Simona, înainte de start în Singapore: „Ce s-a schimbat, s-a schimbat la interior”. Despre dorința de a încheia anul prima
Adrian Țoca | 21 octombrie 2017Simona Halep debutează la Turneul Campioanelor 2017 luni, de la ora 14:30, ora României, contra Carolinei Garcia. Șapte dintre cele opt jucătoare prezente în Singapore au șanse teoretice de a încheia anul pe primul loc.
(Singapore)
Simona intră cu alai în imensa sală care a găzduit Media Day (poți, cu un pic de efort, să înghesui două terenuri de tenis în ea), ultima pe lista celor opt jucătoare care au vorbit azi cu presa. Urmărită de un stol de cameramani și oficiali ai WTA, ea ocolește prin dreapta rândurile de mese și scaune, în timp ce privește curioasă și zâmbind în partea opusă a camerei. De acolo se aude Andrew Krasny, MC-ul WTA pe care îl vom auzi și înainte de meciuri, care citește într-un microfon lunga listă de realizări și momente cheie ale româncei. O încheie apoteotic cu “World Number 1” exact când Simona își ia locul la pupitru, lângă trofeu și mulțumește cu un semn discret. “That’s quite an introduction”, observă primul jurnalist care primește microfonul în partea de engleză a conferinței. “Nice introduction, no?”, răspunde ea. Și e luminoasă.
Dacă ai văzut-o pe Simona Halep de-a lungul anilor și ai văzut-o și de la Beijing încoace, vei fi de acord că niciodată nu a fost mai relaxată și mai zâmbitoare ca acum. Surse din WTA ne-au spus că atitudinea ei a fost incredibil de deschisă de când a ajuns în Singapore; nu că n-ar fi fost prietenoasă cu staff-ul sau cu diversele grupuri – sponsori, parteneri, media – cu care interacționează. Dar niciodată ca acum. Virginia Ruzici e de acord cu cuvântul “luminoasă” și râde când își aduce aminte de Beijing. Locul care, la trasul liniei, ar putea să rămână în istoria carierei Simonei drept momentul de referință care a schimbat totul. Poate că abia de aici începe, de fapt, totul. Poate că încă n-am văzut mare lucru.
WTA Finals: O privire asupra grupelor și șanselor Simonei https://t.co/QS1XRV9ryS
— Treizecizero.ro (@treizecizero) October 21, 2017
Suntem la Convention Center, imensitatea de clădire lipită de Marina Bay Sands, unde ieri Simona a fost trimisă de sorți în Grupa Roșie. Al patrulea an de Singapore (penultimul Turneu al Campioanelor găzduit aici) a început. Terenul e la fel de lent, oamenii sunt la fel de politicoși, umiditatea e la fel de mare – o ploaie calificabilă drept furtună acasă a udat totul preț de o oră, dar noroc că te poți strecura spre locul faptei prin rețeaua de mall-uri subterane care leagă mai toate punctele centrale. Și Simona e aceeași. “Nimic nu s-a schimbat”, râde ea, la segmentul de limba română. “Este același lucru. În interior s-au schimbat mai multe, însă în viața de zi cu zi e același lucru”.
“În interior”. Simona explică: “Am o stare de împlinire. Mi-am văzut visul devenind realitate, ceea ce este un lucru minunat. Mă bucur de moment. Nu pot să descriu în cuvinte ce simt, dar e un sentiment minunat. Acum, când intru pe teren, sunt fericită”.
Așteaptă intersezonul ca să sărbătorească mai mult cu familia și cu prietenii – promite “a big party” pentru acasă -, dar preocuparea este turneul de la Singapore. Și, odată cu el, menținerea a ce are acum.
“Cred că pentru toată lumea e important să încheie anul pe locul 1, dar nu o să fie simplu. Toate jucătoarele își vor aduce aici cel mai bun tenis, fiecare meci va fi ca o finală. Așa că nu mă gândesc la asta. Sunt aici ca să dau ce am mai bun, să mă concentrez la ce trebuie jucat în fiecare meci, și vom vedea la final cine termină pe 1“. Plus, adaugă ea, “joc mai bine când nu mă gândesc la locul 1, am multă experiență anul acesta”. În română, admite că își dorește foarte mult să-și păstreze locul la final de sezon. “Ar însemna ceva chiar mai mare decât ce am făcut deja”.
Despre grupa ei, Simona are o descriere plastică: “E o grupă în care va trebui să alerg mult”, zâmbește ea. “Toate jucătoarele se deplasează foarte bine, nu am big hitters în grupă. Da, Garcia lovește un pic mai tare. Sunt jucătoare care aleargă foarte bine, care-s foarte consistente, nu au neapărat o lovitură decisivă, dar sunt jucătoare care te presează și te împing în spatele terenului. Fiecare muncește destul de mult pentru puncte, nu am jucătoare în grupă care să lovească decisiv toate mingile așa cum sunt în cealaltă grupă. Va trebui să fac stilul meu de joc și să muncesc pentru fiecare punct. Așa că o să fie cu siguranță o grupă tare, cu meciuri grele. Dar le avem aici pe cele mai bune opt jucătoare din lume și toate joacă ‘crazy tennis’”.
Dar ce știm e că Simona joacă cu extra-motivație ori de câte ori întâlnește pe cineva cu care a pierdut ultimul meci jucat – va fi cazul cu toate cele trei din grupă. “Sper să se întâmple și de data asta și să îmi iau revanșa“, sublinează ea.
Indiferent ce se va întâmpla de luni, când debutează cu Garcia, și până duminică, sezonul 2017 va rămâne unul aparte. L-a început accidentată, a reintrat în martie, a avut resetul Miami și a început să joace la nivelul ei normal abia din aprilie. “De la Fed Cup, mai exact”, completează Simona înșiruirea mea. Și totuși, e în Singapore, bonus ca număr 1 și câștigătoare a Race to Singapore. Cu ce rămâne din acest sezon? “Cred că este cel mai bun an al meu. Indiferent de tot ce s-a întâmplat. Din aprilie și până acum am jucat foarte bine, din punctul meu de vedere. Am avut rezultate bune. Chiar dacă primele patru luni nu am fost pregătită și nu am fost fit să pot să joc, am învățat multe din acea perioadă. Mental, cred că sunt mai puternică decât în anii precedenți”. Momentele cheie le încadrează între cele două meciuri cu Ostapenko: cel de la Beijing – “cea mai bună zi, cel mai frumos sentiment” și cel de la Roland Garros, “dar și de acolo am învățat multe și a fost un lucru foarte bun că nu am cedat și am continuat să joc destul de bine în continuare”.
Îi spun că Darren a declarat, în interviul pentru NY Times, că Simona “este o persoană mai puternică decât realizează“. Zâmbește și spune că-și dorește să confirme evaluarea antrenorului ei. “Sper să ajung la nivelul la care să cred total că sunt o persoană puternică, ceea ce am început să cred. Dar fiecare zi, fiecare meci vin cu o altă experiență și cu siguranță că mă vor ajuta toate meciurile pe care le voi juca de acum înainte”.
Anul trecut spunea tot aici că simte că forehandul a fost lovitura la care a îmbunătățit cel mai mult în 2016. Acum? “Serviciul. Meciul cu Sharapova mi-a arătat că am un serviciu slab și că trebuie să muncesc mai mult. Ceea ce am făcut și acum pot să spun că am progresat un pic la el”. De altfel, continuă ea, “cred că am progresat cu totul. Lovesc mai puternic și pun mai mult în dificultate adversarele în momentul acesta”.
Inevitabil, cu calitatea pe care o deține acum vine, pe lângă lucrurile bune, și un grad mai mare de responsabilitate. E pregătită să folosească puterea pe care o are acum pentru a-i inspira pe cei care o urmăresc? “Sunt încă o jucătoare activă, așa că mă concentrez pe ce am eu de făcut, pentru că e greu să-mi pun energia în altfel de lucruri. Însă cum bine știți am deschis la Stejarii – mă rog, era deja – dar acum se va numi Școala Simona Halep și chiar a fost un moment plăcut să fiu cu acei copii pe teren și sper să avem mai mulți campioni”. Simona se referă la prezența ei la selecția de pe 14 octombrie, care a oferit șansa pentru 50 de copii la antrenamente gratuite, de trei ori pe săptămână timp de un an, în condiții de pregătire excelente. Proiectul îi va împrumuta numele. “Și îmi doresc să mai iasă cineva de la Constanța”, zâmbește ea ștrengărește, de încheiere.
Foto: Jimmie48Photography
***
Nou! Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.
Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română