Simona Halep e în cea mai importantă finală a carierei! Ce revenire spectaculoasă cu Kvitova
Adrian Țoca | 10 mai 2014Simona va juca finala de la Madrid cu Maria Sharapova, cel mai redutabil și faimos nume pe care l-a avut vreodată ca adversar într-o finală. Halep are asigurat locul 5 în clasament începând de luni, poate urca pe 4 dacă ia titlul la Madrid.
„Live to fight another day!”. Simona Halep a depășit încă o dată momente grele la Madrid și continuă cursa spre un nou trofeu. Românca a revenit după pierderea în tiebreak a primului set și a întors semifinala cu Petra Kvitova, câștigând 11 din ultimele 13 game-uri ale meciului: 6-7, 6-3, 6-2 după mai bine de două ore și jumătate de luptă. În finală, Maria Sharapova!
Ceea ce o face pe Simona o jucătoare atât de interesantă și, implicit, o persoană atât de plăcută și ușor de „adoptat” din perspectiva unui fan neutru, este felul în care tace și face. Încerc să evit „găsește soluții”, pentru că e o frază care mai are puțin și se preface în stereotip, dar mai ales pentru că la Simona mi se pare că e ceva mai mult decât atât, mai profund decât niște simple „soluții” trecătoare. Simona nu doar că identifică ușor rezolvările unor probleme de moment, ci progresează în timp ce rezolvă. Fără să piardă timpul contemplându-și propriile realizări, sau, după caz, plângându-și de milă, Simona trece mai departe la următorul task și la următoarea provocare, adăugând de fiecare dată o nuanță nouă unui bagaj de calități deja destul de ofertant.
Să vedem câteva exemple la întâmplare: i s-a recomandat că ar face bine să își îmbunătățească engleza? Simona n-a zis nimic, dar câteva luni mai târziu apare mult schimbată în bine la acest capitol. I s-a spus că alea șase titluri din 2013 sunt drăguțe și dau bine la contabilitate, dar că trebuie să confirme în Slamuri? A răspuns cu un sfert de finală promițător la AO. Ok, dar vrem continuitate de la tine, Simona, nu e suficientă doar o floare. Și au venit, pe rând, titlul de la Doha, semifinala de la IW și acum finala de la Madrid – toate, în turnee tari.
La fiecare ocazie importantă în care iese la rampă, Simona mai adaugă ceva pe listă. Ultimul capitol la care a adus îmbunătățiri semnificative, uriașe chiar, este serviciul. I s-a atras atenția că e un capitol deficitar, la care trebuie să lucreze mult ca să reziste în Top 10, pentru că o face vulnerabilă. Iat-o pe Simona prezentându-și noul ei serviciu la Madrid. Cu Lisicki, cu Ivanovic, și azi, în semifinală, serviciul i-a adus puncte importante, multă liniște și a ajutat-o să-și regăsească echilibrul, atunci când avea mai mare nevoie de el.
Este unul dintre motivele importante pentru care Halep a întors-o pe Kvitova. În momentele de derută de la începutul setului secund, aproape totul părea pierdut și puțin din ceea ce se petrecea pe teren indica spre o posibilă revenire. Kvitova conducea cu set și break, iar Simona arăta ca și cum nu era ziua ei azi. De la 0-2, și cu Kvitova presând pentru un double break asigurator, Simo a rămas în meci în primul rând datorită serviciului, cu care a obținut câteva puncte ușoare, binevenite într-un moment în care puține alte detalii ale jocului ei funcționau. Asta i-a dat de gândit Petrei și a obligat-o să rămână alertă și stresată pe propriul ei serviciu. Iar când Kvitova e stresată, o cădere e întotdeauna plauzibilă. Căderea a venit în acel game șase, în care Halep și-a recuperat break-ul din setul doi, iar restul a fost istorie.
În decisiv, încă o dată Simona a fost stelară la serviciu. 16 din 19 puncte câștigate cu serva au făcut game-urile pe serviciul ei simple plimbări în parc, în vreme ce Petra, tot mai afectată de scor și de condițiile de joc, pe măsură ce meciul avansa, a trebuit să dea adevărate lupte ca să și-l mențină pe al ei.
Da, bineînțeles că și Kvitova a ajutat-o pe Simona să reintre în meci. Dar așa cum repede observăm muntele de erori neforțate produs de cehoaică, așa ar trebui să notăm și meritele ei din prima parte a meciului. Semifinala a fost foarte grea pentru Simona și pentru că Petra a făcut-o să fie așa. Jumătate de meci, Kvitova a fost o surpriză plăcută, cumva neașteptată pentru zgură, ca și Lisicki în meciul din turul 3, alt meci în care adversara Simonei a fost remarcabilă. Petra s-a deplasat foarte bine în primul set, culmea, uneori depășind-o la acest capitol pe Simo, și-a pregătit bine punctele la adăpostul serviciului și a lovit puternic, adânc, prin defensiva româncei. În plus, Petra a jucat un tiebreak inspirat, pe care l-a meritat indiscutabil, mai ales că, la 4-0, a avut un as ipotetic întors de arbitru, transformat ulterior în punct pentru Simona. N-a lăsat momentul să o afecteze, dar nu i-a ajuns pentru victorie. Ca să câștige, Kvitova mai avea nevoie de încă un set în aceleași condiții, cerință aspră pentru o jucătoare obișnuită să joace totul la limită, fără marjă de eroare, capabilă să treacă atât de ușor de la un tenis splendid de atac la unul dezastruos de inexact.
Problema majoră a Kvitovei în acest match-up cu Simona e că românca are pur și simplu un tennis-IQ mai mare. O jucătoare naturală, care lovește și se deplasează din instinct, Halep și-a păstrat cumpătul în începutul setului secund, într-un context de adversitate în care atâtea și atâtea alte tenismene din WTA tind să dispară cu totul. La prima ocazie care s-a ivit, break-ul din setul doi, Halep și-a regăsit picioarele și plasamentul loviturilor, impunându-și propriile condiții pentru restul jocului. Toate aceste reveniri (Bouchard, Safarova, Lisicki, cele cu Pavlyuchenkova, Stosur și Ivanovic de anul trecut) vorbesc capitole întregi despre puterea mentală a Simonei și abilitatea ei de a-și impune jocul chiar și în zilele mai puțin faste.
Aminteam, la început, acele exemple în care Simona bifează unul după altul diverse task-uri de pe o listă imaginară. Mâine, în finala de la Madrid, ea are ocazia să mai rezolve unul. De la explozia ei în circuit, fix acum un an (ce frumos se închide cercul!), i s-a spus că trebuie să le bată pe jucătoarele din Top 4. Mai exact, pe Serena, Li, Azarenka și Sharapova. Dacă Serena e încă un capitol aparte, cu Li a pierdut un meci așa-și-așa la Wimbledon, iar pe celelalte două nu a avut ocazia să le întâlnească. După un an în care românca noastră a jucat cu aproape toată lumea bună din WTA, învingând în marea majoritate a acestor întâlniri, Simona acum are șansa și oportunitatea unei finale big-time cu Maria Sharapova.
Totul, absolut totul, corespunde descrierii unui meci de ținut minte. Este o finală de Premier Mandatory, cea mai importantă finală din cele 11 ale carierei de până acum. Are în față o adversară cu nume. Apreciată sau contestată, Sharapova înseamnă multe pentru tenisul feminin. O victorie la Madrid, într-o finală cu Sharapova, ar legitima-o definitiv pe Simona. I-ar aduce un titlu prestigios și ar însemna un alt pas uriaș dintr-o evoluție care a uimit lumea tenisului. Finala de la Madrid reprezintă, indiferent de rezultat, unul dintre cele mai importante momente ale sportului românesc din ultimii ani și ar trebui tratat, înțeles și apreciat ca atare de toată lumea.
Pe scurt
– Campioana română și-a asigurat, cu această victorie, locul 5 în clasamentul mondial și de săptămâna viitoare, la doar 21 de puncte distanță de Victoria Azarenka, pe care o va depăși în cazul unui alt succes în finala de duminică, programată de la ora 17:30, ora României.
– În Race to Singapore, Simona e deja pe locul 4, depășind-o pe Serena Williams, și va trece pe 2 dacă va câștiga mâine!
– În precedentele două întâlniri directe, Sharapova s-a impus de fiecare dată.
– Maria Sharapova a câștigat 42 din ultimele 45 de meciuri disputate pe zgură, pierzând în trei ani doar cu Serena pe suprafața roșie. Ea a jucat și anul trecut finala la Madrid.
– Sharapova n-a pierdut niciodată o finală pe zgură la altcineva decât Serena Williams (8-0).
Simona: „Maria are o experiență mare, știe cum să managerieze finalele”
„Vreau să le mulțumesc tuturor pentru că m-au susținut atât de mult. Am muncit mult într-un meci foarte greu pentru mine”, a spus Simona imediat după meci. „Nu mi-a venit să cred că am reușit să revin și azi. Petra a jucat foarte bine și a luptat mult. La 1-3 am încercat să joc mai mult în unghiuri și să lupt pentru fiecare punct în parte. Mâine va fi un meci foarte dificil, Maria e o mare campioană și știe cum să joace finalele. Sunt foarte bucuroasă că pot să joc aici cea mai importantă finală a carierei. Sper că îmi voi putea controla emoțiile duminică.
Când am venit la Madrid, simțeam că încă nu sunt pregătită să joc la cel mai înalt nivel. Dar nu știi niciodată ce se poate întâmpla. E tenis, și de asta trebuie să te bucuri de fiecare punct și să rămâi concentrată pe turneu. Așa că nu mă așteptam să joc finala, dar sunt foarte fericită că o voi face.
Încă mai cred că un Grand Slam e, deocamdată, foarte mult pentru mine. Dar toate la timpul lor, voi încerca să privesc Slamurile ca pe oricare alt turneu.
Lucrurile merg bine în colaborarea cu Wim. E un antrenor foarte bun. Mă simt bine lucrând cu el și cred că parteneriatul nostru merge foarte, foarte bine. Sper că vom mai avea multe rezultate precum cel din această săptămână.
Îmi vine greu să cred că sunt unde sunt acum. Nu vreau să încep să mă gândesc că pot să fiu în Top 4 după acest turneu. Pentru mine, e mai important să câștig titlul.
Da, am lucrat la anumite capitole ale jocului meu, la serviciu și la deplasarea pe teren. Cred că acum hardul este suprafața mea preferată, cred că joc un pic mai bine când mingea vine mai repede. Dar și pe zgură cred că am jucat bine în această săptămână, sunt foarte bucuroasă că pot să joc pe toate suprafețele. Față de anul trecut sunt mult mai agresivă acum, servesc mai bine și simt că mă deplasez și mai bine. Mă simt grozav și mă bucur de fiecare minut”.
Cum arată tabloul de la Roma
În timp ce Simona juca semifinala cu Kvitova, la Roma avea loc tragerea la sorți a turneului de săptămâna viitoare. Favorită 4, Simo va avea bye în turul 1, dar are un sfert, respectiv, o jumătate de tablou complicată. În turul 2, ea va întâlni învingătoarea dintre Madison Keys și Alison Riske. În turul 3 va veni fie Carla Suarez Navarro (cea care a eliminat-o anul trecut în turul 1 la RG), fie Venus Williams, fie Annicka Beck. În sferturi, ar întâlni-o cel mai probabil pe Maria Sharapova (sau Ana Ivanovic), în vreme ce adversara prognozată pentru semifinale ar fi Serena Williams. Și Petra Kvitova (în sfertul Serenei) este pe aceeași jumătate de tablou.
Aga Radwanska și Na Li sunt numele importante de pe cealaltă jumătate.
Sorana Cîrstea este tot în jumătatea superioară, în sfertul Kvitovei. Sori debutează cu o jucătoare din calificări, apoi va întâlni câștigătoarea dintre Cibulkova și Giorgi, cu Kvitova în turul 3 și cu Serena în sferturi. Monica Niculescu e în calificări (deja în turul 2, meci pentru calificare cu Cetkovska).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română