Simona Halep se alătură pe lista numelor mari din tenis care nu-s sigure de participarea la US Open. „Sunt îngrijorată. Fiecare trebuie să aleagă ce-i mai bine pentru el”
Treizecizero | 11 iunie 2020O decizie finală în ce privește desfășurarea US Open va trebui și urmează să fie luată până săptămâna viitoare.
Cum scriam ieri, discuția din jurul US Open este una foarte complicată. Într-o perioadă în care turneul american trebuie să decidă dacă va merge înainte cu ediția 2020 și, dacă da, în ce condiții, lumea tenisului se frământă în ce privește care e cea mai bună cale pentru a nu-și vedea afectate activitățile și mai mult decât sunt deja, prin pierderea unui al doilea turneu de Grand Slam anul acesta.
Programat inițial între 31 august – 13 septembrie, US Open ar urma să se desfășoare fără spectatori și cu restricții pentru jucători precum limitarea la un singur membru al echipei tehnice, eliminarea calificărilor și limitarea la 24 de perechi a tabloului de dublu (de la 64).
După Djokovic și Nadal, și Simona Halep se alătură pe lista multiplilor câștigători de Grand Slam care nu garantează prezența lor la New York, în cazul în care turneul va avea loc. Într-un interviu pentru New York Times, Simona a spus că multitudinea de factori neclari din jurul turneului o fac să fie îngrijorată în ce privește deplasarea în America.
„Cu siguranță că sunt puternic îngrijorată de ideea de a merge acolo în aceste condiții. Nu doar că suntem în mijlocul unei pandemii globale, dar mai e și riscul pe care-l presupune o călătorie, potențiala carantină, apoi schimbările turneului”, spune Simona.
„Suntem obișnuiți ca lucrurile să meargă diferit, și nu ar fi deloc o tranziție ușoară, în special pentru corpurile noastre. Știu că, din punct de vedere financiar, turneul și sponsorii ar vrea ca turneul să se desfășoare. Știu că mulți jucători sunt, practic, șomeri acum. Dar cred că e o decizie foarte personală. E important să înțelegem că fiecare are nevoi diferite și se găsește în circumstanțe diferite, și ar trebui ca fiecare să facă ceea ce e mai bine pentru sănătatea lui, dar și pentru viitorul pe termen lung al carierei”, este citată Simona de NY Times.
Într-un interviu pentru Reuters, Darren Cahill spune că restricțiile propuse probabil n-ar funcționa pentru Simona. „Restricțiile sunt foarte dure. Fiecare jucător o să aibă opinia sa în ce-l privește pe el, dacă aceste restricții sunt ok pentru el sau nu. Sunt destul de sigur că nu vor fi ok pentru Simona. Dacă ești într-un sport de echipă, măcar ai colegi cu care poți mânca, socializa sau să te antrenezi. În tenis e diferit, pentru că e un sport individual”, spune Darren.
„Din punctul de vedere al Simonei, lucrurile arată așa: trebuie să zbori tocmai din România, trebuie să petreci patru săptămâni într-un hotel din New York și trebuie să aduci maxim o persoană”.
„În mod normal, ai un fizio, un sparring, un trainer și un antrenor sau doi. Dar în aceste condiții, trebuie să stai în acest bubble propus cu o singură persoană, și trebuie să concurezi la cel mai înalt nivel. Cu siguranță, vor fi mai mulți jucători care vor avea o problemă cu acest lucru”, conchide Darren Cahill, citat de Reuters.
Darren i-a cerut Simonei să adopte mentalitatea unui sportiv care se pregătește pentru Jocurile Olimpice. „E dificil acum pentru sportul nostru, dar de aceea am multă admirație pentru sporturile olimpice. Acei sportivi se antrenează și se antrenează pentru un singur eveniment, care are loc o dată la patru ani. Și acela e, pentru ei, cea mai importantă competiție din lume”.
Până atunci, Darren speră ca lucrurile să se schimbe în bine cât mai repede. „Multe se schimbă în două sau trei zile, cu atât mai mult în șase sau șapte săptămâni. Pe măsură ce timpul trece, cred că se va renunța la multe dintre aceste restricții”, spune antrenorul australian.
În acest moment, sunt mai multe variante pe care US Open le pune pe masă. E luată în calcul mutarea turneului de la Cincinnati la New York, pentru a asigura un turneu pregătitor înainte de USO, dar și pentru a evita deplasări suplimentare ale sportivilor în interiorul Statelor Unite. În acest caz, US Open s-ar juca fără calificări și cu un tablou de dublu redus. Alternativ, Cincinnati ar putea fi anulat, iar USO să se joace cu tablouri normale. Toate astea, fără spectatori. Varianta ambelor turnee în condiții normale nu pare a fi o soluție posibilă.
Ieri a avut loc un conference call cu jucătorii din ATP, iar primele semne arată că sunt puține concluzii comune, și multe îngrijorări pe de o parte și de alta a mesei. E foarte puțin probabil să se găsească o soluție ideală. Suntem în situația în care, cel mai probabil, va fi aleasă soluția mai puțin proastă.
Alte temeri sunt legate de cât de reprezentativ pentru clasament ar fi un astfel de turneu, în condițiile în care mai mulți jucători de top ar lipsi, iar calificările ar fi, ipotetic, anulate. Kei Nishikori, scrie NY Times, a propus renunțarea la puncte, dar asta ar transforma turneul într-unul practic demonstrativ; i-ar scădea și mai mult relevanța și ar afecta relația US Open cu televiziunile și cu sponsorii.
Pe de o parte, îngrijorările jucătorilor vizavi de detalii precum sănătatea lor, condițiile restrictive de transport și de antrenament sau imposibilitatea de a-și aduce echipele tehnice în format complet, sunt perfect de înțeles. Pe de altă parte, tot jucătorii sunt cei care pierd foarte mult, atâta vreme cât competițiile oficiale întârzie. Iar, așa cum am mai scris, pentru jucătorii de la locul 100 în jos, pierderile sunt foarte greu de susținut.
Pe de altă parte, turneele, cele două circuite și federațiile organizatoare de Slamuri sunt și ele într-o postură ingrată, pierderile financiare fiind însemnate. Nu mai recent de zilele trecute, USTA, federația americană, a trebuit să anunțe un rând consistent de concedieri, 130 de persoane pierzându-și locul de muncă.
Tocmai de aceea, e destul de evident că singurul motiv pentru care US Open ar urma să fie organizat în astfel de condiții restrictive este acela de a asigura un soi de continuitate din punct de vedere financiar pentru toate părțile implicate. „Asta e lumea în care trăim acum. Am vrea să putem organiza turneul ca anul trecut, dar credem că e un plan bun pentru lumea tenisului. Creează joburi pentru jucători, antrenori, comentatori, pentru toată lumea”, spune Eric Butorac, directorul în relația cu jucătorii de la USTA.
Dacă Cincinnati ar fi anulat, atunci premiile de la US Open ar urma să ajungă la aproximativ 26 de milioane de dolari, în jurul a 95 la sută din premiile de anul trecut. „Acumulăm datorii și ca să punem turneul în mișcare. Încasările noastre sunt absolut distruse anul acesta, tocmai ce a trebuit să concediem oameni. Nu putem oferi mai mult, asta e”, a spus, în videoconferința menționată, Patrick Galbraith, președintele USTA.
Al treilea scenariu, afară de cele două care implică într-un fel sau altul turneul de la Cincinnati, ar fi anularea turneelor cu totul pentru acest an – o variantă de care USTA se ferește.
USTA nu are nevoie de acordul ATP și WTA ca să țină turneul, însă, scrie New York Times, e tot mai clar că lista jucătorilor prezenți la start va fi una incompletă.
Danielle Collins a criticat declarațiile lui Djokovic de ieri, menționând că „el e unul dintre cei mai influenți jucători din timpurile noastre, iar reținerea lui de a participa ar putea determina dacă turneul are sau nu loc, la urma urmelor. Realizările lui extraordinare și faptul că e cel mai bun jucător din lume acum îi oferă privilegiul de a avea o echipă completă care să-l susțină. Dar majoritatea jucătorilor nu au acest lux. Cred că e important pentru sportivii de top să facă un pas în spate și să realizeze că, în marea schemă a lucrurilor, noi suntem într-o situație destul de bună. Toată lumea face sacrificii, oamenii își pierd joburile, trebuie să găsească soluții pentru copiii lor care nu mai pot merge la școală și altele. Dacă cel mai mare sacrificiu pe care trebuie să-l fac ca să ajut la punerea tenisului în mișcare este să aduc un singur om în echipă la turneu, cred că mă pot considera norocoasă”.
O decizie finală va trebui și urmează să fie luată până săptămâna viitoare.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română