Simona Halep poate reveni pe teren! Suspendarea ei a fost redusă de TAS la 9 luni
Treizecizero | 5 martie 2024Simona Halep este liberă să revină pe teren începând de azi, după ce TAS a anunțat că i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni, deja efectuate.
Suspendarea de 4 ani a Simonei Halep a fost redusă de TAS la 9 luni! Asta înseamnă că Simona este liberă să revină pe teren începând de acum, dat fiind că decizia a fost deja publicată de tribunalul elvețian, iar cele 9 luni au fost deja efectuate.
„TAS acceptă apelul depus de Simona Halep și reduce perioada ei de ineligibilitate de la 4 ani la 9 luni”, se arată pe site-ul instituției. Într-o postare pe Twitter, ITIA a anunțat că „ia act de decizia TAS”.
Mai jos, decizia TAS:
TRIBUNALUL DE ARBITRAJ PENTRU SPORT (CAS) MENȚINE APELUL DEPUS DE SIMONA HALEP ȘI REDUCE PERIOADA DE INELIGIBILITATE DE LA 4 ANI LA 9 LUNI
Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a publicat partea operativă a deciziei sale în procedurile de arbitraj în apelul TAS 2023/A/10025 Simona Halep vs. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) și TAS 2023/A/10227 Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) vs. Simona Halep. Procedurile de apel în fața TAS au vizat două acuzații separate:
1. o acuzație care a rezultat din detectarea unei substanțe interzise (Roxadustat) într-o probă de urină colectată de la Simona Halep la 29 august 2022, în timpul US Open;
și
2. o acuzație conform căreia Pașaportul Biologic al Atletului (ABP) al doamnei Halep, în special o probă de sânge dată de doamna Halep la 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanțe interzise și/sau a unei metode interzise.
În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) a găsit-o pe doamna Halep vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping și a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani.
În apelul depus de Simona Halep la TAS împotriva deciziei de primă instanță, doamna Halep a solicitat reducerea sancțiunii și ca aceasta să nu depășească perioada de suspendare provizorie deja executată.
În apelul său separat, ITIA a solicitat ca TAS să sancționeze ADRV-urile doamnei Halep ca o singură încălcare, pe baza încălcării care a avut cea mai severă sancțiune și impunerea unei perioade de ineligibilitate între patru și șase ani.
Procedurile de arbitraj în apelul TAS au implicat procese premergătoare audierii intensive și o audiere de trei zile care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elveția.
Panelul TAS a ascultat mărturiile multor martori, atât experți cât și amatori, majoritatea fiind prezenți în persoană la audiere.
Panelul TAS a determinat în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de Tribunalul Independent al ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu data de 7 octombrie 2022, care a expirat la 6 iulie 2023.
Deoarece această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie depuse la TAS, Panelul TAS a considerat oportun să emită partea operativă a deciziei cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător.
Panelul TAS a dispus, de asemenea, descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de doamna Halep începând cu data de 29 august 2022 (data probei pozitive) și până la 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani.
Prin urmare, apelul depus de ITIA este respins și apelul depus de Simona Halep este parțial admis (solicitarea ei de a muta începerea suspendării retroactiv la 29 august 2022 este respinsă).
Acuzația Roxadustat
Conform articolelor 2.1 și 2.2 din Programul Anti-Doping pentru Tenis („TADP”), este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nu intră în corpul său nicio substanță interzisă și jucătorii sunt responsabili pentru orice substanțe interzise găsite în probele lor.
În acest caz, s-a constatat că o substanță interzisă (respectiv Roxadustat) a fost prezentă într-o probă colectată de la doamna Halep la 29 august 2022, în timpul US Open. Doamna Halep nu a contestat responsabilitatea în sensul că a acceptat că, datorită prezenței Roxadustatului în proba sa, a comis încălcări ale regulilor antidoping conform articolelor 2.1 și 2.2 din TADP. Cu toate acestea, a contestat natura intenționată a încălcării și a argumentat că testul pozitiv a fost rezultatul contaminării.
După ce a analizat cu atenție toate probele prezentate, Panelul TAS a stabilit că doamna Halep a dovedit, în balanța probabilităților, că Roxadustatul a intrat în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele imediat anterioare datei de 29 august 2022 și că Roxadustatul, așa cum a fost detectat în proba sa, provine din acest produs contaminat.
Ca urmare, Panelul TAS a decis că doamna Halep a dovedit, de asemenea, în balanța probabilităților, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate. Deși Panelul TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit nivel de vinovăție sau neglijență pentru încălcările sale, deoarece nu a exercitat suficientă grijă în utilizarea suplimentului Keto MCT, a concluzionat că nu poartă o vinovăție sau neglijență semnificativă.
Acuzația Pașaportului Biologic al Atletului (ABP)
În ceea ce privește acuzația privind ABP-ul doamnei Halep, ITIA a avut sarcina de a stabili (până la standardele de confort satisfăcătoare) că doamna Halep a utilizat o substanță interzisă și/sau o metodă interzisă. S-a bazat în principal pe o probă de sânge dată de doamna Halep la 22 septembrie 2022, rezultatele căreia au demonstrat presupusa încălcare a regulilor antidoping conform Articolului 2.2 din TADP.
În contradicție cu argumentarea tribunalului de primă instanță, Panelul TAS a stabilit că era adecvat în circumstanțe să se ia în considerare rezultatele unei probe private de sânge date de doamna Halep la 9 septembrie 2022, în contextul unei intervenții chirurgicale care a avut loc imediat după aceea. Acele rezultate și declarațiile publice ale doamnei Halep conform cărora nu intenționa să concureze pentru restul anului calendaristic 2022 au afectat plauzibilitatea scenariilor de dopaj pe care se bazase Tribunalul Independent al ITF.
Având în vedere întregul ansamblu de probe, Panelul TAS nu a fost pe deplin satisfăcut că a avut loc o încălcare a regulilor antidoping conform Articolului 2.2 din TADP. Prin urmare, a respins această acuzație.
Panelul TAS a emis următoarea decizie:
- Apelul depus de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei emise la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul Independent al ITF este admisibil și este parțial acceptat.
- Apelul depus de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei emise la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul Independent al ITF este admisibil și este respins.
- Decizia emisă la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul Independent al ITF este anulată.
- Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor antidoping conform Articolelor 2.1 (prezența) și 2.2 (utilizarea) din Programul Anti-Doping pentru Tenisul din 2022 ca urmare a prezenței unei Substanțe Interzise (Roxadustat) în proba sa de urină colectată în competiție la 29 august 2022.
- Simona Halep este sancționată cu o perioadă de Ineligibilitate de nouă (9) luni, începând cu 7 octombrie 2022.
- Se acordă credit pentru suspendarea provizorie executată de Simona Halep începând cu data de 7 octombrie 2022.
- Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile desfășurate în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecințele rezultate, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani.
- Sentința este pronunțată fără costuri, cu excepția taxelor de birou ale Curții în valoare de 1.000 CHF (o mie de franci elvețieni) plătite de fiecare dintre părți, Simona Halep în ceea ce privește apelul ei, și Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), în ceea ce privește apelul său, care este reținută de TAS.
- Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să îi plătească Simonei Halep o sumă de 20.000 CHF (douăzeci de mii de franci elvețieni) contribuție la cheltuielile sale legale și alte cheltuieli suportate în legătură cu aceste proceduri de arbitraj.
Motivarea deciziei va fi comunicată părților în timp util. Aceasta va fi publicată de TAS, cu excepția cazului în care părțile solicită confidențialitate.
Reacția Simonei
Într-o postare pe pagina ei de Instagram, Simona Halep a reacționat la decizia anunțată de TAS, prin care suspendarea ei a fost redusă la 9 luni, ea devenind astfel eligibilă pentru a reveni în circuit cu efect imediat. Despre ideile care se desprind din această decizie am scris aici.
Declarația Simonei:
„Ziua de azi e un moment crucial, deoarece tribunalul și-a dat verdictul, confirmându-mi poziția și aducând claritate în acest capitol:
(1) Printr-o decizie unanimă, tribunalul m-a achitat de orice vină în ceea ce privește acuzațiile de doping sanguin.
(2) S-a determinat, de asemenea în unanimitate, că incidentul nefericit al testului pozitiv pentru roxadustat a provenit din contaminarea accidentală a suplimentelor, ceea ce a dus la o sancțiune redusă de nouă luni.
(3) În plus, tribunalul a cerut ITIA să mă compenseze cu 20.000 franci elvețieni.
În mijlocul acestei experiențe dificile, credința mea neclintită în integritatea adevărului și în principiile justiției a fost ceea ce m-a călăuzit. În ciuda faptului că m-am confruntat cu acuzații îngrijorătoare și cu o opoziție formidabilă, spiritul meu a rămas optimist, ancorat în convingerea mea neclintită că sunt o sportivă curată. Această încercare prin care am trecut a fost o mărturie a rezilienței, iar triumful adevărului este o reabilitare dulce amară, care, deși vine cu întârziere, este extrem de mulțumitoare.
Îmi exprim gratitudinea profundă echipei mele legale. Încrederea lor neclintită în mine și dedicarea lo excepțională au fost esențiale în aceste vremuri tulburi. De asemenea, sponsorii mei, fanii loiali și câteva oponente remarcabile din circuit au fost stâlpii mei de putere, oferindu-mi suport neclintit și solidaritate.
Sprijinul copleșitor din partea atâtor români mi-a întărit, de asemenea, hotărârea, permițându-mi să susțin această cauză până la o concluzie corectă și onorabilă. Privind în viitor, sunt nerăbdătoare să întorc această pagină și să mă alătur din nou circuitului cu o vigoare reînnoită și un spirit revitalizat.
Cu dragoste și recunoștință, Simona.”
Răspunsul TAS, la doar o lună de la audieri
Audierile în apelul depus de Simona Halep la TAS au avut loc la Lausanne, între 7-9 februarie, iar finalul lor, jucătoarea a declarat că își păstrează încrederea că își păstrează încrederea în proces: „Vreau să spun că încrederea mea este intactă cu privire la adevăr. Se va demonstra că nu am avut intenția de a mă dopa vreodată și nici nu m-am dopat vreodată. Îmi doresc și aștept cu nerăbdare să mă întorc pe teren pentru că acolo vreau să fiu și cu siguranță voi încerca să fac tot ce pot.”
Audierile au durat cumulat 19 ore, incluzând atât martori prezenți la fața locului, cât și prin videoconferință.
Odată ce va fi făcută publică, decizia panelului TAS va fi finală. Ea mai poate fi contestată ulterior de părți, în termen de 30 de zile, la Tribunalul Federal Elvețian, însă bazele unei contestații țin doar de vicii masive de procedură, motiv pentru care șansele ca un astfel de apel să se mai întâmple sunt, practic, aproape de zero.
ITIA a anunțat, în septembrie 2023, că Simona Halep a fost suspendată patru ani, după ce a fost depistată pozitiv la un control anti-doping. Sportiva a fost testată pozitiv pentru Roxadustat la un test făcut după primul tur la US Open 2022.
Citește și: Idei și concluzii după decizia TAS: O victorie istorică pentru Simona
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română