în meciurile oficiale — după US Open a mărturisit că i-a plăcut mereu să se antreneze, dar a avut mereu probleme în competiții. Presiunea de a câștiga și mai ales consecințele (și cele ale înfrângerilor, și cele ale victoriilor) apasă greu asupra jucătoarelor pe teren. ”Poate de aceea am jucat atât de bine la New York, pentru că am jucat eliberată”, a spus Flavia, care luase deja decizia de a se retrage înainte de US Open.
Anul acesta a fost extraordinar pentru amândouă. Safarova a câștigat Doha și a făcut finală la New Haven, dar adevăratul breakthrough a fost la Roland Garros, unde a jucat entuziasmant de-a lungul turneului și a făcut un meci onorabil împotriva Serenei în finală. Din păcate, la New Haven a făcut o întindere abdominală și nu a putut juca bine la US Open, unde a ieșit în turul întâi. Apoi a fost doborâtă de o infecție bacteriană foarte serioasă, care a necesitat spitalizare, tratament intensiv cu antibiotice și repaus total. Safarova a ratat astfel circuitul asiatic și cinci săptămâni de tenis, cea mai lungă pauză din viața ei de jucătoare. Lucie a revenit la Linz și Moscova, unde a pierdut încă din primele meciuri, la Andreea Mitu și Pavlyuchenkova. Nivelul ei rămâne o enigmă, ca și în cazul celorlalte jucătoare care s-au confruntat cu probleme de sănătate anul acesta, Sharapova și Kvitova. Lipsa meciurilor jucate (și mai ales câștigate) în ultimul timp va fi o problemă pentru Safarova. În plus, la Singapore va avea de jucat și la dublu, împreună cu Mattek-Sands.
După US Open, când a servit două șocuri consecutive lumii tenisului (primul a fost că a câștigat titlul și apoi că și-a anunțat retragerea la festivitatea de premiere), Flavia Pennetta și-a continuat viața de jucătoare profesionistă de tenis; în mai puțin de două săptămâni, a mers de la Tianjin la Barcelona la Moscova la Singapore. Flavia se găsește într-o situație curioasă din punct de vedere emoțional: ne-a spus ”arrivederci, dar deocamdată rămân cu voi”. La New York, asta a funcționat în favoarea ei, pentru că a ajutat-o să joace eliberată, cum a spus și ea. Dar atunci nimeni nu știa despre hotărârea ei și apoi, nu câștigase încă titlul. Acum, este campioana de la US Open și toată lumea știe că e primul și ultimul ei WTA Finals — vor fi mulți care vor aștepta să repete magia de la New York. Nu știu dacă Flavia va putea, și fizic și emoțional, să se afle și la Singapore în aceeași stare de spirit.
Bănuiesc însă că vom afla răspunsul la această întrebare azi dimineață, pentru că sorții au decis ca Pennetta să deschidă turneul de simplu împreună cu Simona Halep, cea pe care a învins-o la New York în semifinale. Situația de la Singapore este diferită de cea din New York, și în ceea ce-o privește pe Flavia, dar și în ceea ce-o privește pe Simona. La US Open, Simona a ajuns în semifinale secătuită fizic și emoțional după două meciuri monstruoase, cu Lisicki și cu Azarenka. Au fost două victorii care au costat-o foarte mult și prețul l-a plătit cu Pennetta, care, să recunoaștem, a jucat cam singură acel meci. La Singapore, Simona este odihnită, glezna se prezintă bine până acum și, cel mai important, este avertizată de ce poate Pennetta pe teren și, sperăm, motivată să-i răspundă pe măsură.
Primul meci este foarte important nu numai din prisma punctelor acumulate, dar și pentru că dă tonul pentru următoarele două. O primă victorie este ca un suspin de ușurare; câștigătoarea va intra în meciul următor ceva mai ușoară și mai eliberată. Iar a juca eliberat este secretul marilor victorii, amândouă știu asta. Să vedem care dintre ele va putea să uite (temporar) miza acestui meci și să joace fără să aibă nimic de pierdut.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română