Simona recunoaște îndată potențialul pericol, răspunde pe măsură într-o victorie frumoasă cu Zheng
Codruț Baciu | 5 iulie 2018Simona Halep a survolat cu bine și prima încercare din turneu: într-un meci în care Saisai Zheng i-a dat o replică solidă în primul set, românca a refuzat să piardă primul set și a răspuns cu o serie de game-uri care nu s-a mai oprit până când succesul n-a fost securizat. 7-5, 6-0 pentru Simona, care se califică în runda a treia. O va întâlni, sâmbătă, pe a treia asiatică din turneu: dinamica Su-Wei Hsieh, care a trecut, 6-3, 6-3, de Lara Arruabarrena.
Zheng a fost foarte bătăioasă în primul set, în vreme ce Simona a avut nevoie de ceva timp ca să-și găsească claritatea în joc. Dar a găsit-o exact la timp, revenind de la 3-5, când Zheng servea pentru set. Simona a răspuns cu o serie de 10 game-uri consecutive, punctată de veniri la fileu, schimburi spectaculoase de pe baseline și o atitudine super energică. Simona a încheiat meciul cu 13 puncte din 19 câștigate la fileu, o cifră excelentă pentru o jucătoare altă dată reticentă în a urca în față. Halep a adunat 20 de lovituri direct câștigătoare și 19 erori neforțate.
*
Iată o cronică scrisă despre un singur set. Iar de restul meciului, să căutăm împreună adjective de bine, pentru că Simona a arătat așa cum a arătat în ultimele luni: exact ca un lider mondial & favorită la titlu. Includ aici și primul set al meciului de azi – ba mai mult, îl pun în cap de listă, pentru că perioadele grele dintr-un meci dau măsura leadershipului de clasament, nu game-urile câștigate la rând, fără emoții.
În plus, dacă ați reușit să vă detașați, vreme de 45 de minute, de miză și de neforțatele Simonei (15 din totalul de 19 au venit în primul set), ați observat că s-a jucat un tenis frumos. Un match-up plăcut ochiului între Simo și Zhang, în care una folosește slice-ul și când trebuie, și când nu trebuie, iar cealaltă scoate timpi ”jamaicani” pe distanța baseline-fileu. E un match-up care a început în 2015, și acolo s-a împotmolit, la singura lor întâlnire care a avut loc la Shenzhen. Simonei îi place China la fel de mult ca și chinezoaicelor, știm asta foarte bine, așa că a bătut-o atunci pe Saisai în două seturi rapide, la 2 și la 3.
Așa părea că va fi și azi, după ce românca a luat un avans rapid de 2-0. Dar apoi au început comparațiile cu meciul anterior de săptămâna asta, împotriva japonezei Nara, unde startul Simonei a fost frânat, pe alocuri, de inspirația adversarei. Planul său de joc, așa cum remarcau și comentatorii Eurosport, a fost neclar până spre finalul setului, iar la ambiguitatea asta adesea specifică provocărilor cu care vine iarba, s-a adăugat și jocul atipic și curajos al lui Zheng. Slice-urile sale, care alternau în lungime și înălțime, au frustrat-o pe Simona de multe ori azi. Chiar și deplasarea chinezoaicei (pe care nu am văzut-o jucând după revenirea de anul acesta) m-a surprins plăcut.
Simona a scăzut surprinzător nivelul și s-a văzut condusă cu 5-3. Deci, după ce că a plouat, după ce i-a luat lui Cilic 5 seturi să piardă și să-i lase Simonei locul pe Terenul 1, deci, în principiu, după ce tot programul ne-a fost dat peste cap, aveam să asistăm la set pierdut de Simo? Așa părea, pentru că jocul la fileu al lui Zheng îi mergea foarte bine, iar reflexele (”de dublistă”, cum le place unora să spună) îi completau foarte bine jumătatea de oră de tenis excelent.
Din fericire, chiar la timp a venit recalibrarea simonească a forehandului, iar greșelile s-au împuținat ca la un semn. A făcut break, și-a ținut ușor serviciul, iar la 5-5, încrederea revenise la locul ei. În plus, mingile date tare, pe centru, au părut să o deranajeze pe chinezoaică. Iar de-acolo, slice-urile sale au mai pierdut din spinul de mai devreme. Semne mărunte, dar adunate, i-au adus Simonei break-ul și setul.
Fără să se hazardeze cum o făcuse în game-urile de mijloc ale setului (Simona are tendința, uneori, să grăbească lucrurile mai ales cu oponente care sunt clar sub nivelul ei), a știut când să-și lase oponenta să dicteze în schimbul de mingi. Ca atare, relaxarea i-au permis să dea replici mai lucide atunci când s-au ivit acele ”puncte-cheie” de care vorbesc jucătoarele și jucătorii la conferințele de presă. Responsabilizarea lui Zheng cu inițiativa a avut drept finalitate câteva greșeli care au contribuit la câștigarea setului de către liderul mondial.
Iar setul 2 nu va fi ținut minte decât pentru lejeritatea cu care Simona a ajuns să facă puncte la fileu. Când a făcut break pentru 2-0, gruntul/icnetul deja îi dispăruse complet, iar locul i-a fost luat de unghiuri care au scos-o mult din teren pe adversară. Iar când a făcut acel punct excepțional pentru break-ul de 5-0, cireașa era pusă pe tort.
Pentru acest 6-0, jocul Simonei (bun) s-a intersectat jocul lui Zheng (prost), ceea ce a simplificat lucrurile considerabil. Nu o să cădem în păcatul clișeului „într-o zi bună poate bate pe oricine”, însă chinezoaica a arătat astăzi un joc demn de top 100. Deci a fost o cădere destul de spectaculoasă în acest set secund. Este pe #124 acum, însă a fost, la un moment dat, în primele 60 de jucătoare ale lumii și aș îndrăzni să cred că acolo îi este locul, în condiții optime de sănătate.
Așadar, de la slice-urile variate și enervante din primul set, s-a ajuns la veniri ciudate în față și scurte complet ratate, care nici nu mai ajungeau la fileu. Iar pentru Simona, a fost contextul ideal să dea drumul la braț la robinetul de retururi nemaipomenite.
“That should be illegal.” – @Martina on BBC when told that Halep has broken serve in over 50% of her return games this season. #Wimbledon
— WTA Insider (@WTA_insider) July 5, 2018
De asemenea, încă așteptăm GIF-urile în care se vede clar cum Simona a contribuit la highlight-urile zilei. Așadar, un 7-5, 6-0 pe care El Lider MaSimo l-a încheiat cu 20 de lovituri câștigătoare și 19 neforțate. Urmează Hsieh, pe care Simona a bătut-o în singurul lor meci, în urmă cu 5 ani, la Cinncinati.
Și ca să cităm aproximativ din clasicii care deja se antrenează pe hard acum, aș fi foarte surprins să n-o văd ajungând departe pe Simo.
„A fost un prim set greu. Ea a mixat ritmul, a jucat multe slice-uri și mi-a fost greu să prind ritmul, dar după ce am reușit, a fost totul bine. Am pus mai puțină forță în lovituri, n-am mai greșit, am deschis terenul mai bine și am făcut-o să alerge. Am început să simt jocul mai bine pe iarbă acum, dar pe această suprafață nu se știe niciodată. Cred în șansele mele și trebuie să lupt pentru fiecare punct și să intru pe teren încrezătoare”, a spus Simona, la interviul de după meci, la BBC.
Pe partea de tablou a Simonei, Dominika Cibulkova o elimină pe Johanna Konta, 6-3, 6-4. Va juca împotriva lui Elise Mertens în turul al treilea, învingătoarea, cu Simona sau Hsieh în optimile de finală.
— Treizecizero.ro (@treizecizero) July 5, 2018
The world No.1 marches on…@Simona_Halep defeats Saisai Zheng 7-5, 6-0 to book herself a spot in the third round#Wimbledon pic.twitter.com/k3ZJ32A81a
— Wimbledon (@Wimbledon) July 5, 2018
#Saisai is a tricky (read that, pesky) opponent for many players, and they will tell you so..#Halep handled the moment well in the first set, and ran away in the second..#Wimbledon
— Mert Ertunga (@MertovsTDesk) July 5, 2018
Filmul 30-0 al victoriei Simonei de la Roland Garros
Nu rata Povestea Primului Slam!
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.
Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.
Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română