Simona Halep își reia cariera în Hong Kong. „Dacă mă întorc, mă întorc pentru că îmi doresc să fiu din nou în Top 10”

Treizecizero | 29 septembrie 2024

După ce a obținut victoria reabilitării, una „mai mare decât că am fost numărul 1 în lume”, după ce a fost obligată să mai aștepte alte câteva luni din cauza accidentării la genunchi, și după ce s-a gândit și a analizat din toate unghiurile ce presupune și ce va cere de la ea revenirea în circuit, Simona pornește din nou la drum. O face în Asia, acolo unde a devenit prima oară numărul 1 în lume.

Simona Halep o va întâlni în primul ei meci după patru luni pe Arina Rodionova, o australiancă de 34 de ani care a ajuns în acest sezon, în premieră pentru ea, în Top 100.

Simona Halep a surprins plăcut toată lumea tenisului în weekend, când a anunțat că își va grăbi revenirea în circuit, acceptând un wild card la turneul WTA 125k ce începe mâine în Hong Kong. Simona plănuia, inițial, să participe la turneul WTA 250 din aceeași locație, programat la finalul lunii octombrie, însă ea a decis că este pregătită din punct de vedere fizic pentru a grăbi această revenire, pe care a anunțat-o la o zi după ce a împlinit 33 de ani. „M-am gândit că este o zi grozavă ca să împărtășesc vestea minunată că voi reveni pe teren mai devreme decât mă așteptam. Voi zbura la Hong Kong pentru a concura la WTA 125 Hong Kong Open. Mulțumesc mult turneului pentru wild card și abia aștept să vă văd pe toți acolo”, a spus Simona, într-un video promoțional postat pe paginile turneului.

Simona își consolidează astfel un program solid în circuitul asiatic de toamnă, care o poate ajuta să-și regăsească ritmul și să se testeze la rigorile circuitului. Dacă turneul WTA125k de săptămâna viitoare e menit să o ajute să reintre în atmosferă, ea mai are alte două apariții programate, de asemenea grație unui wild card, la turneul WTA 250 din Hong Kong (28 octombrie – 3 noiembrie). De la revenire, e practic prima oară când Simona își propune să lege turnee într-o perioadă atât de scurtă.

Dubla campioană de Grand Slam ocupă, în această săptămână, locul 1130. Ea nu a putut să participe decât la două competiții după ce suspendarea i-a fost ridicată cu efect imediat în martie. La puține zile după vestea ridicării suspendării, Simona a participat la turneul de la Miami, unde a cedat, după un prim set grozav, cu Paula Badosa, 1-6, 6-4, 6-3. Ulterior, Simona a dat de înțeles că știe că probabil s-a grăbit cu acel turneu, în contextul în care nu era la zi cu pregătirea fizică, însă era clar pentru toată lumea că prezența ei la Miami a avut mai degrabă rol terapeutic, menită să o ajute să se reconecteze cu circuitul după o absență atât de lungă.

Ulterior, după câteva încercări ratate, printre care și turneul de la Madrid, Simona a mers la turneul WTA 125k din Paris, din mai, unde însă a trebuit să se retragă în timpul primului meci, din cauza unor probleme la genunchi. Problemele au obligat-o apoi să-și amâne revenirea, până în punctul în care Simona a preferat să nu mai seteze un target, anunțând o pauză pe termen nedeterminat, pentru a se reface complet.

Meciul Simonei – o întâlnire în premieră cu Rodionova – va avea loc nu mai devreme de marți.

Gabi Ruse e de asemenea pe tabloul din Hong Kong și va debuta cu Alycia Parks, pe care a învins-o toamna trecută la Transylvania Open în trei seturi.

Turneul din Hong Kong are parte de o distribuție puternică, incluzând-o și pe numărul 8 mondial și recenta semifinalistă de la US Open, Emma Navarro – o prezență cumva neobișnuită pentru o jucătoare de Top 10 – care a luat și ea un wild card, după ce a fost eliminată în turul 2 la China Open. Mai sunt pe tablou nume ca Ajla Tomljanovic (de trei ori sfertfinalistă de Slam), Clara Tauson, Anna Blinkova sau Clara Burel, care, de pe locul 58 în lume, e cotată favorită 2.

Revenirea se produce cu Daniel Dobre alături de ea

După adrenalina dată de vestea victoriei la TAS, Simona a trebuit să aștepte mult pentru a-și încerca revenirea cu adevărat. O va face acum alături de un antrenor care a fost alături de ea în numeroase momente din carieră, inclusiv în poate cel mai frumos, victoria de la Wimbledon.

În lipsa unui anunț oficial, Simona a dat de înțeles încă din august că lucrează din nou cu Daniel Dobre, care a fost, de atunci, constant prezent în filmulețele de pregătire postate de jucătoare.

“Am fost în Italia, la recomandarea domnului Dobre pentru a încerca să rezolv cu accidentarea. A fost o deplasare benefică și mă bucur tare mult să îl am alături pe Domnul Dobre”, a scris Simona în august, confirmând intenția ei clară de a reveni curând în circuit alături de Daniel Dobre, cel alături de care a câștigat turneul de la Wimbledon.

E o alăturare încurajatoare; Simona aduce lângă ea o persoană care i-a fost mereu aproape și în care are încredere, probabil detaliul cel mai important pentru ea acum, după o perioadă atât de complicată.

O perioadă despre ale cărei efecte Simona a vorbit pe larg în această vară în interviul oferit publicației Wearetennis; un interviu complex, care acoperă toate fazele prin care Simona a trecut în ultimii doi ani – de la aflarea vești privind dopajul, suspendarea, perioada de suspendare și efectele, revenirea în circuit și planurile ei de viitor. Interviul arată o Simona deschisă ca întotdeauna, onestă cu trăirile ei, pe alocuri neîncrezătoare, dar în același timp conștientă de faptul că această revenire în tenisul mare e posibilă și va face tot ce ține de ea pentru a se reîntoarce în locul din care a plecat. În acest moment în care Simona reia revenirea, merită revăzute principalele idei din acel interviu:

Despre ce i-a lipsit cel mai mult și cum a fost să joace din nou

„Mi-a lipsit competiția, adrenalina, senzația, spiritul de luptă, sentimentul acela de luptă, că nu trebuie să renunți, că trebuie să te lupți uneori cu tine, nu cu adversarul, cu tine însuți. Am făcut asta de foarte multe ori în trecut.

Când am jucat din nou a fost uimitor. A fost ca o libertate. Știi, nu am fost niciodată în închisoare, sper că nu voi ajunge niciodată acolo
dar mulți oameni mi-au pus că lor li s-a părut că aș fi fost ca la închisoare. Nu am putut să mă uit (live) la niciun meci de tenis. A fost foarte dificil. Am vrut să merg la un moment dat la Paris Bercy să-l văd pe Sinner și nu am putut. Totuși, ce am făcut atât de rău încât să nu pot să văd un meci?

Când m-am întors, a fost ca și cum am primit din nou libertate. A fost o ușurare și o lumină care a revenit în viața mea.

Despre marea ei victorie 

„Rezultatul și deznodământul acestei povești e mai mare decât Grand Slamurile câștigate, mai mare decât faptul că am fost pe locul 1 mondial. Este despre integritate, despre mine, despre persoana mea. Eu am fost întotdeauna sinceră și corectă cu tenisul. Nu am trișat niciodată în viața
mea. Nici măcar atunci când eram copil și trebuia să alerg în jurul terenului. Dacă nu făceam asta, îi spuneam întotdeauna antrenorului. Asta a fost mereu viziunea mea despre viață, să fiu corectă.”

Despre ea, Simona Halep omul și jucătoarea de tenis

„Mulți ani de zile m-am analizat. Și aș putea să spun că pe teren sunt o luptătoare, mă văd puternică, ca și cum nimic și nimeni nu mă poate atinge. Cred că pot face orice. Pot să înving pe toată lumea. Am avut mereu această mentalitate.

În general, sunt o persoană calmă. Sunt foarte sensibilă și pot să spun că nu sunt foarte socială, pentru că sunt timidă și introvertită, dar sunt blândă și cred în dragoste. Eu cred în bine. Și cred în oameni și în faptul că e important să ai empatie. Asta mă face blândă și sensibilă. 

Acum, eu știu că în unele situații nu e ușor să fii așa, dar îmi place cum sunt. Tatăl meu mi-a spus odată – după ce m-am supărat că sunt prea sensibilă și dacă fac ceva, fac întotdeauna cu toată inima, din plin – ‘Este bine că ești așa. Înseamnă că trăiești, că simți totul. Nu te schimba’  Și nu m-am schimbat, a început să-mi placă asta.”

Despre ce urmează și cum vede revenirea

„În fiecare zi doar la asta mă gândesc și încerc să mă analizez, să înțeleg cât de bună pot fi din nou. Acum, să fiu sinceră, am îndoieli. Nu mă pot antrena din cauza accidentării. Însă obiectivul meu este ca dacă mă întorc, mă întorc pentru că îmi doresc să fiu din nou în top 10. Ăsta e felul în care gândesc și așa am gândit mereu. Poate de asta am fost numărul 1 mondial, pentru că mereu am împins limitele în acea direcție – să îmi doresc mai mult, să vreau mai mult. Dar acum întrebarea e dacă sunt capabilă să fac asta din nou. Am acea putere înăuntru să o fac din nou? Nu știu să răspund la asta, dar acesta e visul meu dacă mă întorc la tenis.

Acum câteva luni i-am spus fratelui meu că îmi e frică de viitor. Înainte, nu am avut această teamă pentru că la tenis te antrenezi de azi pe mâine și întotdeauna știi la ce să te aștepți. Dar după toată experiența prin care am trecut, sunt puțin speriată. În viitorul apropiat, vreau să mă întorc pe teren, vreau să fac din nou performanță, să fiu suficient de aproape de ceea ce am fost și îmi doresc copii. Acesta e viitorul pe care mi-l doresc, să am copii și o familie. 

Prioritățile mele sunt puțin diferite acum: vreau să mă îmbunătățesc, să am grijă de mine în plan mental și emoțional. Lucrurile astea sunt mult mai importante decât un trofeu de Grand Slam în acest moment, pentru că am o viață lungă în față și viața nu e doar despre tenis.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi