Meciul a avut un final superb, în care Flipkens a primit aplauzele meritate pentru tot ce-a oferit în frumoasa ei carieră de simplu, plus câteva cuvinte foarte frumoase de la Simona, la interviul de pe teren.
Simona Halep trece peste un start lent, ajustează din mers și câștigă destul de confortabil cu experimentata Kirsten Flipkens, o excelentă jucătoare de dublu și o adversară care se simte foarte bine pe iarbă – are și o semifinală la Wimbledon (în 2013).
A fost 7-5 și 6-4 pentru Simona, care a revenit de la 2-5 în primul set și de la 1-4 în al doilea.
Simona, campioană în 2019 aici, a ajuns acum la nouă victorii la rând pe iarba de la All England Club. La a 10-a ei participare pe tabloul principal de la Wimbledon, fostul lider mondial pare pregătită de un nou parcurs lung aici. Iar testul ăsta cu Flipkens, o adversară incomodă (și spectaculoasă) s-ar putea să-i prindă bine.
În partea cealaltă, belgianca Flipkens a anunțat că acesta a fost ultimul ei turneu de simplu. Și a fost foarte emoționată la final, după ce a contribuit din plin nu doar la spectacolul de azi, dar la spectacolul din circuit, care pierde o jucătoare cu adevărat spectaculoasă.
Aceasta a fost a șasea întâlnire directă dintre Simona și Kirsten Flipkens; Simona a câștigat, fără să piardă set, toate meciurile lor directe.
Dar Flipkens a început foarte bine azi, chiar dacă și-a pierdut primul game de serviciu. Belgianca a făcut imediat re-break, folosindu-se excelent de toate armele ei. Pe iarbă, nu sunt deloc puține: Flipkens are un slice de rever foarte bun, pe care-l folosește adesea ca lovitură pregătitoare, înainte să atace fileul; iar aici, la voleuri, nu sunt multe jucătoare mai mânace decât ea în circuit. Flipkens are și o retragere scurtă pe lovitura de forehand, or asta o ajută să blocheze repede, din urcare, mingile mai joase și mai iuți care vin din partea cealaltă.
Am văzut treaba asta în primele două game-uri de serviciu ale Simonei, ambele câștigate de Flipkens, care a și reușit prima desprindere a meciului: 3-1.
Simo a recuperat imediat break-ul, dar a continuat să aibă necazuri și cu retururile blocate ale lui Flipkens, și cu slice-urile acesteia și, în general, cu tot planul de joc al belgiencei – sigură pe ce are de făcut și foarte precisă în execuție.
În condițiile astea, Flipkens s-a dus repede la 5-2, moment în care statistica ne-a arătat un bun rezumat pentru ce-am văzut: 10 winners (8 de la fileu) și 5 unforced errors pentru belgiancă, 5 winners și 10 unforced pentru Simona Halep.
Care a simțit nevoia să schimbe lucrurile.
A început să dea mai înalt pe reverul advers, a urcat și ea de două ori spre fileu în game-ul următor, a reușit și două passing-uri frumoase, a strâns la 3-5 și-a deschis de-aici umerii: în loc să aștepte ca Flipkens să-și prezinte mai departe toate calitățile, Simona a ales să schimbe ea prima direcția.
A făcut break în game-ul următor, chiar dacă Flipkens n-a jucat deloc rău (să fi văzut ce voleuri a reușit belgianca de sub fileu), apoi a egalat la 5 (să fi văzut passing-urile ei din game-ul ăsta) și a așezat lucrurile în ordine.
Au urmat alte două game-uri superbe, cu execuții pe care o să le vezi în selecția de highlights a zilei a 4-a, game-uri pe care Simona le-a controlat perfect: 7-5 în primul set.
În partea a doua a setului, Flipkens n-a mai închis decât un punct de la fileu; în rest, passing-urile Simonei au depășit-o. Dar nu i-au tăiat din elan.
Belgianca a continuat să atace fileul și-n debutul setului secund, a salvat cele două mingi de break și a întrerupt acolo seria Simonei de cinci game-uri consecutive.
Mai mult, Flipkens și-a arătat toată experiența în următoarele două game-uri, când a știut foarte bine să o lase pe Simona – vizibil iritată – să adune greșeli ușoare. Face parte și asta din mai largul pachet pe care-l numim inteligența jocului: nu deranjezi niciodată un adversar din pasa lui de generozitate.
Cuminte, parcă pe vârfuri, Flipkens s-a dus repede la 3-0, înainte ca Simona să se liniștească puțin și să vină cu un rar hold la zero. Dar planul ei bun, acela de-a trimite mai înalt și repetat pe reverul advers (pentru că-i greu să faci ceva cu slice-ul când îl lovești de sus; sau când ești obligat să iei mingea foarte de jos, tocmai pentru a nu o lăsa să sară la nivelul umărului), a întârziat să apară.
Abia la 1-4 și minge de dublu break pentru Flipkens, Simona s-a întors la jocul cu care a revenit și-n primul set.
Rezultatul? Alte cinci game-uri la rând pentru Simona, care a lovit într-adevăr foarte bine în final, un final superb, în care Flipkens a primit aplauzele meritate pentru tot ce-a oferit în frumoasa ei carieră de simplu. Ea continuă la dublu.
În ce o privește, Simona va juca pentru un loc în turul 4 contra polonezei Magdalena Frech, care le-a eliminat pe Giorgi și pe Schmiedlova aici.
Halep a câștigat ambele meciuri jucate contra Magdalenei, cel mai recent la Australian Open, 6-4, 6-3.
„Să pot să-mi închei cariera contra unei campioane ca Simona e un vis”
Cele două s-au îmbrățișat îndelung la fileu, ambele cu ochii în lacrimi. Apoi, Simona a condus aplauzele la scenă deschisă pe care publicul de pe Court 2, perfect conștient de ce se întâmplă, i le-a oferit minute bune belgiencei. Kirsten a mai îmbrățișat-o o dată pe Simona și a sărutat apoi iarba.
„Am jucat de multe ori împotriva ei. Înainte de meci am avut multe emoții, tremuram. Antrenorul meu poate confirma. Pentru că e mereu greu sa joci cu ea, rupe ritmul, joacă foarte bine, nu renunță. Vreau s-o felicit, e o campioană, și îi urez numai bine”, a spus Simona.
La rândul ei, Kirsten, invitată prima la microfon, a spus: „Să pot să-mi închei cariera contra unei campioane ca Simona, pe un asemenea teren și în fața voastră e un vis.”
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română