Simona Halep: „Trebuie să ajungi să te prețuiești atât de mult încât să îți dai singur încredere”
Ramona Toderaș | 25 octombrie 2021„Am învățat că trebuie să accept ceea ce se întâmplă, să am răbdare cu mine și cu ce mi se întâmplă. (…) Am fost acolo sus, tenisul nu s-a pierdut, trebuie doar să joc mai multe meciuri, să îmi reintru în ritm.”
Venită la Cluj, pentru Transylvania Open, în postură de principală favorită, Simona Halep a avut astăzi primul antrenament în BT Arena. După sesiune, Simona a vorbit cu ziariștii români și străini despre cel mai dificil moment al unui an și așa destul de complicat, despre nevoia ei de a reveni în top, dar și despre turneul de la Cluj, unde o va întâlni pe Gabi Ruse în primul tur.
Simona, despre suprafața de joc de la Transylvania Open:
„Cred că este diferită (nr. față de ce a jucat în trecut la Cluj). Și față de ce am jucat la Moscova e diferită, este pe lemn direct. E o sală superbă, mereu mi-a plăcut să joc aici, condițiile sunt foarte, foarte bune. Mă simt bine, m-am antrenat bine astăzi. Sper să mă simt din ce în ce mai bine și să fiu gata pentru meci.”
Despre meciul din primul tur cu Gabi Ruse:
„Am ajuns târziu, nu am avut șansa să ne întâlnim, dar cu siguranță o vom face mai târziu. E o jucătoare foarte bună, de multe ori i-am spus că joacă foarte bine, e solidă, puternică. Anul acesta a confirmat asta, urcând în top 100; e o performanță când ești la început. O să fie un meci bun, sper să mă simt bine fizic, să fiu aptă 100%, să dau tot ce am mai bun. Îmi doresc să facem un meci frumos.”
Dacă și-a dorit o româncă ca adversar într-un prim tur:
„Da, de ce nu? Orice adversară este puternică la acest nivel. Și la un turneu de 250 fiecare are șansa de a câștiga. Cu oricine aș fi jucat ar fi fost greu. E bine că sunt două românce care pot juca împreună și dacă nu am mai jucat până acum este un început.”
Despre absența spectatorilor la Cluj:
„M-am întristat, îmi doream foarte mult să văd oamenii din Cluj și din restul țării. Mereu mi-a plăcut publicul de la Cluj, au o energie frumoasă și cu siguranță e o veste tristă pentru sportive. Eu sunt pentru sănătate si regulile de protecție, nu știu dacă s-a luat decizia corectă, nu sunt în măsură să comentez acest lucru. Pot să spun că îmi pare rău că nu-i avem în tribună. Am auzit că lumea mai speră să se schimbe această decizie, dar sunt obișnuită să joc fără public și încerc să mă concentrez doar pe tenis. Bineînțeles, îmi doresc foarte mult să îi am în sală.”
Dacă e vreo diferență între a juca cu sau fără spectatori:
„Mă concentrez la fel, e neplăcut că nu ai energia publicului, nu ai atmosfera frumoasă pe care o fac mereu. Ca și concentrare și mod de a juca nu mă deranjează. Mă simt stăpână, după atâția ani de experiență, și sunt obișnuită.”
De ce are nevoie să revină în top:
„Nu am avut un an bun, pentru că patru luni am fost accidentată; am 7-8 turnee, ceea ce este foarte puțin. E normal sa îmi scadă încrederea, dar nu mă refer la joc – mă antrenez foarte bine, și meciurile pe care le-am avut au fost foarte bune – dar concentrarea de a sta de la început până la final e partea mai dificilă. Sunt mult mai bine de la săptămână la săptămână. Mă bucur că am ocazia să mai joc câteva turnee anul acesta, înainte să fac pregătirea de sfârșit de an. Va fi un bonus orice voi face aici, și săptămâna viitoare la Linz.”
Despre cum privește tenisul acum:
„Trebuie să ajungi să te prețuiești atât de mult încât să îți dai singur încredere. Și în tenis, și în viață sunt multe moment dificile cărora trebuie să le faci față. Și acum pun în aplicare ceea ce am spus acum un an-doi, și mă ajută. Când sunt într-un moment în care trebuie să am răbdare cu mine, să am încredere în mine – indiferent de rezultate – să merg mai departe. Am fost acolo sus, tenisul nu s-a pierdut, trebuie doar să joc mai multe meciuri, să îmi reintru în ritm.”
Despre cel mai dificil moment al anului:
„Cu siguranță cel mai dificil moment a fost ruptura suferită la gambă; nemaiavând această accidentare, nu am știut cum să gestionez situația. Am învățat că trebuie să accept ceea ce se întâmplă, să am răbdare cu mine și cu ce mi se întâmplă. După Wimbledon, mi-am dat seama că trebuie să am mai multă răbdare, acum mă simt stăpână pe mine. Merg cu încredere la meciuri și indiferent de rezultat îmi place că am șansa unui bonus de a mai juca anul acesta.”
Despre reîntoarcerea la un joc agresiv:
„Putem spune că ne gândim să ne întoarcem la jocul din 2013, jucam mai agresiv atunci. O să îl adaptez la ceea ce am jucat în ultimii ani, dar vreau să progresez pe partea de agresivitate. Lucrez la asta, de asta mai fac greșeli ușoare în timpul meciurilor, dar simt că de la săptămână la săptămână îmi intru în mână. Pentru off-season nu am discutat, odată ce terminăm cu turneele din calendar vom face un plan.”
Despre presiune:
„Nu simt presiune din afară sau din partea mea, e un bonus să fiu pe teren și să joc. Au fost momente grele după accidentarea din anul acesta. Am doar presiunea jocului, îmi doresc să progresez cât mai repede.”
Despre mesajul trimis de Australian Open, care a anunțat condițiile de intrare în Australia:
„Cei vaccinați au liber, cei nevaccinați au 14 zile de carantină grea. Pentru mine e OK, eu am făcut vaccinul. Am primit cele mai bune vești, abia aștept să ajung în Australia, să dau tot ce am mai bun la primul Grand Slam din an.”
Dacă JO de la Paris 2024 sunt un obiectiv:
„Da, dar din experiență nu aș vrea să discut prea mult. Mi-am dorit să merg și la ediția trecută și nu am reușit.”
Dacă s-ar mai întoarce la Transilvania Open în viitor:
„Da. Mai am de jucat doi-trei ani, am înțeles că turneul va avea loc pe mai mulți ani, dacă voi fi sănătoasă cu siguranță voi face asta.”
Foto: Transylvania Open
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română