Simona Halep e învingătoare din nou! După doi ani și șapte săptămâni, Simona reușește prima ei victorie în circuit

Treizecizero | 2 octombrie 2024

Simona Halep a câștigat primul ei meci după o pauză de 778 de zile, calificându-se în turul al doilea al turneului WTA 125k din Hong Kong.

Simona Halep e din nou învingătoare într-un meci oficial de tenis!

Pentru prima dată din august 2022, după 778 de zile de așteptare grea, după incertitudini masive în ce privește continuarea carierei și după perioade îndelungi de suferință emoțională și, mai apoi, fizică, Simona Halep a ridicat din nou mâinile în aer pentru a sărbători o victorie îndelung așteptată. Simo a învins-o pe Arina Rodionova în primul tur al turneului WTA 125k din Hong Kong, 6-2, 4-6, 6-4, reușind astfel prima victorie de la revenirea în circuit din martie.

Într-un meci de două ore și opt minute, Simona a început grozav, apoi a avut de tras cu o oboseală firească în contextul ei, și cu o adversară care și-a ridicat nivelul, sesizând oportunitatea. Simona a avut însă câteva execuții grozave în momentele cheie din decisiv, reușind să facă break-ul crucial la 4-4 și să găsească mai apoi un game de serviciu solid.

Simona e progamată să o întâlnească mâine în turul al doilea pe Anna Blinkova, favorita 7 de pe tabloul turneului WTA125k din Hong Kong.

*

Ce ar trebui reținut din acest meci? Întâi de orice, poate ar trebui să ne mai luăm o secundă și să apreciem că el a existat. În prea puține momente din acest an a părut plauzibilă o revenire a Simonei pe teren: întâi, din motivele legale cunoscute și îndelung discutate, doi la mână, din cauza unei accidentări care a părut mai serioasă și mai complicată decât a fost de înțeles în primă fază. Chiar și cei mai optimiști dintre fanii Simonei începuseră să-și ia gândul că o vor mai vedea pe teren în acest an, ei imaginând o pregătire temeinică pentru startul lui 2025 în loc de un alt comeback forțat.

Și totuși, sâmbătă, Simona a surprins pe toată lumea, anunțând că a acceptat un wild card la turneul WTA 125k din Hong Kong. Iar azi, aproape de necrezut, era din nou pe teren într-un meci oficial, după (alte) cinci luni de pauză.

Câteva zeci de secunde mai târziu, senzația a fost că parcă nici n-a lipsit vreodată. Simona a dansat prin primul set, punând pe tapet în toată splendoarea ei diferența semnificativă de valoare față de oponenta ei și dominând-o cu lejeritate pe Rodionova, care-i, totuși, numărul 114 în lume. Simona a recuperat de la 0-40 în primul game, făcând break-ul din start, a lovit curat și frumos, a făcut foarte puține erori neforțate în primul set și s-a conectat cu ușurință la reverul în lung de linie în câteva rânduri. Mai încurajator, a servit bine și a gestionat foarte bine dinamica meciului în prima lui parte.

Cum s-a întâmplat și la Miami, în duelul cu Paula Badosa, început cu o evoluție de o calitate comparabilă, meciul avea să se schimbe. Parte pentru că, aproape inevitabil, orice meci de tenis poate avea suișuri și coborâșuri, trece prin mai multe faze și dinamici. Parte pentru că Rodionova, definiție a jucătoarei solide, luptătoare, a ieșit la joc. Și, mai ales, parte pentru că, după ce adrenalina de început a mai scăzut, iar focusul necesar pentru câștigarea primului set s-a mai disipat, a intervenit oboseala.

Mai exact, lipsa de meciuri, care-i pâinea și untul oricărui jucător, cu atât mai mult a unei sportive precum Simona, care a avut mereu nevoie de meciuri. Lipsa de match fitness nu e totuna cu lipsa de prospețime sau de pregătire fizică – pur și simplu, corpul trebuie să se reacomodeze cu tensiunea competiției, cu respirația între puncte, cu emoțiile trăite pe teren, cu eternul start/stop/start dintr-un meci de tenis, cu oboseala acumulată după o serie de schimburi intense. Toate astea nu pot fi niciodată replicate la un antrenament, ci doar în meciuri oficiale.

Și astfel de schimburi intense au fost numeroase în setul doi, pe care, chiar dacă a coborât nivelul, Simona era la un pas să-l agațe. A întors cu răbdare de la 1-4 la 4-4, dar n-a avut suficientă intensitate în game-ul de la 4-5, cedându-și serviciul și setul.

Decisivul a început similar cu primul set – cu un break făcut de Simona de la 0-40 – și a continuat precum al doilea, cu mai multe raliuri solicitante, cu un joc de uzură ocazional, un duel tot mai fizic, din care au răsărit, ocazional, câteva bijuterii din racheta Simonei, în particular acele lovituri veninoase executate din situații defensive dificile, din care însă a găsit unghiuri așa cum numai ea știe. Simona a părut tot mai des că se resimte, însă se putea observa că acceptă lupta și suferința și că își caută un moment oportun în care să-și folosească experiența și să dea lovitura. El a venit – întâi un break la 4-3, pe care însă nu l-a putut confirma; apoi, Simona a fost din nou agresivă pe retur și s-a adus în postura de a servi pentru meci, lucru pe care l-a făcut cu succes, încheind cu cel mai Simo match point cu putință.

A ridicat apoi mâinile în aer, cu un zâmbet larg, o eliberare amestecată cu multă emoție și cu o oboseală evidentă, un mix de stări pe care vocea de la interviul de după meci l-a trădat. Dar, mai mult ca sigur, e cea mai dulce oboseală posibilă. Pentru că e o oboseală de care i-a fost dor, pe care și-a dorit-o cu multă râvnă, o oboseală care înseamnă semne bune pentru viitor – înseamnă că în următorul meci va fi cu 5, 10 la sută mai bine – cum orice atlet știe și înțelege.

Simona are acum o victorie, are și un salt simpatic în clasament, acolo unde a reintrat în Top 1000 (în acest stadiu, practic fiecare victorie va însemna un salt relevant) și mai are și un meci de atacat, joi dimineață, cu Anna Blinkova, numărul 87 în lume, despre care știm ce potențial și ce rezultate are.

În acest stadiu, e irelevant, practic, rezultatul de mâine, sau mai bine zis, e irelevant cât va rezista în acest turneu. Ce-i important e că Simona trebuie să treacă prin meciuri – firește, cu atenție, fără să forțeze -, trebuie să treacă prin situații de meci, de turneu, în care să fie testată de adversare tot mai dificile și să acumuleze ore pe teren.

E o victorie pe care, probabil, Simona nu o va uita niciodată, pentru că doar ea știe și înțelege cât de mult a așteptat-o și ce a însemnat, ce a cerut de la ea această așteptare. De acum, însă, e dreptul, puterea și bucuria ei de a privi doar înainte. De a porni pe acest nou drum pe care-l deschide această primă victorie și de a construi pe el, cu toate dificultățile majore pe care el le presupune și de care Simona e conștientă și, dat fiind că e pe teren, e pregătită să le înfrunte.

Simona poate să respire eliberată și, odată cu ea, și noi. Simona s-a întors și joacă tenis. Orice altceva de aici înainte e un bonus.

View this post on Instagram

A post shared by Simona Halep (@simonahalep)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Citește și: Simona Halep va reveni la Transylvania Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi