Din nou campioană! Simona Halep o învinge pe Veronika Kudermetova, câștigă titlul la Melbourne!
Radu Marina | 9 ianuarie 2022După acest titlu de la Melbourne, lucrurile arată din nou bine pentru Simona Halep: pe lângă trofeu, ea a câștigat și o porție strașnică de încredere în startul noului sezon. Unul în care își propune să revină cât mai repede în Top 10.
Simona Halep a câștigat turneul Melbourne Summer Set 1 (WTA 250), după 6-2, 6-3 în finala cu Veronika Kudermetova. Este primul titlu pe care Simona îl câștigă în ultimele 15 luni.
Când Simona Halep (30 de ani) câștiga titlul la Roma în septembrie 2020, al treilea al ei într-un an scurtat de pandemie, nu ne-am fi gândit că va fi nevoie să așteptăm așa de mult pentru următorul ei trofeu. După un sezon 2021 îngreunat de accidentări, lucrurile se simt iarăși firești în ce o privește pe una dintre cele mai titrate jucătoare din ultimul deceniu: Simona are iarăși un trofeu și, mai important, o porție strașnică de încredere în startul noului sezon. Unul în care își propune să revină cât mai repede în Top 10.
Într-o săptămână în care a bifat, înainte de finală, trei victorii sigure, plus obișnuita, inevitabila și necesara victorie trăită periculos, Simona a încheiat cu o finală bine controlată. După un schimb rapid de break-uri în debutul meciului, românca și-a ridicat nivelul și a pus stăpânire pe joc. Și asta chiar dacă serviciul a continuat să o nemulțumească.
A fost a treia întâlnire a Simonei cu cu Veronika Kudermetova, iar meciul a semănat precedentelor două întâlniri, ambele jucate în 2021, la AO și Moscova: un prim set scurt, urmat de un al doilea ceva mai echilibrat.
La fel a fost și acum. Aflată la a treia finală din carieră, Kudermetova (24 de ani) și-a ridicat nivelul în startul setului secund, ne-a amintit că poate lovi năprasnic și că are arme serioase pe forehand, la serviciu și la retur – mai ales când Simona n-a găsit prima minge. Iar în debutul setului al doilea, nu l-a găsit prea des. Dovadă, Kudermetova s-a dus repede la 2-0, înainte să rateze, din poziții bune, trei șanse de dublu break. Asta a costat-o, pentru că Simona a egalat imediat la 2 și, câteva minute mai târziu, a închis meciul cu 6-2, 6-3.
*
Simona și-a impus încă o dată jocul în fața unei adversare periculoase, agresive, care poate pune foarte mari probleme oricui în circuit. Deocamdată nu și Simonei – iar asta pentru că, în acest match-up, Kudermetova nu poate susține aceeași intensitate vreme îndelungată, iar în fața acestui tenis agresiv, ușor compact și așezat, Simona are toate răspunsurile posibile.
Primul set a avut două părți. Începutul a aparținut Veronikăi, care a făcut break-ul în game-ul doi. Restul setului a fost doar despre Simona și abilitățile ei fantastice în apărare, în atac, tranziția apărare-atac și acea capacitate incredibilă de a se deplasa și de a acoperi terenul.
De la 1-2, Simo a luat următoarele cinci game-uri, pe fondul unui joc ca în vremurile ei bune: a lovit foarte curat, iar loviturile ei au avut tot ce trebuie (greutate, plasament, profunzime și înălțime) pentru a-i înfrâna avântul Kudermetovei, o jucătoare agresivă, care caută mereu să joace repede, în viteză, în încercarea de a lua din timpul de reacție adversarei.
Pentru Simona însă, stilul acesta de joc agresiv, dar oarecum previzibil, nu e un mare secret. Știe ce trebuie să facă cu forța venită dinspre adversară și cum să o folosească în avantajul ei. Iar un alt avantaj pentru Simona în acest match-up e faptul că Veronika, deși jucătoare în forță, nu își copleșește adversarele printr-o agresivitate nemaivăzută. E un joc liniar, agresiv, pe care Simona îl poate contracara impecabil; și așa ajungem la aceea teorie conform căreia, uneori, oricât de bine ar face lucrurile o jucătoare într-un meci cu Simona, Simona le poate face mai bine și la cu totul o altă intensitate și nivel.
Asta este și concluzia acestei finale. Kudermetova a schimbat vitezele de joc, s-a năpustit spre Simona pentru a pune și mai multe presiune pe ea cu veniri spre fileu și deseori a încercat să preia controlul în punct începând cu returul. A făcut asta în ambele seturi, dar de fiecare dată a sfârșit prin a fi învinsă.
Simona a avut grijă să îi sădească dubii, să îi reamintească că e încă în joc – și când a fost condusă cu 1-2 cu break în primul set și la 0-2 cu mingi de dublu break în setul doi – iar toată opoziția Simonei, care s-a salvat fie cu serviciul fie cu defensiva în astfel de momente, a bulversat-o pe rusoaica. Întâi mental, apoi prin jocul în sine.
În cazul Simonei, există această capacitate de a-și măcina mental adversarele, care știu că de cele mai multe ori nimic nu e suficient contra ei; Kudermetova a simțit asta, din nou, pe pielea ei.
Simona încheie, așadar, o săptămână perfectă la Melbourne cu primul ei trofeu în Australia, țară de care a spus, nu o dată, că se simte legată. E al 23-lea al carierei și un start de sezon exact cum a visat: cu cinci victorii bune, cu meciuri câștigate clar, dar și meciuri în care s-a luptat să revină. Se alimentează cu încredere și primește, prin acest titlu, confirmări importante; că e din nou în joc, că poate câștiga din nou titluri importante, că nivelul ei e suficient de înalt încât să se bată din nou cu cele mai bune și în formă jucătoare ale circuitului.
A trecut ceva vreme de la ultimul trofeu câștigat de Simona (Roma 2020) dar, cu siguranță, după toată perioada atât de grea și incertă prin care a trecut anul trecut, acest titlu înseamnă mult pentru ea, dar și pentru toți cei care aveau dubii că nu va mai putea reveni la forma ei dinainte de accidentare. Simona e din nou aici, e cu poftă de joc și motivată să câștige.
Gata de Australian Open
Simona ajunge astfel la 23 de titluri în carieră: 23-18 în finale. În cele jucate pe hard, bilanțul ei este acum 12-9. Este al 13-lea sezon consecutiv în care Simona joacă cel puțin o finală WTA.
Pentru ea urmează câteva zile de recuperare și pregătire pentru Australian Open, primul Grand Slam al turneului; Simona s-a retras din turneul WTA 500 al săptămânii viitoare, cel de la Sydney. În perspectiva AO, cele cinci meciuri câștigate pe Rod Laver n-ar fi putut veni mai bine.
„Să continuăm să câștigăm, că îmi place sentimentul acesta!”, a spus Simona către echipa ei, mulțumindu-le pentru susținere și lucrul împreună; Simo i-a mulțumit și lui Darren Cahill, prezent în tribune să o urmărească: „deși nu mai facem echipă împreună, e ca și cum e parte din familia mea”. Apoi a mulțumit fanilor australieni, spunându-le că se simte parte din această țară.
Foto: Profimedia Images
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română