Simona Halep: „Când am primit decizia, m-a șocat cu totul. Nu avea niciun rost să iau intenționat așa ceva, ar fi funcționat împotriva mea”
Treizecizero | 18 septembrie 2023Simona explică, într-un interviu într-o publicație americană de business în sport, că n-ar fi luat oricum Roxadustat cu intenție, pentru că i-ar fi amplificat problemele la glanda tiroidă.
În ceea ce pare o schimbare de strategie de comunicare, Simona Halep a oferit un interviu în exclusivitate unei publicații de business în sport cu reputație bună din Statele Unite, Front Office Sports.
Este primul interviu pe care-l dă Simona în presa străină după anunțul suspendării pe 4 ani, venit marțea trecută din partea ITIA, suspendare a cărei motivație a venit două zile mai târziu.
Ideile de bază din interviu:
» Simona a avut încredere că va primi un deznodământ favorabil; în schimb, verdictul a șocat-o. „Eram încrezătoare după audieri, pentru că au fost atâtea lucruri care nu aveau niciun sens și care nu-s corecte. Când am primit decizia, m-a șocat cu totul. Nu pot să cred că m-au suspendat patru ani, atâta timp cât am descoperit că atât contaminarea, cât și sângele meu au fost în parametri normali. Nu au găsit nimic în neregulă în sângele meu. E o nebunie că au luat această decizie, cu toate argumentele (aduse de echipa ei). M-au judecat pe niște scenarii. Nu e nicio dovadă. E o nebunie!”.
» Simona și echipa ei anticipau că vor primi o sancțiune, însă așteptarea era că va veni una mult mai mică. În condițiile în care orice atlet e responsabil de ceea ce intră în corpul său, chiar dacă nu există intenție, dacă el/ea poate demonstra modalitatea prin care substanța a ajuns în corp, poate obține circumstanțe atenuante. Iar echipa legală a Simonei a identificat cu succes sursa testului pozitiv dat la USO în urmă cu un an și o lună. „Este o încălcare a regulilor, dar am considerat că sancțiunea ar trebui să fie una minimă”, a spus Howard Jacobs, avocatul Simonei, citat de FOS.
» „Mental, pentru mine a fost un dezastru, pentru că nu mă așteptam la așa ceva. Am fost mereu atentă cu ce am consumat, nu am luat niciodată nimic fără să verific. E un șoc”, continuă Simona.
» În ce privește a doua acuzație, cea legată de pașaportul biologic, Howard Jacobs susține că valorile mostrei din septembrie 2022, cea care a atras atenția sistemului, este în aceiași parametri cu celelalte mostre care nu au fost semnalizate drept suspecte. Avocatul american reia, în materialul de pe Front Office Sports, faptul că ‘doi dintre cei trei experți au primit informații suplimentare de la ITIA, incluzând faptul că sportivul în cauză e cineva care a testat pozitiv cu Roxadustat la sfârșitul lui august 2022, „ceea ce este cu totul și cu totul anormal”. „Nu era nevoie să le spună asta, pentru că se știa deja public că Simona a testat pozitiv cu Roxadustat”.
După ce i-au aflat identitatea, doi dintre cei experți și-au modificat opinia din „suspicios” în „probabil doping”, următoarea categorie din opțiunile de evaluare pe care le au la dispoziție experții în cadrul procedurii.
Într-o opinie publicată zilele trecute, avocatul român specializat în drept sportiv Dan Cristea observă, în decizia ITIA, faptul că „la termenul din iunie, Tribunalul și-a exprimat disconfortul despre faptul că, la momentul la care Profesorul d’Onofrio și Dr. Garvican Lewis (dar nu și Dr. Morkeberg) și-au exprimat opinia în sensul de <<probabil doping>, știau deja că e vorba de doamna Halep>>”.
» Simona spune că, știind ce știe acum despre Roxadustat, l-ar fi evitat oricum, nu doar pentru că o substanță interzisă, ci pentru că i-ar fi amplificat o problemă la glanda tiroidă cu care se confruntă de ani și pentru care primește tratament. Un studiu făcut de Agenția Europeană a Medicamentului arată o scădere a funcțiilor glandei tiroide la cei care iau acest medicament.
„Nu avea niciun rost să iau așa ceva. Ar fi funcționat împotriva mea, nu m-ar fi ajutat cu nimic”, a argumentat Simona.
» În ce privește un apel la TAS, Howard Jacobs spune că există o „tonă de alte exemple” în care sportivii și-au obținut pedepse reduse la Tribunalul elvețian. El însuși i-a reprezentat pe doi dintre cei mai cunoscuți, Maria Sharapova (care a obținut o reducere de la 2 ani la 1 an și 3 luni) și Marin Cilic (de la nouă luni la patru luni). „Cred că avem faptele și știința de partea noastră”, spune acesta.
Jacobs speră că un verdict al TAS ar veni înainte de Australian Open, pentru a-i permite jucătoarei să-și reia activitatea odată cu primul Slam al anului viitor.
– Simona se antrenează în continuare, dar cu focus pe activități din afara terenului. „E greu să te concentrezi la tenis acum. Trebuie să stau sănătoasă. Când intru pe teren, e greu din punct de vedere emoțional, iar când ești stors emoțional, te poți accidenta fizic. Încerc să mă protejez, așa că mă voi rezuma la activități în sală pentru a mă menține în formă”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română