Simona câștigă repede cu Townsend, trece fără emoții de turul al doilea la Paris
Codruț Baciu | 31 mai 2018În turul următor, Simona o va întâlni, sâmbătă, pe Andrea Petkovic, care a confirmat surpriza din turul întâi (a eliminat-o pe Mladenovic), învingând-o apoi pe Mattek-Sands, 6-0, 7-6. Va fi reeditarea semifinalei din 2014 a Roland Garros, când Simona a învins-o pe Andrea, în drum spre prima ei finală de Slam.
Simona Halep a învins-o clar pe Taylor Townsend, în runda a doua la Roland Garros, continuând lucrurile de unde le lăsase la finalul meciului cu Riske. A fost 6-3, 6-1 pentru Halep într-o oră și 8 minute, care a încheiat meciul cu 21 de lovituri direct câștigătoare și 13 unforced errors. „Topspin-ul unei jucătoare de mâna stângă e întotdeauna foarte greu de gestionat. Sunt foarte fericită că am trecut în două seturi”, a spus Simona, la interviul de la finalul meciului.
*
Doar patru game-uri a fost de acord Simona să-i cedeze simpaticei Taylor Townsend astăzi. Un meci scurt, în care diferențele valorice s-au văzut de la prima până la ultima lovitură. Dacă ieri eram ușor dezolați că programarea celor 3 românce s-a nimerit a fi în același timp (toate de la ora prânzului), astăzi, nimereala a făcut ca cei doi lideri mondiali ai circuitelor, Rafa și Simona, să joace la rându-le concomitent. Desigur, singurul vinovat pentru asta este Cilic, care s-a întins nepermis de mult cu tânărul Hubert Hurkacz. Un polonez pe care, foarte probabil, o să-l vedem și noi în septembrie, la Cupa Davis. Are 21 de ani, dar poza de pe site-ul ATP pare a fi făcută la două zile după ce i-a ieșit buletinul.
Simona a început primul set al meciului cum nu e poate mai bine. Și cum nu se poate mai diferit față de ce am văzut ieri cu Riske. A făcut break la prima oportunitate care i s-a ivit, a strâns ușor pumnul, iar apoi și-a ținut serviciul la 15. Intuiam că va fi un meci mai simplu decât precedentul, pentru că Taylor, deși o jucătoare foarte tehnică, se încadrează la fix în segmentul de jucătoare cu care Halep preferă să joace. Asta s-a văzut foarte bine în game-ul al treilea. Atunci, Simo a jucat pe pilot automat primele trei puncte, apoi și-a amintit cum le bate pe fetele astea: plimbându-le până le iese limba de-un cot. A revenit și a făcut 3-0, iar de-acolo, probabil că puțini erau cei care se mai îndoiau de victorie.
Și deși i-a luat doar două minute să facă 4-0, după meci, Simo a admis că în primele game-uri s-a căznit să se obișnuiască cu topspinul unei stângace cu un arsenal variat de lovituri. Din păcate pentru Taylor, arsenalul nu este șlefuit încă, iar ea este ca un medic rezident care încă nu știe ce specializare să-și aleagă. Abia a împlinit 22 de ani însă, are timp berechet să opereze pe creiere în finalele din circuit – s-o așteptăm.
Abia pe la jumătatea setului, serviciul americancei a început să funcționeze mai bine. De fapt, tot meciul a arătat bine, însă nu a produs rezultate decât sporadic. Pe deoparte, jocul Simonei la retur se îmbunătățește de la un meci la altul. Pe de altă parte, serviciul lui TT este mai degrabă corect executat (mult efect, margine destulă, doar două duble greșeli tot meciul) decât eficient. Și l-a ținut pentru 4-1, iar apoi a reușit să lege câteva puncte, dar, per total, setul a fost în permanență în Wilsonul Simonei.
La 5-2 servind să rămână în set, Townsend a irosit mingi până la 0-40, moment în care a început să urce mai des la fileu. Explozia loviturilor a lipsis azi, așa că a fost nevoită să se bazeze pe crossurile ascuțite și venirile la fileu. A câștigat game-ul respectiv, însă a fost prea târziu pentru o revenire în set.
Simona a fugit cu setul 2 la fel de rapid ca și cu primul. Rețeta? Aproximativ aceeași: stânga-dreapta, exploatând deplasarea șubrezită de efort a americancei. Taylor a replicat în câteva rânduri cu scurte pe care nu mulți băieți din ATP le-ar reuși. Nu doar excelent puse, ci frumos dechizate în groundstrokes, cu o singură mână, exact lângă fileu. Cum spuneam, au ajutat-o să dea câte o replică, dar nu să primejduiască în vreun fel câștigarea setului pentru Simona. Taylor pare genul de jucătoare care ia în serios zicala aia, ”tenisul e șah, dar cu mingea”. Gândește pe teren, înțelege ce are de făcut chiar și împotriva liderului mondial, însă frânele din joc (deplasarea, că de la asta pleacă toate) nu-i permit să execute tot ce-ar vrea creierul.
Energia și luciditatea au fost de partea Simonei și în finalul setului, când loviturile îi erau urmate de un pas în față. Nu a fost nevoită să le urmeze la fileu, pentru că, de regulă, rally-urile se opreau două câteva schimburi, însă agresivitatea Simonei a fost la cote optime pe tot parcursul meciului. Cu o Townsend frustrată de rame multe și un sweetspot dat dispărut la contactul cu racheta, Simo a închis meciul la 6-3, 6-1.
Mână-n mână cu scorul final, statisticile au confirmat jucătoarea mai în bună. Simona a ținut în frâu greșelile neforțate (13 versus 16 ale americancei) și a reușit mai multe lovituri direct câștigătoare: 21-9. Însă serviciul a fost cel care i-a servit (sic) drept reazăm pe toată perioada meciului: 7 din cele 8 game-uri în care a servit au mers în dreptul ei pe tabelă. Asta e bine, pentru că în meciul următor, cu Andrea Petkovic, un serviciu costant va fi esențial. Cele două fete s-au întâlnit de 7 ori până acum. Doar prima oară, în 2009, la București, a câștigat jucătoarea germană. În rest, Simo a dominat-o peste tot și pe toate suprafețele, însă ultimele 3 meciuri au avut nevoie de set decisiv pentru a-și vedea câștigătoarea.
***
Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI
Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:
– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!
Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.
*
În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română