Simona Halep câștigă cu Muguruza, se califică în finala de la Roma pentru a treia oară în carieră!

Treizecizero | 20 septembrie 2020

Simona revine astfel în finala de la Roma, pe care a mai jucat-o în 2017 și 2018, pierzând-o în ambele ocazii la Elina Svitolina. Roma este unicul turneu important de zgură pe care Simona încă nu l-a câștigat. În finală, într-un duel al primelor două favorite, Simona o va întâlni pe Karolina Pliskova.

OFERTĂ INSTANT! AI 50 la sută DISCOUNT ÎN 30-0 SHOP PÂNĂ LUNI, 21 septembrie, LA ÎNCHEIEREA FINALEI FEMININE DE LA ROMA. 

Ca să primești reducerea, FOLOSEȘTE CODUL DE VOUCHER: FINALAROMA

Bucură-te de șosetele colorate, de revistele 30-0 dedicate Simonei sau de tricourile 30-0 cu această promoție pe termen scurt.

Plasează-ți comanda AICI.


Simona Halep s-a revanșat cu Garbine Muguruza pentru eliminarea din semifinalele Australian Open de anul acesta, învingând-o pentru a treia oară în carieră pe jucătoarea din Spania, 6-3, 4-6, 6-4.

Simona revine astfel în finala de la Roma, pe care a mai jucat-o în 2017 și 2018, pierzând-o în ambele ocazii la Elina Svitolina. Roma este unicul turneu important de zgură pe care Simona încă nu l-a câștigat.

Într-un matchup cu stiluri atât de contrastante precum cel dintre Simona și Garbine, în care, de-a lungul timpului, fiecare a avut meciuri în care și-a dominat spectaculos adversara sau, dimpotrivă, n-a avut niciun răspuns la jocul acesteia, cheile erau aceleași: avea să conteze cine va fi jucătoarea care își va impune prima stilul în punct, precum și cine va avea sângele rece în momentele cruciale ale meciului. Afară de un segment de joc din setul doi în care Muguruza și-a ridicat mult nivelul și s-a agățat de meci cu disperare, Simona a fost cea care a avut prim-planul, cea care a ocupat centrul ringului. Ea a condus jocul, începându-l și încheindu-l în condițiile ei. Ea a fost cea care s-a resetat după fiecare moment mai greu și a găsit combinația potrivită de răbdare și joc agresiv. A evitat astfel să-i scape printre mâini o victorie pe care o merita, într-un meci frumos și intens, care a adus aminte, pe alocuri, de semifinala lor de la Roland Garros, de acum doi ani. 

“Dacă îi dai timp să lovească mingea, poate bate pe oricine. Trebuie să fac în așa fel încât să nu o las să-și facă jocul. De fiecare dată când am jucat bine contra ei, a fost pentru că am fost cât s-a putut de agresivă. Dacă-mi joc tenisul cel mai bun și mă simt bine fizic pe teren, am o șansă mare să câștig. Dar de fiecare dată e diferit, pentru că ea lovește atât de tare. Nu știi exact la ce să te aștepți, e greu în fiecare meci cu ea.”

Preview-urile făcute de Simona sunt întotdeauna foarte utile și cuprinzătoare, și nici acesta nu a fost altfel. Conștientă că nu-i poate lăsa timp adversarei și cu lecțiile învățate după întâlnirea din Australia, Simona a luat adesea mingea repede în primul set, a variat loviturile ca să nu-i dea ritm ibericei și, când a fost nevoie, a contraatacat eficient. Momentul cheie al primului set a fost perechea de game-uri patru și cinci: la 2-1, Muguruza a făcut rost de trei mingi de break consecutive, șterse însă cu un joc proactiv de către Simona. După cinci puncte câștigate la rând pentru 3-1, Simona a reușit un al doilea break, cu un rever câștigător, și în ciuda faptului că Muguruza a prelungit mai apoi un pic setul, numărul mare de erori forțate și neforțate ale acesteia s-au dovedit greu de contrat. De asemenea, un alt element crucial în acest matchup, serviciul și returul, au fost în favoarea româncei, care a pus o presiune mare pe serviciul al doilea al lui Garbine, pe care aceasta a avut un procent de doar 21 la sută (3 din 14). 

Jumătate din drum fusese făcut, iar de aici înainte era un munte de urcat pentru Muguruza, nu doar pentru că avea în față o adversară atât de puternică, în formă și conectată la meci, ci și pentru că propriile ei resurse erau pe terminate. Față de Simona, Garbine a jucat un meci în plus în turneu și a ajuns în semifinale după un traseu foarte greu, care a inclus victorii cu Stephens, Gauff, Konta și Azarenka, acesta din urmă un meci în mod particular solicitant. La șapte ore și jumătate, iberica a petrecut pe teren practic dublul timpului Simonei. Timeout-ul medical pe care l-a luat după primul set, pentru probleme la coapsa stângă, indica și el efectele acestui efort. 

Însă, cum se întâmplă adesea, un astfel de context nu înseamnă neapărat că meciul e rezolvat. Ci, dimpotrivă, se poate complica, așa cum s-a petrecut în setul al doilea, în care Simona a avut avans de un break la 4-2 și a avut o minge pentru 5-3, dar nu a găsit luciditatea să treacă linia de sosire. Conștientă că trebuie să aducă ceva diferit, Muguruza a încercat să schimbe viteza meciului și și-a gestionat impecabil resursele rămase, investindu-le mult mai inspirat, scurtând punctele când a avut ocazia sau apărându-se disperat în cele lungi. S-au văzut destule situații de-a lungul timpului când un jucător nu este la 100 la 100 fizic, dar asta îl face foarte periculos, pentru că îl obligă să se focuseze exemplar, să nu rătăcească nicio minge, să se concentreze pe ce poate face bine și să-și vândă și mai scump pielea. Asta, în timp ce Simona a părut un pic ezitantă, nesigură dacă să forțeze să joace mai agresiv sau să fie mai prudentă și să o lase pe adversară să greșească. Intrată în stare de “eu de aici nu plec decât dacă mă scoți afară din teren”, Muguruza a reușit câteva momente de apărare exemplară, având ca highlight lovitura de squash de pe dreapta, cu care a schimbat, practic, soarta mai multor schimburi, salvând mingi extraordinare sau punându-le în locuri ciudate pentru Simona. Muguruza a combinat apărarea eroică cu tenisul ei first-strike ori de câte ori a prins o minge mai scurtă. S-a jucat poate cel mai spectaculos pasaj al meciului, o perioadă în care, pe rând, cele două adversare au fost când agresoare, când într-o defensivă extraordinară. Rebreak-ul pentru 4-4 reușit de Garbine a părut să ciuntească din calmul Simonei, care și-a pierdut răbdarea și a abdicat de la construcția disciplinată a punctelor în game-ul următor, în care am și văzut-o grăbindu-se la serviciu. 

Setul decisiv a însemnat o revenire la dinamica din primul set. După ce a salvat o minge de break în primul game, Simona s-a stabilizat și a strâns șuruburile, tăind erorile și având mai multă răbdare la construcție. Inevitabil, vârful atins de Muguruza în final de set doi nu putea fi susținut pe o durată foarte lungă, iar pe aici a fost calea revenirii Simonei la cârma meciului. Ea s-a desprins iarăși cu două break-uri și, cu acele două passinguri absolut splendide venite unul după altul în game-ul al cincilea, victoria părea o chestiune de zeci de secunde. Însă Muguruza a mai găsit o ultimă tentativă de comeback, recuperând aproape incredibil ambele break-uri de la 5-1 pentru Simona, ajungând în situația de a servi pentru egalare, la 4-5. Era un moment major, în care Muguruza avea tot momentum-ul, iar Simona, care dusese trena tot meciul, risca să-și vadă tot efortul risipit. Felul în care a dat tonul la retur în acel ultim game avea însă să ne clarifice eventualele temeri. Un retur lung și apăsat, direct pe tușă, a obținut primul punct și a avut o influență masivă în felul în care a servit Garbine apoi. După o eroare neforțată, jucătoarea din Spania a servit două duble greșeli consecutive pentru a pierde meciul, duble greșeli pe care le mai făcuse și în alte momente cheie ale acestei lupte.     

Până la urmă, prelungirea meciului, încheiat în peste două ore în loc să se termine cu un succes în două seturi scurte, e o veste mai bună pentru Simona. Pentru că, pe de o parte, a fost obligată să gestioneze o situație grea și a fost obligată să caute noi soluții, pe de altă parte, pentru că a mai petrecut ceva timp pe teren, 

O victorie meritată, normală după cum a decurs meciul per total, un meci făcut mult mai strâns și mai echilibrat de efortul inspirat și curajos al lui Garbine pe finalurile de set. O replică și un test dificil, utile în acest traseu pe zgură în care victoriile se adună, dar în care avea nevoie și de succese la adversare de calibrul Muguruzei. Iar Simona a confirmat prompt încrederea pe care i-a adus-o acest succes și importanța lui, subliniind dificultatea oponentei. “Ea este o jucătoare foarte bună și foarte dificilă, o campioană de Grand Slam și a câștigat atâtea meciuri contra unor jucătoare de top. E o jucătoare care înțelege acest nivel. În opinia mea, e una dintre cele mai bune din lume, indiferent că e în afara Top 10 acum, nu contează asta. E mereu un sentiment foarte bun când câștig contra ei și mă simt încrezătoare acum că am putut câștiga. Știu că am avut mai multe șanse să închid mai repede și mai ușor, dar după cum am văzut, ea nu a renunțat și a luptat până la capăt. Am fost fericită că am fost un pic mai agresivă la final și am putut fi mai agresivă când am avut nevoia”.

Cu 13 victorii consecutive în acest moment, Simona va căuta al 22-lea titlu al carierei și al treilea al anului, după cele de la Dubai și Praga.

În finala de mâine, Simona o va reîntâlni pe Karolina Pliskova, care a trecut de Marketa Vondrousova, 6-2, 6-4.

Simona are un H2H pozitiv cu Pliskova, într-o rivalitate deja foarte bogată (7-4). Pliskova, care e campioana en-titre de la Roma, a câștigat însă cele mai recente două meciuri, anul trecut în semifinale la Miami și în grupele Turneului Campioanelor, la Shenzhen, și trei din ultimele patru, dacă ne reamintim și de victoria pe zgura de la Madrid, din 2018.

Va fi a doua oară când cele două sunt față în față într-o finală WTA, după ce Simona a câștigat în 2015 la Dubai, 6-4, 7-6.

Articol în curs de actualizare

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1307710380253294594?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1307652141511663616?s=20

https://twitter.com/WTA/status/1307632922493501440?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1307628975758348288?s=20

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în 2020, ATP și WTA, simplu și dublu

Turnee câștigate

Simona Halep – Dubai, Premier
Laura Paar (dublu, cu Julia Wachaczyk) – Lyon, International
Irina Begu – Indian Wells, WTA 125k
Simona Halep – Praga, International
Andreea Mitu (dublu, cu Lidziya Marozava) – Praga, WTA 125
Patricia Țig – Istanbul, International

Finale

Raluca Olaru / Monica Niculescu (dublu) – Praga, International
Raluca Olaru (dublu, cu Anna-Lena Friedsam), Roma, Premier 5*
Simona Halep – Roma, Premier 5*

*Urmează să se joace


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi