Danielle Collins a știut foarte bine că nu poate sta în schimburile lungi cu Simona Halep, așa că a jucat totul pe cartea agresivității. Și nu doar că a fost ofensivă, dar a fost și foarte inspirată azi.
Simona Halep s-a zbătut mult, dar n-a putut rezista în fața atacurilor neîncetate ale lui Danielle Collins, care s-a impus în două seturi, 7-6(1), 6-3, la capătul unui meci foarte dur, de peste două ore.
Simona a avut multe bătăi de cap și n-a putut găsi o scăpare din tenisul agresiv jucat de Collins, finalistă la Australian Open acum câteva luni. Simo a alergat și a suferit mult, și are meritul că a continuat să caute – prin ploaia de lovituri câștigătoare găsite de Collins – răspunsul potrivit în fața unei adversare neînduplecate.
Nu l-a găsit prea des, dar asta și pentru că Danielle Collins (28 de ani), favorită 7 aici, a lovit surprinzător de bine pentru cineva care a jucat doar patru turnee în primele patru luni ale sezonului; iar acesta a fost abia al treilea ei meci pe zgură în 2022.
*
Pe frumoasa arenă Pietrangeli, una dintre piesele de rezistență ale complexului Foro Italico, Simona a început lent, cu câteva erori atipice și cu două-trei mingi scurte, moi, pe care Collins le-a pus imediat lângă linie.
Jucătoarea din America a făcut break pentru 2-0, a avut și o minge de 3-0, înainte ca Simona să lege trei puncte la rând și să-și ia break-ul înapoi, în uralele românilor din tribune. Aceleași încurajări s-au auzit parcă și mai tare când Simona a egalat la 2, după un nou game lung, în care a salvat (excelent) și o minge de break.
Însă nici Collins (locul 9 WTA) n-a stat de pomană. Dimpotrivă. Ea și-a continuat jocul foarte agresiv, și-a salvat game-ul următor de serviciu și s-a dus apoi la 4-2, după cel mai spectaculos game al primului set. Un spectacol previzibil, cu Simona agresată încă de la retur de o Collins venită să joace. Și să joace în termenii ei.
Dovadă, după primele șase game-uri, Danielle avea 11 mingi direct câștigătoare și 11 greșeli neforțate.
Simona a reușit să treacă binișor prin furtuna asta. Și, deși a căzut destul de rău (pentru glezna ei) când talpa dreaptă i s-a blocat în zgură, ea a egalat la 4. Ba a avut și două mingi de break pentru al treilea game consecutiv, însă Collins, cu alte reușite grozave în ofensivă, și-a protejat avantajul serviciului. Și a mutat presiunea înapoi în terenul Simonei.
O presiune care nu s-a simțit când Simona a servit pentru a rămâne în set, dar s-a simțit când a servit la 6-5, pentru a închide ea setul la 7-5: Collins a făcut rebreak la zero și a forțat un tiebreak pe care l-a dominat într-o manieră impresionantă.
Până aici, în primele 80 de minute (!), Simona n-a găsit calea să o scoată pe Collins din zona ei de confort. A luat inițiativa prea rar, iar când a avut șansele ei de-a trece înainte, n-a găsit inspirația să le fructifice: Simo a convertit doar 3 din cele 10 șase de break avute în primul set, față de 3 din 5 pentru adversara ei.
Cu 24 de lovituri câștigătoare (și 21 de greșeli neforțate) în acest prim set, Collins a fost mereu la cârma jocului.
Iar meciul a continuat să fie în racheta ei – cum se spune pe terenul de tenis – și în debutul setului secund, când Danielle s-a dus la 3-0, cu două break-uri rapide.
Până la final, Simona a încercat să se agațe de orice jumătate de șansă. A și recuperat unul dintre breakuri, însă Collins a răspuns de fiecare dată la timp, fără ezitare: chiar și scurtele i-au intrat nemaipomenit azi, nu doar loviturile fulgerătoare de care o știam capabilă.
După această victorie meritată, Collins o va întâlni în optimile de finală de la Roma pe Amanda Anisimova.
Pentru Simona (30 de ani), aceasta a fost a 12-a ei participare la Roma, turneu pe care l-a câștigat în 2020. Simo are alte două finale aici, în 2017 și 2018, dar are și amintirea neplăcută de anul trecut, când s-a accidentat la gambă și a ratat apoi o bună parte a sezonului: inclusiv Roland Garros, Wimbledon și Jocurile Olimpice.
Acum însă, după câteva zile de respiro, va avea oportunitatea să revină la Paris și să pregătească al doilea turneu de Grand Slam al sezonului.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română