Simona Halep revine de la set și break, câștigă meciul inaugural pe 2015
Treizecizero | 5 ianuarie 2015Simona Halep s-a calificat în turul al doilea al turneului de la Shenzhen, competiție la care este cap de serie numărul 1.
Condusă cu 1-0 la seturi, apoi cu break în seturile doi și trei, Simona Halep a revenit de fiecare dată și a încheiat primul meci al anului într-o notă mult mai aproape de așteptările locului 3 mondial: 4-6, 6-4, 6-3 cu Annika Beck, în turul 1 al turneului de la Shenzhen.
Anul trecut, într-una dintre ultimele conferințe de presă din Singapore, Simona spunea că obiectivul, dorința ei cea mai mare în 2015 va fi să „tratez fiecare turneu, fiecare meci ca pe ceva foarte important. Vreau să joc cât mai multe finale și să câștig cât mai multe”, a spus ea. Că a vorbit cât se poate de serios am văzut încă din primul meci al anului. Chiar dacă jocul n-a curs din prima atât de bine precum și-ar fi dorit, lucru absolut firesc în primul meci al sezonului și primul cu miză după 70 de zile de pauză, atitudinea Simonei a fost cea care trebuia. Motivația suplimentară a scos-o dintr-o situație complicată pe tabelă și a ajutat-o să întoarcă scorul când nu mai avea prea mult timp la dispoziție. Comparativ cu debutul de anul trecut de la Sydney, complet ratat, diferența e de ani lumină: atât ca rezultat, cât și implicare și nivel de joc.
Semifinalistă anul trecut la Shenzhen, Annika Beck nu a fost tocmai cel mai accesibil adversar din ce-ar fi putut primi Simona pentru primul tur, dar s-ar putea dovedi exact genul de meci de care avea nevoie Simona. Obligată să facă față încă de la primul meci unui adversar bătăios, mult peste nivelul arătat în precedentele trei meciuri directe, numărul 3 mondial a intrat direct în focuri și a avut parte de un test solid, necesar în această perioadă de start, care să-i arate exact în ce stadiu se găsește. Odată trecut acest hop, Simona are toate șansele să sprinteze mult mai sigură spre fazele finale ale turneului, așa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori în trecut. Inclusiv la turneul în care s-a consemnat precedenta victorie asupra lui Beck, la Doha 2014. Atunci, Halep s-a chinuit în primul tur cu Kaia Kanepi și n-a fost departe de înfrângere, dar finalul turneului a găsit-o jucând un tenis aproape de nivelul ei cel mai bun all-time.
Fostă campioană de juniori la Roland Garros, ca și Halep, Beck a arătat că a muncit bine în intersezon și că are într-adevăr potențialul de a progresa foarte mult, așa cum se spune despre ea de câțiva ani. S-a deplasat și apărat peste așteptări, uneori de-a dreptul surprinzător, obligând-o pe româncă la o minge în plus sau la greșeli care s-au dovedit costisitoare. A rezistat cu bine în startul de meci în câteva momente importante. Scenariul primului set ar fi putut să fie scris foarte ușor în favoarea Simonei, care a avut în primele trei game-uri consecutive de pe serviciul lui Beck un avantaj de 40-15. Un singur punct jucat neinspirat de germancă și primul set i-ar fi putut scăpa din raza de acțiune. Dar Annika și-a făcut de fiecare dată serviciul, iar frustrarea a ajuns-o din urmă pe Halep, care a răspuns cu un serviciu catastrofal la 3-3, venit din senin. Trei duble greșeli au făcut cadou break-ul, iar Beck a zis mersi și a fugit cu setul.
Lucrurile ar fi putut scăpa ușor de sub control în setul doi, când în două rânduri Beck a avut un break în față. Răspunsul Simonei a fost de fiecare dată autoritar. În restul meciului, Simona a fost destul de agitată și a încercat să hit her opponent off the court, cum zic englezii, adică s-o surclaseze la capitolul forță într-atât de clar încât diferența să se facă numai așa. De asemenea, câteva veniri la fileu cam prea entuziaste au fost fie taxate de Beck, fie ratate de Simona. Dar când situația a cerut-o, atitudinea Simonei a fost alta. Calmă și lucidă în ambele ocazii în care a fost condusă cu un break în setul secund, numărul trei mondial a returnat inspirat în momentele cheie și n-a lăsat-o pe Beck să se desprindă. De la 3-4 în sus, experiența în momentele tensionate și-a văzut foloasele. Stresată de perspectiva victoriei, Beck a devenit mai încordată și n-a mai putut ține pasul cu Halep, al cărei finiș din setul secund a fost încurajator. Ca într-un joc din NBA în care echipa mult mai bună doarme trei sferturi, pentru ca în sfertul patru să livreze coșurile mari în minutele de foc ale meciului, Simona a șters handicapul de pe tabelă ca și cum n-ar fi fost. A repetat povestea și în decisiv, când Beck, deloc dispusă să cedeze moral după pierderea setului doi, a mai făcut o dată break. Agresivitatea Simonei a dat însă roade, iar finalul de meci a găsit-o iar în vervă. Meciul s-a cam rupt de la 3-3 și 15-0, când Halep a reușit cel mai frumos punct al ei, un passing în cross drept răspuns la un vole-drive aproape sigur câștigător trimis de Beck.
Câteva minute mai târziu, Halep încheia așa cum începuse meciul, cu o lovitură direct câștigătoare pentru prima victorie din 2015. Un început suficient de bun cât să se poată construi pe baza lui, cât să-i dea încrederea de început de an Simonei. „Am încercat să lupt pentru fiecare punct. Primul meci al anului e întotdeauna foarte dificil. După primul set mi-am dat seama că trebuie să fiu mai agresivă și să deschid terenul și mai mult și cred că am reușit”, a spus Halep, care contrazice deja o statistică din 2014: când a pierdut primul set anul trecut, bilanțul ei nu arată prea grozav: cinci victorii cu doisprezece înfrângeri.
Și, judecând după cum arată restul tabloului, dorința ei din Singapore ar putea să capete formă: o primă finală este cât se poate de accesibilă. S-ar putea păstra, de asemenea, și o tradiție interesantă: de fiecare dată când a învins-o în trecut pe Beck, Simona a sfârșit prin a câștiga și trofeul: s-a întâmplat la Hertogenbosch, în 2013 și la Doha, în 2014.
Până acolo, următoarea adversară va fi rusoaica Natalia Viklyantseva, jucătoare care împlinește în februarie 18 ani și care ocupa, înaintea acestui turneu, locul 588 în lume. Posesoare a unui wildcard, Natalia a învins-o în trei seturi pe jucătoarea germană Anna-Lena Friedsam.
Shenzhen n-a fost însă cu noroc pentru celelalte jucătoare din România de pe tablou. După Alexandra Dulgheru, învinsă ieri de Saisai Zheng, Monica Niculescu a pierdut azi în turul inaugural cu slovena Polona Hercog, 6-1, 7-5, în vreme ce Irina Begu a ratat avantajul unui prim set și s-a înclinat în fața Katerinei Siniakova, 7-6, 4-6, 1-6.
Marius Copil s-a calificat pe tabloul principal de la Brisbane, după a treia victorie în calificări, 6-2, 6-3 cu Marsel Ilhan. Anul trecut, Copil reușea sferturi la Brisbane. În primul tur, românul îl va întâlni pe kazahul Kukushkin, iar o eventuală victorie l-ar aduce pe Marius în fața lui Milos Raonic în turul 2.
La Doha, Florin Mergea și Dominic Inglot au trecut în turul doi, după o victorie în trei seturi cu Istomin/Youzhny.
Într-o zi aglomerată, meciul zilei a venit de la Brisbane, în turneul fetelor, unde Victoria Azarenka s-a înclinat după trei ore de joc intens cu Karolina Pliskova, 4-6, 7-6, 6-4. Azarenka a ratat două mingi de meci în setul doi, iar înfrângerea de azi are drept consecință directă ieșirea ei din lista capilor de serie la Australian Open, ceea ce o face o adversară de evitat pentru Simona, și nu numai, în primul tur.
Următorul meci al Simonei are loc miercuri.
Jumătatea de tablou a Simonei Halep arată acum astfel:
Simona Halep (1) – Natalia Viklyantseva
Alexandra Krunic – Anna Schmiedlova
Zarina Diyas (4) – Timea Babos
Saisai Zheng – Polona Hercog.
O cafea în timpul meciului? După Monfils, cu Coca-Cola, e rândul Serenei Williams să inoveze 🙂 https://t.co/QvB1bARAFN
— Treizecizero.ro (@treizecizero) January 5, 2015
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română