Simona se ridică, câștigă cu Paolini la Linz, prima ei victorie după pierderea primului set de la revenire. Meci cu Jaqueline în semifinale!
Treizecizero | 10 noiembrie 2021Va urma, așadar, o întâlnire Simona Halep vs Jaqueline Cristian pentru al doilea turneu consecutiv.
Simona Halep merge în a treia semifinală a sezonului (Stuttgart, Cluj), după ce a învins-o pe italianca Jasmine Paolini la Linz, 4-6, 7-5, 6-0, în drum către o semifinală românească în Austria, cu Jaqueline Cristian.
Într-un meci în care puține lucruri au funcționat cum și-ar fi dorit în prima lui parte, Simona a reușit însă să-și regăsească tenisul cel mai bun când avea nevoie mai mare de el și să depășească un moment greu în setul secund, sfârșind prin a găsi un tenis copleșitor în decisiv.
Rezultatul e prima ei victorie într-un meci care s-a întins pe trei seturi de la revenirea de după accidentarea din vară. Implicit, un rezultat foarte prețios pentru încrederea ei, într-un meci care a testat-o și care a obligat-o să sape adânc după soluții – genul de meciuri pe care îl caută în această fază a sezonului. Iar pe un alt plan, de asemenea important, rezultatul îi asigură Simonei prezența în Top 20 la final de sezon.
Rareori am văzut în cariera Simonei, recunoscută pentru constanța ei, o oscilație atât de mare de nivel pe parcursul unui meci. Dominată de Paolini în startul primului set, în pană de idei și de opțiuni la începutul setului secund, Simona a încheiat meciul într-o manieră impunătoare, dominând convingător un decisiv în care a părut că poate face orice vrea, că lovește mingea exact cum și unde își dorește.
Am avut parte de o Simona care a intrat greu în partidă și care s-a chinuit multă vreme să lege punctele, văzându-se condusă cu set și break (6-4, 3-1), sau trebuind să servească pentru a sta în meci la 4-5 în setul secund. Dar când s-a redresat și a intrat, în fine, în meci, a fost de neoprit și nu s-a mai uitat o secundă în urmă. A fost o discrepanță uriașă între prima parte a meciului și ce a urmat de la mijlocul setului doi în sus. Dar o victorie rămâne o victorie iar Simona se află în punctul în care orice meci câștigat o apropie de nivelul ei obișnuit.
O bună bucată din meci, marea problemă pentru Simona a fost lipsa de reacție: a jucat prea mult în funcție de adversară, a așteptat prea des ca adversara să greșească (ceea ce nu s-a întâmplat) și în prea multe rânduri a lăsat-o să se desfășoare în voie, în special cu lovitura de forehand. Toate lucrurile astea au încărcat-o pe Paolini, o jucătoare de dispoziție, care se hrănește din entuziasmul adus de loviturile câștigătoare.
Paolini, care a câștigat în septembrie primul titlu WTA și se află la cel mai bun sezon al carierei, nu are un stil de joc cu care să-și rănească în profunzime adversarele. Sau în orice caz nu o jucătoare ca Simona, capabilă să facă mai bine și la un nivel mult mai ridicat orice poate Jasmine. Italianca e o jucătoare rapidă, lovește iute și stă suficient de bine în apărare. Dar timp de un set jumătate, Simona a fost foarte departe de ceea ce e capabilă în mod normal pe un teren de tenis din toate punctele de vedere – deplasare, acoperire a terenului, defensivă, inițiativă – iar asta i-a permis lui Paolini să-și facă de cap.
Că Simona a fost reactivă și s-a chinuit să lege punctele s-a reflectat, evident și în scor: Paolini a urcat rapid la 5-2 în primul set, Simona a recuperat break-ul, dar și-a pierdut serviciul în momentul în care a servit pentru a rămâne în set. În setul doi, deși a început cu break, favorita 2 a fost din nou obligată să revină din urmă, după ce a pierdut următoarele trei game-uri.
Condusă cu set și break, Simona părea că nu-și găsește, sub nicio formă, reperele, iar meciul va fi unul de uitat cât mai repede. Până la 1-3 în setul doi, Simona a ratat mingile importante, a ratat lovituri ușoare și a dat semne că îi e greu să se bată de la egal la egal cu Paolini, drept pentru care a apelat des la slice-uri de rever și scurte, despre care a vorbit la finalul meciului, spunând că le-a folosit pentru a rupe ritmul și a o determina pe italiancă să greșească. Iar ceea ce a fost și mai îngrijorător a fost faptul că a pierdut majoritatea schimburilor de mingi prelungite.
Doar că, așa cum se întâmplă de multe ori într-o partidă de acest tip, între o jucătoare foarte valoroasă și experimentată și o alta la început de drum, uneori un singur game mai disputat schimbă traiectoria și dinamica întregului meci – indiferent de cum s-a jucat până la acel moment.
În cazul nostru e vorba de game-ul cinci, când Simona a făcut break-ul și a egalat la 3. Din acel moment, Simona a devenit mai alertă, a fost mai intensă, a accelerat mai des și nu a mai lăsat-o pe Paolini să atace cu lovitura de forehand, căutându-i mai des reverul și construindu-și atacurile spre reverul ei.
Când acest lucru s-a întâmplat, iar Simona și-a mai curățat jocul de greșeli, lucrurile au intrat în normal: Paolini n-a mai avut cu ce să o deranjeze pe Simona, și nici n-a mai rezistat ritmului, ceea ce a făcut ca partida să meargă exclusiv în direcția Simonei. De la 4-6, 4-5, Simona a pornit un comeback furios, câștigând următoarele nouă game-uri la rând.
Simona reușește astfel a doua semifinală consecutivă în acest circuit de indoor pe care-l face târziu în sezonul 2021, și o așteaptă în semifinale pe Jaqueline Cristian.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română