Simona se întoarce pe teren pentru viața de după Roland Garros. Campioană de Slam, în căutarea altuia? Preview
Adrian Țoca | 29 iunie 2018Wimbledon e perceput în general de către fanii români drept Slamul la care Simona are cele mai mici șanse să se impună. Însă lucrurile sunt ceva mai nuanțate de atât. Simona a fost în cel puțin două ocazii destul de aproape de un parcurs lung sau foarte lung la Londra. E cunoscut episodul din 2014, când a dus momentul entuziasmant de la Paris și a ajuns până în semifinale. Anul trecut, în sfertul de finală excelent cu Johanna Konta, Simona a fost la două puncte de victorie și de o nouă semifinală.
La trei săptămâni după triumful de la Roland Garros, Simona Halep se întoarce pe teren direct într-un Grand Slam, fără să fi apucat să joace un alt meci oficial înainte. O va face din postura de favorită 1 la Wimbledon, un lucru exact la fel de spectaculos precum sună.
Însă, până când meciurile vor da primele răspunsuri începând de luni, acum e momentul obișnuitelor analize și calcule. Cum va reacționa Simona în noua ei realitate? Va simți inevitabila mahmureală de după cucerirea primului Slam? Sau, dimpotrivă, efectele se vor simți mult mai târziu, iar acum încă mai are suficientă adrenalină ca să ducă încă un turneu important. Sau poate faimosul sindrom al primului Slam nu o va atinge niciodată. Așa cum spunea Darren Cahill în interviul exclusiv pe care-l publicăm în întregime în revista ”Simona. Povestea Primului Slam”, aceasta este ”o problemă pe care să tot vrei să o ai”.
”Câtă vreme o pui pe Simona pe terenul de tenis, ea dă mereu 100 la 100, așa că motivația nu va fi o problemă pentru ea. Și-a setat obiective să obțină rezultate bune în restul turneelor mari din acest an și să încerce să își apere postura de locul 1 la final de sezon. Pas cu pas și turneu cu turneu, așa vom merge. Nimic nu se schimbă, de fapt, pentru noi, oricum lucram deja cu o campioană și înainte”, ne-a spus Darren, dând de înțeles că Simona va fi la nivelul normal cât de curând.
Însă nu vom ști ce va fi până nu o vom revedea pe teren, iar emoțiile primului tur, despre care Simona ne spunea la Paris că sunt mari și absolut inevitabile, vor fi înfruntate. Se va întâmpla marți, când o va vedea pe japoneza Kurumi Nara.
Wimbledon e perceput în general de către fanii români drept Slamul la care Simona are cele mai mici șanse să se impună. Însă lucrurile sunt ceva mai nuanțate de atât, și cu siguranță șansele ei nu pot fi expediate prea ușor, cu atât mai mult cu cât acum și-a dovedit sieși că poate trece linia de sosire. ”Cu siguranță acum cred că se poate repeta parcursul de aici și într-o altă ocazie”, spunea ea, după finala câștigată cu Sloane Stephens la Paris.
Simona a fost în cel puțin două ocazii destul de aproape de un parcurs lung sau foarte lung la Londra. E cunoscut episodul din 2014, când a dus momentul entuziasmant de la Paris și a ajuns până în semifinale. S-a accidentat în primele game-uri și a pierdut semifinala cu Bouchard, dar a dat, ani mai târziu, de înțeles că simțea că poate câștiga acolo. Ar fi urmat o finală cu Kvitova. Anul trecut, în sfertul de finală excelent cu Johanna Konta, Simona a fost la două puncte de victorie și de o nouă semifinală. A mai fost și un alt sfert, cel cu Kerber din 2016, însă Angie a fost mai bună în acea zi (și în acel an).
Pe scurt, raționamentul este, paradoxal, simplu când vine vorba de Wimbledon, un turneu așa de complicat. Nu-ți face calcule mai departe de următorul meci. Ai grijă să treci cu bine de primele tururi, în care, din varii motive (primul dintre ele fiind că iarba nu apucă să fie tocită), surprizele sunt mult mai numeroase decât în alte locuri. Apoi, dacă te-ai asigurat că ești în sferturi, de exemplu, folosește-ți din plin experiența la acest nivel. Odată ajunsă într-o eventuală semifinală, de acolo înainte absolut orice este posibil și depinde de forma de moment; plus că o semifinală de Slam, în antecamera trofeului, e un rezultat cu greutate oricum ar fi.
Dar noi suntem chibiți și ne permitem să facem calcule, așa că iată cum se întrezărește tabloul feminin la această oră.
Sfertul 1
Simona a mai întâlnit-o o dată pe Kurumi Nara, tot în 2014, când a învins-o, 6-2, 6-2, în drum spre semifinalele Indian Wells. Nara, 26 de ani, a jucat puțin sezonul acesta și a pierdut, de altfel, toate cele 8 meciuri pe tablouri principale. A început, recent, să mai câștige în calificări; pe iarbă are un bilanț de 2-3 anul acesta. E o luptătoare, ca orice asiatică, dar are puține argumente ca să o doboare pe Simona.
În turul următor, o altă asiatică: fie că e vorba de chinezoaica Saisai Zheng, fie de Qiang Wang, de asemenea din China. Wang pare mai periculoasă, dar Simona a învins-o chiar anul acesta, 7-5, 6-1 la Indian Wells. Și pe Saisai Zheng o conduce tot cu 1-0 la h2h, o victorie care datează din semifinalele Shenzhen 2015.
Turul al treilea poate însemna fie o altă apariție asiatică, dacă Su-Wei Hsieh își confirmă potențialul de încurcat socoteli, fie Anastasia Pavlychenkova, pe care Simo o conduce cu 7-0, fie, de ce nu, Ana Bogdan, care e la două aruncături de băț de un meci cu Halep. Ana debutează cu Lara Arruabarrena și a arătat deja la Slamuri că poate lega victoriile.
În optimi, Simona poate avea șansa unei rejucări a faimosului sfert de finală de anul trecut, când, după un meci de înalt nivel, Johanna Konta a oprit-o din tentativa de a deveni numărul 1 mondial chiar pe Centre Court. Konta e în căutare de forma anilor trecuți și, deocamdată, nici trecerea pe iarbă n-a ajutat-o enorm, fiind sub rezultatele din 2017. Un cap de serie mai înalt este Elise Mertens, pe care Simona a învins-o clar tot în turul 4 la Roland Garros. Tot pe acolo mai sunt Dominika Cibulkova, mereu periculoasă, cu atât mai mult pe o suprafață precum iarba, Alize Cornet, puternica cehoaică Marketa Voundrousova sau rusoaica Natalia Vikhlyantseva.
În sferturi, lucrurile devin interesante. E o selecție solidă de nume grele din care s-ar putea alege adversara pentru Simona. În fruntea listei e Petra Kvitova, firește, pe care mulți o văd în stare să câștige un al treilea titlu la All England Lawn Tennis and Croquet Club. Jelena Ostapenko a avut un turneu interesant anul trecut aici și va încerca să șteargă impresia eliminării din primul tur de la Paris. Maria Sharapova, și ea fostă campioană, n-a mai fost un factor la Wimbledon în ultimii ani nici înainte de suspendare. Ar mai fi și Kirsten Flipkens, foarte competentă pe iarbă, fostă semifinalistă aici.
Româncele: Simona Halep – Kurumi Nara, Mihaela Buzărnescu – Aryna Sabalenka, Sorana Cîrstea – Magdalena Rybarikova, Elena Ruse – Agnieszka Radwanska, Monica Niculescu – Naomi Osaka, Alexandra Dulgheru – Kristina Pliskova, Irina Begu – Katie Swan, Ana Bogdan – Lara Arruabarrena
— Treizecizero.ro (@treizecizero) June 29, 2018
Ocazie cu care trecem în sfertul al doilea de tablou, ca să vedem cine ar putea fi eventuala adversară a Simonei în semifinale.
Sfertul al doilea
Garbine Muguruza, campioana de anul trecut și favorită 3, este plasată bine aici. Garbine va încerca să se descurce mai bine în postura de deținătoare a unui titlu de Slam față de ultima experiență similară, cea de anul trecut de la Paris. Are un început numai bun să intre în viteză, iar primul obstacol interesant va fi estona Kontaveit, în turul 3. Foarte competenta Ashleigh Barty, deja cu un titlu pe iarbă anul acesta, la Nottingham, ar aștepta-o în turul 4; Barty pare mai bine plasată să ajungă acolo decât Daria Kasatkina, de asemenea prezentă pe cel segment de tablou.
Fosta finalistă la Wimbledon Angelique Kerber pare însă bine poziționată pentru un alt traseu lung aici. În ciuda unui tur 1 sonor pe hârtie cu Vera Zvonareva, la rându-i fostă finalistă aici, Kerber ar trebui să ajungă în siguranță la eventualul duel cu Muguruza din sferturi.
Sfertul al treilea
Sfertul al treilea e dominat de pe hârtie de Karolina Pliskova, iar din punct de vedere al reputației, de Venus Williams, care speră la o nouă șansă la titlu aici, după finala de anul trecut. În vremea asta, Sloane Stephens, mereu periculoasă, mereu pândind din umbră, va încerca un alt traseu lung la un Slam, după cel oarecum neașteptat de la Paris. Fix acum un an, la Wimbledon, Sloane își făcea reintrarea în circuit după accidentare, pierzând un meci de reacomodare, în primul tur pe iarba londoneză. Ce a urmat ulterior a fost fantastic.
Tot aici, Mihaela Buzărnescu va încerca să pună cap la cap progresul recent și forma arătate deja pe iarbă. Dar, în speranța că Mihaela nu e obosită, ea e într-o zonă mai grea. Debutul cu Sabalenka e dificil – bielorusa are un traseu excelent la Eastbourne, cu victorii la Goerges, Mertens sau Pliskova. Dacă și ea, și Irina Begu (cu un tur 1 împotriva unei britanice, Katie Swan) câștigă, atunci cele două colege de dublu de la Eastbourne se vor afla față în față în runda a doua, cu un posibil meci cu Pliskova în turul 3.
Sfertul al patrulea
Dar marea câștigătoare a tragerii la sorți este Serena Williams. Pentru o favorită 25, traseul ei nu putea fi cu mult mai bun de atât. După ce deschide cu Arantxa Rus, Serena e în curs de coliziune cu Elina Svitolina în turul al treilea, ceea ce cu siguranță că are potențial de blockbuster. Svitolina a bătut-o în cea mai recentă întâlnire a lor, tot una cu grad ridicat de importanță emoțională, în optimile turneului olimpic. Dar de văzut cum va reacționa ea după eliminarea timpurie de la RG și dacă se va simți în largul ei pe iarbă.
Dacă trece de acest tur, Serena poate fi din nou inclusă în cercul favoritelor la un titlu de Slam. Tot în zona asta de tablou plutesc amenințări pe iarbă precum Vandeweghe, Keys, Radwanska sau Rybarikova, dar nici Sevastova, Safarova sau Krunic nu-s de neglijat. Misiune grea pentru favorita 2, Caroline Wozniacki. Tot aici, debutul la un Slam al Elenei Gabriela Ruse va fi o lecție interesantă: o va întâlni pe fosta finalistă Agnieszka Radwanska, pe cea mai bună suprafață a polonezei.
Tabloul complet este aici
***
Nu rata Povestea Primului Slam!
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită contextualizată. Cu șase ani de experiență în spate, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor. Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – turneul la care s-a petrecut totul.
Interviuri, invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română