Simona trece în siguranță de Eugenie Bouchard, lasă în urmă două zile cu emoții și merge în turul 3
Codruț Baciu | 18 ianuarie 2018Simona Halep s-a calificat în turul al treilea la Australian Open după o victorie solidă cu Eugenie Bouchard, 6-2, 6-2, în o oră și 7 minute. Simona a făcut șapte break-uri și a încheiat meciul cu 16 winners, câteva dintre ele sclipitoare, plus 14 erori neforțate, pentru a treia ei victorie din patru meciuri cu jucătoarea canadiană. În turul următor, Simona o va întâlni pe Lauren Davis.
A fost răspunsul perfect al Simonei după două zile pline de griji: după accidentarea suferită în meciul din turul 1 cu Destanee Aiava, ea a avut dureri ieri și așteptările erau rezervate. Înainte de meci s-a antrenat foarte ușor cu două ore înainte de meci, un practice la care atmosfera din echipă a fost serioasă, lipsită de obișnuitele zâmbete.
"I feel the pain but I didn't think about it. I just wanted to play the match and to win it."
[1] @Simona_Halep defeats Eugenie #Bouchard 6-2 6-2 to progress to the third round.#AusOpen pic.twitter.com/M6mSqZJ2TJ
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 18, 2018
La interviul de după meci, Simona a spus că a simțit durerea la gleznă, dar a încercat să nu se gândească la ea. Ei bine, dacă i-a fost greu, nu prea s-a văzut. Deplasarea a arătat a fi demnă de o lideră mondială care are chiar deplasarea ca punct foarte; iar după primul set, când încrederea româncei și neforțatele lui Genie au fost și mai evidente, Simona a reușit câteva lovituri câștigătoare spectaculoase. Gifuri au fost date spre folosire, Eurosportul a salvat zeci de secunde numai bune pentru highlight-urile zilei, iar tweeturi înflărăcate au văzut lumina de neon a Twitterului.
”Dacă vă bat cu o gleznă beteagă în prima săptămână, cum credeți că o să fie cu ea zdravănă, în a doua?” #ROU #Halep
— Codrut (@CodrutBaciu) January 18, 2018
La încălzire, camera montată pe fileu, o bizarerie utilă pe care am văzut-o mai întâi la Laver Cup, mi-a oferit primul moment de optimism al zilei. Pentru că țopăiala Simonei părea ok, iar glezna nu era menajată în mișcările specifice de la primire.
Genie Bouchard, hulită de mulți, luată peste picior de și mai mulți, însă apreciată de noi, restul, care îi urmărim contul de Instagram, ar trebui să se hotărască ce vrea să fie. Un soi de Ostapenko mai glamour, care nu plânge după neforțate pentru că dă două winnere un minut mai târziu? Sau o Pliskovă mai exuberantă, care încetează să mai posteze pe social media în timpul antrenamentelor? Oricare variantă e ok, talent are destul. Azi însă, n-a zâmbit, nu s-a distrat la muncă deloc. Și, până la urmă, nu spre asta ar trebui să tindem cu toții? Spre un fel de joie de vivre la job, ca să n-o luăm razna acasă?
Simo a făcut rapid primul break în meci, dar și-a pierdut serviciul imediat. La prima sa dublă greșeală s-a văzut un pic din atitudinea cu care a intrat în meci: a cerut minge imediat, a schimbat partea de serviciu și a așteptat-o pe Genie. 5-6 secunde totul. Senzația pe care o ai imediat după ce faci dublă este nasoală (vă spun sigur, că o trăiesc cam de două ori pe game). Dacă ai nevoie să te aduni, atunci tragi de timp, respiri, îți aduci aminte de cărțile lui Gilbert, și așa mai departe. Când știi ce ai de făcut, dimpotrivă! Te grăbești, lași energia negativă în urmă și o iei de la capăt, așa cum a făcut Halep.
În game-ul următor, planul de joc al Simonei a funcționat foarte bine. Genie, deși stă în teren și pe baseline cât de mult poate, nu mereu se poate folosi de poziția asta avansată. Dacă nu iei mingea devreme, riști să te trezești cu ea în picioare, sau, cum fost cazul de multe ori azi, depășindu-te direct. Încă din acel game doi am văzut, cel mai probabil, punctul meciului. Un schimb de 27 de lovituri, care a curpins loburi, sliceuri și muncă defensivă magistrală din partea ambelor jucătoare. Nu trebuie, în general, să dăm sentințe prea ușor, cu atât mai puțin după numai 15 minute de joc, dar iat-o pe a mea: deși era clar care e jucătoarea mai bună, nu doar valoarea a dat scorul de azi, ci faptul că Simona poate juca tare cu Bouchard, pe când Bouchard nu rezistă tempo-ului de toboșar țăcănit al Simonei. Este și motivul pentru care am găsit, de-a lungul timpului, comparațiile cu Nadal destul de forțate. Pe Rafa îl scoți din ale lui dacă dai tare, pe Simona însă, numai dacă joci ca ea, doar că mai bine.
Halep a urcat la 3-1 și la 4-1, iar microfonul arbitrului s-a defectat chiar când setul părea să se apropie de final. ”Întrebarea mea este: atunci când eu nu mă aud în el, voi mă auziți?”, i-a spus el prezenței misterioase din telefon. Cu alte cuvinte, omul a sunat la IT. Și chestia este că la cât de prost le-a mers aplicația și site-ul în primele zile, nu m-aș mira ca la celălalt capăt al receptorului să se fi aflat un bărbos plictisit, cu firimituri și cești goale de cafea în jurul lui, care să zică ce zic oamenii de la IT, în general: ”i-ai dat și tu un restart?”. Cert e că arbitrul a început să se audă mai răstit din momentul ăla, deci putem presupune că geekșii australieni au un repertoriu mai larg de sfaturi în situațiile de criză. De exemplu, ”vorbește și tu mai tare”.
Halep a returnat foarte bine până la finalul setului și e suficient să observăm că Genie nu a reușit să-și țină serviciul nici măcar o dată. Orice minge mai scurtă, din serviciu sau din schimb, a fost atacată de Simona imediat. Același lucru a încercat să facă și canadianca, dar cu rezultate modeste. 33 de minute mai târziu, Simona închidea setul, la capătul unui game în care nu a pierdut niciun punct.
Setul doi a debutat cu Simona făcând paradă de un skill subapreciat la ea: felul în care anticipează unde merg loviturile adversarei. Nu e doar viteză și demaraj acolo, că și Giorgi, Errani și alte zeci de jucătoare se mișcă bine, dar niciuna nu s-a apropiat de perfomanțele Simonei. De ce? Păi, tot pachetul care formează un campion este construit din arme și lovituri văzute și nevăzute.
Simona e în control acum la toate statisticile, minus viteza servei. La trei game-uri de turul al treilea
— Treizecizero.ro (@treizecizero) January 18, 2018
Întotdeauna cu un pas în spatele Simonei, Bouchard a reușit să facă un break la începutul setului, iar apoi să lege câteva lovituri câștigătoare care i-au adus egalarea la 2. Apoi, fata îmbrăcată în roz a cedat inițiativa. Câteva minute mai târziu, înțeleg că a preluat-o din nou, că i-am auzit pe comentatorii de limbă engleză spunând ”Genie is flirting with the double fault there”.
Am fost la o prietenă care tocmai a născut. Camera bebelușului era roz. Am zis ”wow, nu știam că Nike face și mobilă”.
— Codrut (@CodrutBaciu) January 18, 2018
Lungimea loviturilor lui Halep s-a perfecționat în ultimele 10 minute până în punctul în care Bouchard, dacă ar fi genul ăla de jucătoare, ar fi putut spune ”too good” de două-trei ori pe game. Pendularea asta a Eugeniei, între bine și rau, între fată de treabă și nașpetă de Cannes, se vede și pe teren, și în afara lui. Iar când încep să apară și icnetele halepiene, știi că meciul e cam gata.
Săptămâna trecută, în articolul pe care l-am scris despre Adidas și Halep, construit în jurul opiniilor unor experți în comunicare, părerea generală era următoarea: Halep este marketabilă, are tot ce-i trebuie, mai puțin un anume twist care să o separe ferm și irevocabil de restul. Ei bine, m-am mai gândit și eu, și cred că i-am găsit twistul. Fiți atenți. Este adevărat, Simona nu va domina niciodată circuitul ca Serena sau Graff, nu va vorbi opt limbi străine și nici nu-și va vopsi părul în verde-sirenă. Să uităm de astea, nu aici se vor uita marile branduri. În schimb, poate că va fi unul din acei lideri de cursă lungă, vânați 12 luni din 12, mereu la nu mai mult de două lungimi în față, însă pe care, chiar când crezi că i-ai ajuns, mai fac 40 de puncte și termină încă o săptămână pe primul loc. Iar atunci când stoicismul va deveni evident, Nike, Lacoste, Carrefour Militari sau orice altă firmă cu bani va putea face un spot ca lumea cu ea. În care punchline-ul Simonei se va scrie singur și măreț: ”Poți ajunge și tu numărul 1 mondial. Dar va trebui, mai întîi, să-l smulgi dintre degetele mele reci”.
***
Ce-ți poți lua din Shop-ul 30-0
1. Simona de păstrat
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
2. Noul set de tricouri 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici.
De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.
3. Noul tricou 30-0 Tee
Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.
Verifică toată oferta din Shop AICI
Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle
(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română