Simona Halep trece peste un început lent și câștigă cu Radwanska. Se revede cu Kerber în semifinale
Adrian Țoca | 20 august 2016Simona Halep a egalat bilanțul meciurilor cu Agnieszka Radwanska; fiecare dintre cele două a câștigat câte cinci. Simona reușește a doua semifinală consecutivă pe hardul nord-american (7-5, 6-1). Ca și la Montreal, o va întâlni pe Angelique Kerber pentru un loc în finală
Simona Halep a revenit după pierderea primelor patru game-uri și a luat 13 din următoarele 15, învingând-o pe Agnieszka Radwanska, 7-5, 6-1. Și-a adăugat, astfel, în cont o nouă victorie versus o jucătoare din Top 5 WTA și a mai făcut un pas către o nouă finală. Ar fi a patra din acest an. Simona a ajuns, de asemenea, la 13 victorii consecutive. O va încerca pe a 14-a contra lui Angelique Kerber, într-un meci cu multe semnificații: locul 1, deținut de Serena Williams, e în joc, la fel ca și statutul de cap de serie 4 al Simonei la US Open. Cealaltă semifinală este Muguruza – Pliskova; o distribuție excelentă pentru turneul de la Cincinnati, cu trei jucătoare de Top 5 în semifinale.
***
Din multe puncte de vedere, era mult mai interesant de urmărit cum va reacționa Simona nu la 0-4, ci după mingea de set salvată de Radwanska la 5-4 pentru româncă. Atunci, după o revenire atent ticluită, Simona căuta să completeze o serie de șase game-uri la rând, când Aga a reușit unul dintre acele puncte miraculoase care i-au atras, pe Internet, alintul de Ninja. Două puncte mai târziu, ajutată considerabil în rally de fileu, poloneza făcea rebreak-ul, iar noi toți am avut un flashback cu primul set din Singapore, de anul trecut, la ultima lor întâlnire. După o asemenea revenire, probabil cel mai periculos lucru care ți se poate întâmpla este să nu o duci la capăt printr-o astfel de combinație de puncte. O cădere de concentrare risca să-i compromită toată munca.
.@ARadwanska making it look easy out there! ???? #CincyTennis https://t.co/9OsaYaEkv6
— WTA (@WTA) August 20, 2016
Dar Simona de acum e la distanță mare de tot de Simona de atunci, iar un alt meltdown n-a mai fost posibil. A reacționat excelent, abordând cu calm game-ul imediat următor, la 5-5. S-a luat la trântă cu Aga nu doar în termenii ei, ci și în cei ai polonezei, câștigând un schimb spectaculos cu loburi, dropshot-uri și o acoperire a terenului teribilă, de ambele părți. Apoi a obținut alt break, cu un passing în lung de linie. Minute mai târziu, Simona închidea, în sfârșit, setul, cu un alt drop-shot.
First set goes to @Simona_Halep!
Takes the opening set off Radwanska 7-5! #CincyTennis https://t.co/5dWmRGRpx7
— WTA (@WTA) August 20, 2016
Ca să ajungă acolo, Simona s-a smuls dintr-un început nefast, în care nu și-a găsit ritmul, dar pe care are meritul de a nu-l fi dramatizat. Greșelile neforțate au curs cu nemiluita în primele game-uri – în primele 7 adunase deja 15 UE, mai mult decât în tot meciul precedent – iar procentajul teribil de slab pe al doilea serviciu nu a ajutat-o.
Însă erau semne destul de clare că Simona intenționează să nu lase setul să-i scape așa ușor. Unu la mână, liniștea întipărită pe fața ei, acel calm rece care, de regulă, nu prevestește nimic bun pentru adversarele ei; doi la mână, faptul că a preferat să găsească soluțiile singură. A început, treptat, să construiască punctele mai bine, să ia din viteză, în special pe reverul Agăi, și să lovească cu marjă mai mare. Agnieszka nu făcuse ceva ieșit din comun în acel start de meci și, foarte curând, avea să descopere că îi rămân puține alternative să treacă mingea de Halep. Când Simona a reușit să reducă masiv numărul erorilor și să-și îmbunătățească timingul loviturilor, pentru Aga a început un urcuș pe care nu l-a mai dus niciodată la bun sfârșit. De data asta a intrat ea în criză de timp în raliuri și a simțit, pe alocuri, nevoia să ceară prea mult de la lovituri.
Chemat până la urmă între seturi, într-o vizită pe care am putea-o încadra la capitolul “reglaje la the big picture”, Darren a observat că Simona a refuzat, pur și simplu, să piardă. I-a reamintit că genul acesta de meciuri poate fi câștigat cu inima, cu mintea și cu picioarele și, după ce i-a recomandat să mențină lucrurile simple și să nu complice nimic, i-a spus “inspiră-mă”. Simona a făcut exact ce i s-a recomandat, a ținut lucrurile simple și le-a făcut să pară simple, deschizându-și terenul în setul al doilea cu ușurință, în ceea ce a fost un sprint spre victorie fără alte obstacole. Când s-a tras linie, Simona câștigase de opt ori la rând pe serviciul Agăi.
Nice teamwork. #CincyTennis https://t.co/H9MhJYLKlh
— WTA Insider (@WTA_insider) August 20, 2016
Dintre cele 10 întâlniri ale fetelor, n-a fost aceasta cea mai curată lucrare. Prin felul în care a revenit și cum s-a desprins este, însă, o altă victorie cu semnificație pentru Simona în acest head-to-head cu Agnieszka readus acum la egalitate. O rivalitate care se poate rezuma la faptul că a necesitat mereu ajustări și găsiri de soluții. Începând cu întâlnirile pre-2013, când Simonei i se părea imposibil să o bată pe Aga și continuând cu episoade precum cel din Singapore, de anul trecut, meciurile cu Radwanska au fost mereu teste pentru Simona și o evaluare destul de onestă a nivelului ei de la momentul respectiv.
Simona a mai câștigat azi și pentru că încrederea adunată din recenta serie de victorii i-a permis să-și acorde o șansă la 0-4 și să nu se panicheze. Cât despre inimă, minte și picioare, din fericire sunt puține jucătoare care stau mai bine ca Simona la aceste capitole.
Într-un turneu în care, în ciuda retragerii Serenei Williams, semifinalele arată foarte bine, traseul Simonei continuă cu un alt test foarte greu. Se reîntâlnește cu Angelique Kerber, pentru a patra oară în acest an și a treia oară în această vară. De data asta, miza e mult mai mare decât în semifinala precedentă, din Canada. Cu o victorie, Simona își asigură nu doar un loc în finala de la Cincy pentru al doilea an consecutiv, ci și locul 4 înainte de US Open, relevant pentru tragerea la sorți. Mai important, o oprește pe Angelique Kerber în drumul ei spre primul loc în clasament. Angie are nevoie de titlu ca să o depășească pe Serena și să o coboare de pe primul loc pentru prima dată după trei ani și jumătate. Iată o ecuație – Simona – Angelique – Serena – la care nu ne-am fi gândit niciodată în urmă cu câțiva ani. E foarte probabil ca ea să continue în lunile viitoare. Până atunci, perspectiva locului 1 crește și mai mult tensiunea din jurul acestei semifinale; chiar dacă nu aceasta e lupta ei acum, Simona va fi, firește, extra-motivată, lucru care va spori farmecul rivalității dintre ea și Kerber. Strict legat de acest meci, Simona ar putea să beneficieze de faptul că toată greutatea va atârna pe umerii lui Angie. După cum și oboseala acesteia (numărul 2 mondial nu a apucat să respire după argintul de la Rio) s-ar putea să fie un factor relevant.
De altfel, e remarcabil cum, în lipsa Serenei, trio-ul de forță care s-a conturat în spatele ei în clasament (adică Simona, Garbine și Angie) s-a mobilizat în semifinale, într-un posibil preview pentru ce va urma.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română