Simona Halep își face viața ușoară cu Osaka, câștigă un meci pe care l-a făcut să pară simplu, revine în sferturi la AO
Radu Marina | 22 ianuarie 2018Simona Halep revine pentru prima dată din 2015 încoace în sferturile de finală ale Australian Open, după o victorie excelentă cu japoneza Naomi Osaka, 6-3, 6-2, în o oră și 19 minute. Simona o va întâlni miercuri pe cehoaica Karolina Pliskova, pe care o conduce cu 5-1 în H2H.
Meciul de astăzi avea din start datele pentru a fi considerat complicat. Pe de o parte, era glezna Simonei și incertitudinea despre cum se va recupera după meciul cu Davis. Apoi adversara, fără prea multă presiune, care deja eliminase doi capi de serie până acum. La asta se mai adaugă și ultimele două meciuri dintre ele, unde Osaka a pus probleme și a câștigat de fiecare dată câte un set.
Răspunsul dat de Simona a fost o victorie scurtă și convingătoare, într-un meci pe care l-a făcut să pară ușor și ne-a arătat că deține cheile acestui matchup. Liderul mondial a fost tot timpul în alertă și mereu cu răspunsuri atunci când situația a cerut-o, adică exact ce avea nevoie având în vedere întregul context. Avea nevoie de un meci scurt după maratonul de acum două zile, și mai avea nevoie de o victorie clară în fața unei adversare complicate. Avea nevoie să domine și să simtă că loviturile ei sunt acolo.
A fost un meci pe care Simona l-a controlat, dar pentru a ajunge în poziția asta nu i-a fost tocmai ușor. Au fost momente în care a trebuit să accepte că adversara ei generează cu ușurință mai multă putere și că e capabilă să producă winnere din orice poziție. Simona a fost obligată să apere mingi de break încă din startul meciului. Doar că reacția Simonei în astfel de situații a fost cum nu se poate mai bună. Îîn tenis, pentru a fi cel mai bun, nu-i suficient să ai doar talent și niște super lovituri, ci mai trebuie să știi ce să faci și ce nu atunci când lucrurile nu merg tocmai în favoarea ta, cum să îți canalizezi energia și cum să speculezi fiecare mică mișcare a adversarei pentru a te ridica.
Cam așa s-a întâmplat azi. La 2-3, Simona s-a văzut în destule momente dominată și obligată să alerge dintr-o parte în alta. Dar a salvat 3 mingi de break în cel mai lung și echilibrat game al meciului, game-ul unde, până la urmă, s-a jucat meciul. Era un moment în care Osaka lovea cu încredere, Simona era cu spatele la zid și trebuia să vina din urmă. Un break acolo obținut de japoneză ar fi făcut-o pe Osaka să joace și mai eliberat. S-a întâmplat fix invers, dar asta pentru că Simona a ținut cu dinții de acel game, a jucat fiecare minge de break cu multă luciditate și a știut ce trebuie făcut pentru a o destabiliza încetul cu încetul pe Naomi. Întâi, i-a căutat reverul, i-a servit pe această parte, iar în schimburi a căutat să o joace în cross. Reverul japonezei nu e rău, dar e departe de a fi o armă pentru ea; nu e la fel de exploziv precum forehand-ul și e lovit la siguranță, cu neîncredere. Dacă o mai și obligi să joace în cross, devine și mai nesigură și pierde mult din control, lucru pe care Simona l-a simțit repede, și a insistat să joace și mai mult în cross spre reverul ei.
Odată ieșită din situația grea de la 2-3, lucrurile au căpătat multă claritate pentru Halep. A început să dea drumul la braț, să dicteze cu lovitura de dreapta, iar treptat, în timp ce Osaka resimțea din plin șansele ratate și nu mai era sigură de nimic, Simona punea stăpânire pe joc. A urmat un break rapid, confirmat mai apoi la fel de repede cu câteva servicii bine plasate, iar la 5-3, returul Simonei a făcut diferența clar, așa cum avea să se întâmple pe tot parcursul meciului.
Cu 4 game-uri legate și după o perioadă de joc intensă, a urmat o mică relaxare în debutul setul doi (cumva firească), când și-a cedat serviciul. Dar l-a recuperat repede, și primul semn că nu a plecat nicăieri a fost un rever în lung de linie executat pur și simplu impecabil, după ce aceeași lovitură îi crease ceva frustrări ceva mai devreme.
La 1-1 avea să se repete situația de la 2-3 din primul set: game lung, Osaka inspirată, căutând lovitura câștigatoare și cu două mingi de break. Și din nou Simona a arătat că e capabilă să acceseze un alt nivel atunci când e nevoie, știe ce și cum trebuie jucat când e cu spatele la zid. A urmat inevitabil break-ul, iar de acolo, până la finalul meciului Simona nu a mai cedat niciun punct cu serviciul (!).
Ce e important de subliniat e că Simona nu și-a câștigat meciul doar cu returul sau defensiva ori cu deplasarea. Totul a mers și s-a putut baza pe absolut fiecare lovitură. Când a fost nevoie să o facă pe Osaka să joace o minge în plus, defensiva și deplasarea au fost acolo. Retururile lungi și lovite mereu repede i-au ușurat mult munca și au pus o presiune considerabilă pe japoneză în fiecare moment. Serviciul, cu o viteză mult superioară față de meciul precedent (170 km/h viteza maximă, 155 km/h viteza medie cu primul, 133 km/h viteza medie cu al doilea) i-a adus multe puncte ușoare și s-a putut baza pe el în momentele complicate. A venit la fileu de câte ori a fost nevoie, și a pierdut un singur punct din 9 jucate (6 din ele au fost voleuri drive). Și, în final, agresivitatea. O statistică relevantă aici, care arată cât de agresivă a fost Simona azi: a avut același număr de winnere (22) ca și Naomi Osaka, adică o jucătoare care se bazează exclusiv pe atac, foarte puternică și mai înaltă decât Simona cu vreo 12-13 cm. O parte din winnere au venit cu forehand-ul, și tot forehand-ul i-a permis să domine schimburile în forță, și chiar să le câștige.
Acesta este de fapt cel mai mare progres al Simonei, care parcă de la zi la zi se observă și mai clar, lucru spus și de ea la conferință. Forehand-ul ei e foarte incisiv și reușește mai mereu să își deschidă terenul cu această lovitură. În momentul în care intră în teren și e cu pasul în față, e foarte greu să îi poți face ceva sau să ieși cu bine din situație asta. Nu ai decât să răspunzi ritmului impus de ea, să aștepți să vezi ce se întâmplă sau să speri că va greși. Lovește cu încredere, pune toată greutatea corpului în fiecare forehand și nu îi e teamă să fie decisivă. Un exemplu: forehand-ul câștigător în lung de linie de la 4-2 și 40-0. Un forehand lovit puțin din retragere, dar care are forță, greutate și lungime. Cu alte cuvinte, cam tot ce trebuie.
Și totuși. E victorie frumoasă, clară și convingătoare, dar problema la gleznă încă rămâne, accidentarea există. E important, însă, că Simona își ușurează mult munca cu astfel de victorii, care o țin mai puțin pe teren și îi dau timp să se refacă. La fel de important e că Simona simte că încă nu joacă cel mai bun tenis al ei; la finalul meciului de azi, a spus că speră ca în meciul urmatoar să joace și mai bine, ceea ce nu poate fi decât încurajator.
Următoarea adversară pentru Simona va fi Karolina Pliskova, care a trecut de Barbora Strycova. Pe Karolina Pliskova, favorită 6 aici, Simona a învins-o în toate cele 5 meciuri jucate în circuit (Pliskova a învins-o la Fed Cup).
https://twitter.com/AustralianOpen/status/955341052407238657
O Simona foarte fericită a spus că turneul e ca un „maraton” pentru ea și că încă mai simte dureri, dar că e bucuroasă că s-a putut concentra atât de bine pe ce a avut de făcut.
https://twitter.com/AustralianOpen/status/955343587427823616
Context. Rezistența gleznelor Simonei a fost principalul motiv de stres pentru echipa și pentru fanii liderului mondial. Simona spusese la conferința de după turul al treilea că nu este la 100 la 100 și va fi imposibil să se recupereze în întregime la timp. La o zi distanță de la maratonul cu Lauren Davis, câștigat dramatic, după salvarea a trei mingi de meci, Simona a ajuns cu un fitness bun la ora meciului cu Osaka, lucru văzut și simțit încă de la sesiunea de antrenament de 20 de minute făcută înainte cu o oră și jumătate înainte de meci.
***
Ia-ți albumul Simona de păstrat!
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
2. Noul set de tricouri 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici.
De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.
Verifică toată oferta din Shop AICI
Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română