Simona, ca un tăvălug: semifinală la Hertogenbosch, a treia în ultimele patru turnee!
Adrian Țoca | 20 iunie 2013Pentru un loc în finală, Halep o va reîntâlni pe Carla Suarez Navarro, cea în fața căreia a pierdut în turul 1 la Roland Garros. Turneul olandez e un succes pentru jucătorii români: Horia Tecău și Irina Begu sunt în finale la dublu.
Cu trei semifinale în ultimele patru turnee jucate, Simona Halep se numără la ora actuală printre cele mai în formă jucătoare din WTA. Azi, ea și-a impus din nou cuvântul grație unei alte evoluții devastatoare: 6-3, 6-1 cu Lesia Tsurenko, o jucătoare clasată pe locul 78 în lume. Nici ploaia care a dat peste cap programul zilei la turneul olandez, nici decizia organizatorilor de a o muta pe terenul 5, într-o tentativă de a termina toate meciurile în timp, nimic din toate aceste potențiale inconveniente n-au deturnat-o pe Simona din drumul ei. Nimic nu s-a schimbat față de meciul cu Vinci: Simona arată tot mai sigură și mai puternică, iar încrederea pe care o adună cu fiecare victorie este un avantaj inestimabil. Același joc entuziasmant, agresiv și precis în același timp, aceeași eficacitate sporită la serviciu (80 la sută din punctele jucate cu primul serviciu, în plus, a salvat toate cele trei șanse de break de care a beneficiat adversara sa). Dominare autoritară, niciun fel de emoții, multă încredere și meci închis în o oră și zece minute, cu un nou scor categoric și absolut incontestabil. Ar fi putut fi un nou set la zero, pentru că Simona a avut o minge de meci și la 5-0, dar e deja un detaliu nesemnificativ.
După primul titlu al carierei, reușit weekendul trecut, la Nurnberg, acum este o altă premieră: prima semifinală pe iarbă a carierei pentru Simona, care va avea, în meciul următor, șansa revanșei cu Carla Suarez-Navarro. De când a început această serie incredibilă, în care s-au adunat 14 victorii, Halep a fost învinsă de doar două jucătoare: Serena Williams, în semifinale la Roma, și Carla Suarez Navarro. La cea din urmă a pierdut în primul tur la Roland Garros, într-o partidă în care a controlat și câștigat primul set, apoi a avut un break avantaj în cel secund. Per total, jucătoarea iberică are 4-2 în meciurile directe, toate jucate pe zgură sau pe hard. Mâine, așadar, va fi primul meci pe iarbă între cele două.
Cu această calificare în semifinalele de la Hertogenbosch, Simona este, virtual, pe locurile 39-41, în funcție de rezultatele celorlalte fete. Românca a început săptămâna pe locul 45, iar pe cea precedentă pe locul 58. Practic, ea este foarte aproape de cea mai bună clasare a carierei, locul 37 pe care s-a aflat acum un an. Îl va depăși în cazul în care va juca finala, dar, oricum, la cum merg lucrurile pare o chestiune de timp. Dar mai important decât clasamentul e, cum am mai spus-o, toată această schimbare în atitudine și exprimare a Simonei. O schimbare cât o inspirație pentru fiecare dintre noi.
Horia, a patra finală în toți atâția ani la turneul olandez. Și Irina e în finală
Iarba le prinde bine lui Horia Tecău și Max Mirnyi, care au ajuns în finală fără să piardă vreun set. Ultima victimă a fost cuplul olandez De Bakker/Huta Galung, cei care, cu o zi înainte, îi învinseseră, într-un meci dramatic ca evoluție a scorului, pe Florin Mergea și Filip Polasek. Și acest meci a fost strâns: primul set s-a decis la tie-break, în vreme ce setul secund s-ar fi putut decide când ai noștri au servit pentru meci la 5-4. Din fericire, deși s-a ratat momentul, Horia și Max au închis meciul tot în tiebreak, impunându-se cu 7/6, 7/6. S-a jucat repede, cu puncte scurte, așa cum îi place lui Tecău, cel care are un record excelent la Hertogenbosch, unde se califică pentru al patrulea an consecutiv în meciul pentru titlu. El a câștigat alături de Lindstedt în 2010 și 2012. Turneul olandez a reprezentat de fiecare dată o repetiție ideală pentru Wimbledon, fiind urmat apoi de o finală la SW19.
Pentru Horia și Max este finala cu numărul patru în acest sezon: două pierdute, la Sydney și Delray Beach, una câștigată, la București. În finală, adversarii se vor alege dintre Qureshi / Rojer, favoriți 1 și Begemann /Emmrich.
Și în finala probei feminine de dublu vom avea o reprezentantă: Irina Begu, care joacă în această săptămână alături de Anabel Medina Garrigues, va juca în meciul pentru trofeu, după ce cele două au câștigat cu 5-7, 6-2, 10-2 semifinala cu Aoyama/Moulton. Irina are șansa titlului cu numărul 2 în carieră la dublu, cel precedent fiind câștigat alături de Monica Niculescu, anul trecut, la Hobart. Ea mai are, de asemenea, și două finale WTA la dublu, precum și 17 titluri la nivel ITF.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română