Simona: „Eu caut perfecțiunea și sunt frustrată când nu reușesc să o găsesc. Scopul e să continui, dar să fiu mai blândă cu mine”
Camelia Butuligă | 26 mai 2018Când este întrebată cum i se pare eticheta de ”underdog” (jucător care pleacă cu șansa a doua). Simona întreabă la rândul ei de ce e văzută așa. Poate din cauza staturii, poate pentru că nu câștigă puncte ușoare cu serviciul? ”Poate sunt underdog pentru că nu sunt așa înaltă. Dar simt că, cel mai adesea, am un joc rapid și agresiv. De asemenea, apărarea mea e foarte bună. Și pot alerga mult.”
Interviul Simonei din Sports Illustrated debutează cu întrebarea evidentă: Slamul lipsă. Simona nu face parte dintre jucătorii care refuză să vorbească despre asta – ar fi și greu, de vreme ce jumătate din întrebările ce i se pun se învârt în jurul acestui subiect. ”Mă gândesc că sunt acolo, că pot să o fac, pentru că am fost aproape de trei ori. Poate e nevoie de timp, de răbdare și de încredere.” Încrederea, acel ingredient magic după care aleargă tot circuitul. Unde se găsește? ”E adevărat ce spun toți jucătorii: încrederea se obține câștigând meciuri.” Bine, dar nu este un fel de situație ”oul sau găina”? Cum obții încrederea de a câștiga acele meciuri? ”Antrenându-te cum trebuie, muncind mult și comportându-te profesionist. Chiar înainte de a juca primul punct, intri pe teren cu încredere pentru că știi că ai făcut lucrurile cum trebuie.”
A doua întrebare ca frecvență după cursa de urmărire a Primului Slam este colaborarea cu un psiholog. Și despre asta Simona a fost foarte deschisă. ”Avem multe discuții despre atingerea unui echilibru. Eu caut perfecțiunea și sunt foarte frustrată când nu reușesc să o găsesc, chiar dacă, bineînțeles, perfecțiunea e imposibil de atins. Scopul este să continui să o urmăresc, dar să fiu mai blândă cu mine când nu se întâmplă.”
Și ca să bifăm toate subiectele clasice ”Halep”, iată că am ajuns și la operația din 2009. Ce-i drept, Simona a menționat-o prima atunci când a fost întrebată care este cel mai mare sacrificiu pe care l-a făcut pentru tenis. ”Poate că acea operație a fost foarte importantă pentru a ajunge numărul 1.” Altfel, stilul de viață și eforturile care vin la pachet cu sportul de performanță (antrenamentele, munca, disciplina), nu i s-au părut niciodată sacrificii Simonei. ”Îmi place mult acest sport, pentru mine nu e greu niciodată să mă duc la antrenament.”
Este întrebată cum i se pare eticheta de ”underdog” (jucător care pleacă cu șansa a doua). Simona întreabă la rândul ei de ce e văzută așa. Poate din cauza staturii, poate pentru că nu câștigă puncte ușoare cu serviciul? ”Poate sunt underdog pentru că nu sunt așa înaltă. Dar simt că, cel mai adesea, am un joc rapid și agresiv. De asemenea, apărarea mea e foarte bună. Și pot alerga mult.”
Când sunt aduse în discuție celebrele rivalități care au făcut și fac tenisul interesant (Evert-Navratilova, Nadal-Federer), Simona intervine: ”Sunt destul de realistă. Nu pot să mă compar cu Evert sau Navratilova pentru că ele au câștigat, nu știu, o sută de Slamuri.” Dar există și pentru Simona o rivală, o jucătoare care îi forțează limitele? ”Nu prea. Încerc să mă concentrez pe mine și jocul meu, cum să-l îmbunătățesc zi de zi. Sincer, când intru pe teren, văd fata de partea cealaltă a fileului ca pe o adversară, dar nu rivală.”
Când face inventarul carierei sale, de ce este cea mai mândră? ”Că nu am renunțat după înfrângerile grele. Dar dacă trebuie să aleg un moment, ar fi turneul de la Roma când am jucat calificări și apoi am bătut-o pe Radwanska în turul doi. O urmăream mereu, vedeam cât de inteligent joacă. O jucătoare foarte isteață, nu credeam că pot să o înving. Aceea a fost o victorie mare pentru mine, pentru că în acel moment am realizat: ”Pot să fac asta.”
Ca alegere pentru cel mai fericit moment al carierei sale, finala pierdută la Roland Garros 2014 nu pare un candidat evident, dar asta alege Simona. ”După finală nu am fost tristă pentru că știam că Sharapova e o jucătoare mare și o mare campioană. Nu zic că n-am crezut că pot să câștig, dar nu zic nici că știam sigur că o să câștig. Eram undeva la mijloc, într-un echilibru bun. Am fost pur și simplu fericită pentru finală. N-am fost supărată.” Și anul trecut? ”Anul trecut a fost diferit.”
Deci acum, care e relația ei cu Roland Garros? ”Cum se zice, no hard feelings. Nu-i port pică. Am câștigat la juniori acolo. E aproape de casă. Iubesc Parisul, poate într-o zi voi locui acolo. Îmi place totul la acest turneu.”
Și extravaganțe, cadouri pe care și le-a făcut? ”Îmi fac mici cadouri tot timpul. Dar nimic extravagant.” Nici după Australia? ”Nu, de fapt atunci am fost foarte tristă. Am pierdut finala, deci nu.”
Ultimul subiect pe listă, alt român celebru în lumea tenisului. ”Agentul tău este Ion Țiriac, fost jucător, manager, miliardar și un personaj internațional misterios.” ”Da”, răspunde Simona. ”Când lumea te întreabă cum e el ca persoană, ce răspunzi?” ”E foarte profesionist. E foarte dur. Știe totul despre tenis pentru că activează de mult în acest sport. Cred că în anii când a lucrat cu Vilas și Becker, a fost cel mai bun manager. Este alături de mine tot timpul.”
Și o curiozitate care mi-a trecut și mie, nu o dată prin cap: ”Este amuzant? Spune povești?” Se pare că da. ”Multe povești, de pe vremea când era jucător și antrenor, manager. Da, mă face să râd de fiecare dată.”
Dar a mâncat Țiriac vreodată un pahar pentru Simona? (referitor la povestea că Țiriac a mâncat cândva sticlă). Simona cunoaște povestea. ”Cu mine de față, nu, nu a făcut-o. Dar poate punem pariu și dacă câștig un Slam, va mânca sticlă. Sunt sigură că o va face.”
Foto: Jimmie48Photography
***
Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI
Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:
– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!
Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.
*
În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română