Simona: „Oamenii au fost fericiți pentru mine că am spus ce simt, probabil au înțeles cât de greu e să ții totul în tine. M-au încurajat să vorbesc mai des, probabil o voi face”
Treizecizero | 5 decembrie 2024„Am primit răspunsuri de la mulți oameni, multe mesaje private. Erau atât de fericiți că m-am exprimat și că am fost vocală, pentru că probabil și-au dat seama cât de greu este să ții totul în tine. Așa că m-au încurajat să vorbesc mai des. Probabil că o voi face. M-am simțit bine. M-am simțit ca și cum: ‘OK, acum toată lumea știe cum mă simt.’
Simona Halep a vorbit, pe larg, într-un interviu acordat The Telegraph despre stările pe care i le-a trezit recentul caz de dopaj al Igăi Swiatek.
Interviul e o ocazie de a înțelege mai bine momentul pe care îl traversează Simona, care se pregătește pe mai departe la Dubai și, în același timp, încearcă să se concilieze cu viața ei actuală în circuit și cu complexitățile procesului de revenire. E, de asemenea, și o fereastră către câteva dintre trăirile ei din perioada suspendării, când nu putea să vorbească despre ce i se întâmplă. Trăiri care au reapărut acum și pe care a simțit nevoia să le facă publice. Și, făcând asta, vorbind în public despre ceea ce simte, ea și-a recăpătat, într-un fel, puterea.
Simona spune că postarea ei recentă din social media este rezultatul unei noi perioade dificile, cu multă anxietate, gânduri și nopți nedormite. „Da, mi-am pierdut din nou somnul. L-am pierdut timp de doi ani, pe durata procesului. Apoi l-am recăpătat. Și acum, după ce s-a întâmplat, timp de câteva zile, l-am pierdut din nou. Toate gândurile negative, toate sentimentele negative… Nu este ușor de gestionat.”
„Ok, acum toată lumea știe cum mă simt”
„Mi-a luat atât de mult timp să exprim aceste emoții. Pentru că, pe parcursul procesului, nu ai voie să vorbești. Și apoi devii foarte introvertit și nu poți vorbi despre asta. Era noaptea, și pur și simplu am simțit să scriu acele cuvinte.”
„Am primit răspunsuri de la mulți oameni, multe mesaje private. Erau atât de fericiți că m-am exprimat și că am fost vocală, pentru că probabil și-au dat seama cât de greu este să ții totul în tine. Așa că m-au încurajat să vorbesc mai des. Probabil că o voi face. M-am simțit bine. M-am simțit ca și cum: ‘OK, acum toată lumea știe cum mă simt.’”
Despre diferențele dintre cazuri
„Am auzit că unii oameni au spus că nu am descoperit contaminarea mai repede. Dar substanța [Keto MCT] pe care am avut-o era atât de greu de găsit. O găsești în China sau în altă parte, nu știu exact, și a durat foarte mult până să fie livrată pentru a putea face testul. Nu a fost vina mea, nu e ca și cum nu am vrut eu să găsesc contaminantul.
Ce cred că nu este corect, de asemenea, este că au anunțat cazul meu imediat, și am suportat toată presiunea din partea presei, iar pentru acești doi jucători au păstrat secretul și au vorbit despre caz doar când totul era rezolvat, așa că este foarte ciudat. Am cerut, de asemenea, ridicarea suspendării provizorii pentru a putea juca. Le-am spus: ‘Dacă la final credeți că sunt vinovată, îmi luați punctele înapoi și toți banii și tot, dar lăsați-mă să joc’. Voiam doar să-mi păstrez ritmul. Am cerut asta de două sau trei ori, dar acum ei [Sinner și Swiatek] au putut juca. Ea a avut o suspendare de trei săptămâni, apoi a jucat la două turnee, și apoi a primit din nou o suspendare. Ce-i asta? Adică, nu înțeleg. Deci simt că nu este corect.”
Despre specificul dificultății revenirii
„Nu m-am așteptat să fie atât de dificil să revin. Mă gândeam: ‘Știu senzațiile, știu cum trebuie să mă antrenez’ – dar dintr-o dată a fost atât de greu să gestionez emoțiile înainte de meciuri. Întotdeauna am fost emoționată înainte de meciuri, dar acum simt din nou un gol în stomac. Când am jucat meciuri, m-am simțit un pic moale din punct de vedere fizic. Pașii pe care trebuie să-i faci către minge, către colțuri, nu erau acolo. Cred că creierul nu trimitea mesajul corect către picioare. În fiecare zi stau pe teren, fac tot ce făceam înainte. Dar când încep să joc un meci e diferit. Am jucat două turnee, iar timp de trei zile am fost atât de înțepenită. Așa că acesta este principalul meu obiectiv: să joc câteva meciuri, să câștig câteva meciuri, să-mi recâștig încrederea.”
„Darren [Cahill] m-a susținut și mi-a spus că pot să revin. „Cu Patrick Mouratoglou am vorbit puțin, dar vorbim normal, nu mesaj non-stop. Îmi place să am relații bune cu toată lumea, așa că vreau să trec peste asta. Am realizat că sănătatea este cea mai importantă, toate celelalte se rezolvă.”
„Am ascultat întotdeauna echipa mea. Am întrebat dacă [suplimentele] sunt curate. Ei știau cât de strictă sunt cu tot ceea ce iau. Deci toată lumea știa că trebuie să verifice foarte strict. Dar a fost o greșeală. Și nu vreau, așa cum am spus recent în postarea mea, nu vreau să rămân cu… acele gânduri negative, cu acel rău. Nu vreau să-mi trăiesc viața cu acel sentiment.”
Dacă jocul s-a schimbat în lipsa ei
„Simt, uitându-mă la televizor, că jucătoarele au multă forță, de exemplu servicii de 185-190 km/h. Bineînțeles, am avut în trecut jucătoare care serveau așa – Serena [Williams], [Petra] Kvitova. Dar acum simt că majoritatea servesc foarte puternic. Întotdeauna am returnat foarte bine, chiar și atunci când [Karolina] Pliskova servea. Dar nu mai sunt ca acum trei-patru ani, când eram în top cinci. Așa că nu știu cum va reacționa corpul meu la asta acum.”
Despre cum a trăit perioada suspendării
„Nu am ieșit prea mult. În România, dacă mergeam la sală, de exemplu, oamenii mă întrebau: «De ce te tratează așa?» Întrebări de genul ăsta, devin negative, și asta a fost greu de gestionat. Așa că pot spune că am evitat puțin oamenii, dar nu pentru că m-am simțit rușinată. Am știut mereu că sunt nevinovată și că sunt curată, așa că am ținut capul sus, dar era obositor să mi se pună aceleași întrebări în fiecare zi.
„Vorbeam cu fratele meu în toate nopțile în care nu puteam dormi, trimiteam mesaje și vorbeam. Și cu părinții mei, bineînțeles, dar nu poți să le spui părinților toate sentimentele tale, pentru că suferă. Și am avut câțiva prieteni – foarte puțini prieteni. Când te confrunți cu vremuri grele, pierzi mulți oameni. Sau doar realizezi că acei oameni nu au fost niciodată acolo cu adevărat.
„Dar cel mai fericit lucru este că pot să zâmbesc, sunt sănătoasă. Văd că totul a trecut, și acum chiar mă bucur de fiecare zi. Acum mă bucur mai mult și de tenis. Nu mai este presiunea pe care o simțeam înainte. Și acum, când privesc în urmă, sunt puțin supărată pe mine pentru că am pus atâta presiune pe mine. Nu regret asta, pentru că am reușit să fiu numărul 1, așa că e un mix. Mă accept așa cum sunt, dar acum vreau doar să văd lucrurile diferit.”
Despre încercarea de a reveni: „Nu m-am uitat niciodată la puncte. Acum mă uit să văd câte îmi trebuie ca să intru în Top 100”
„Acum realizez cât de dificil este să aștepți un wild card. Trebuie să te gândești: ‘Cum ar trebui să mă antrenez? Cum ar trebui să mă pregătesc?’ Toate acestea sunt foarte obositoare. Am înțeles că consiliul jucătoarelor nu a vrut să-mi ofere clasamentul pe care îl aveam în iulie anul trecut, iar cei de la WTA nu a fost de acord nici ei. Acest lucru a fost foarte dezamăgitor, pentru că simt cu adevărat și cred cu tărie că merit să-mi recuperez clasamentul.”
„Nu m-am uitat niciodată la puncte în întreaga mea viață. Dar acum mă uit cât de multe puncte îmi trebuie să intru în Top 100. Este vorba de aproximativ 900, așa că vom vedea. Dacă sunt suficient de bună, voi ajunge acolo.”
„Majoritatea oamenilor spun că te poți deprima când te oprești din tenis. Sincer, pentru mine a fost puțin mai bine, pentru că am putut să mă descopăr pe mine. Am putut să o descopăr pe Simona, știi, și încerc să văd ce îmi place în viață, cum să trăiesc. Nu am avut această șansă până acum. Și, așa cum spun mereu, îmi place să văd partea pozitivă, iar aceasta m-a ajutat să fiu bine astăzi.”
„Dacă o mă bucur mai mult de tenis, asta va fi o victorie – chiar dacă nu voi avea succesul de dinainte. Cred că este dificil să fie ca înainte, dar fac tot ce pot să încerc.”
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română