Simona a intrat în Top 10, urmează sferturile: Simona Halep – Dominika Cibulkova, în întrebări și răspunsuri
Treizecizero | 21 ianuarie 2014Simona Halep va intra în Top 10 de lunea viitoare, de acum este oficial. Dar drumul ei la Australian Open poate merge și mai departe, dacă trece de sferturile de finală cu Dominika Cibulkova.
Simona Halep și-a respectat statutul de favorită în primele trei tururi, apoi s-a ridicat la înălțimea așteptărilor în optimile de finală cu Jankovic. Acum ștacheta se ridică, iar miza este și mai strălucitoare: un loc în careul cu ași la un turneu de Grand Slam. Adversara este Dominika Cibulkova, o slovacă în vârstă de 24 de ani cu o prezență mai îndelungată în preajma elitei, dar care n-a ajuns niciodată la forma sau la locul din clasament atins acum de Simona. Apropo de clasament: rezultatele înregistrate în celelalte sferturi, mai exact eliminarea Anei Ivanovic, înseamnă că locul Simonei Halep în Top 10 este asigurat: de luni, vom avea pentru prima oară din 1998 încoace o româncă în Top 10! Dar despre asta vom mai vorbi. Deocamdată, întrebarea este: vom avea și prima semifinalistă la un Slam din 1997 încoace? Despre asta dezbatem în cele ce urmează:
Cum este match-up-ul Halep – Cibulkova: puncte slabe /puncte tari
Camelia Butuligă: După Jankovic, Simona întâlneşte din nou o jucătoare al cărei punct forte este deplasarea. Dominika Cibulkova este supranumită „the pocket rocket”: pe lângă deplasare, mai este posesoarea unor lovituri puternice din spate, pe ambele părţi. Jocul ei de bază este bazat pe ritm şi viteză: lipită de linia din spate, Cibulkova joacă repede şi loveşte plat şi tare. Punctul ei slab este serviciul: contra Sharapovei, primul serviciu a avut în medie 144 kmh, iar cel de-al doilea 129. Conversia pe ambele servicii s-a situat la 53/57%. Simona are un retur excelent, ar trebui sa facă multe puncte gratis cu el şi să–şi creeze astfel multe oportunităţi de break. De asemenea, Simona are un prim serviciu mai puternic (în medie 160 kmh). Cibulkova nu a urcat la fileu decât de două ori contra Sharapovei – locul unde se simte cel mai confortabil este pe baseline. În plus, la fileu poate fi uşor lobată. Nu în ultimul rând, Cibulkova este ceea ce se numește o jucătoare de moral, şi are tendinţa fie de a intra in „zonă” şi de a juca ca-n transă, fie de a face duble greşeli sau neforţate sub presiune.
Codruț Baciu: Sunt două jucătoare destul de asemănătoare. Mie aşa mi se pare. Cibulkova loveşte tare, se mişcă în viteză şi are un forehand care dăunează grav încrederii adversarei. Am văzut un montaj de vreo 15 minute cu highlights din meciul împotriva Sharapovei care mi-a temperat avântul. Simona va avea un meci greu de tot. Punctele tari ale Simonei le ştim deja cu toţii şi o sa revenim asupra lor în detaliu la meciul cu Azarenka; o să amintesc doar de unul şi apoi ne vedem de treabă: e româncă 🙂
Adrian Țoca: Cibulkova este o jucătoare electrică, în stare să aprindă sau să stingă lumina de una singură într-un meci. Foarte rapidă și mobilă, Dominika bubuie mingea la fel de bine pe ambele părți, atât cu forehandul, cât și cu backhandul. Spre deosebire de Jankovic, Cibulkova are mai puțină variație, capitol la care este surclasată de Simona. Slovaca are idei puține, dar fixe: se hrănește dintr-un joc exploziv, bazat pe viteză și pe deplasare, caută să finalizeze fiecare punct cu o lovitură direct câștigătoare, ia mingea din urcare la retur și ratează puține oportunități atunci când prinde o minge scurtă. Are uneori obiceiul de a scurta raliurile cu scurte, dar adesea le nimerește ca nuca-n gard sau devin ușor previzibile. Simona nu trebuie să se descurajeze dacă le va rata pe primele, o să le ajungă și o să le pedepsească pe următoarele. Ca orice jucătoare atât de energică, Cibulkova nu se obosește să-și ascundă emoțiile. O veți vedea strigând adesea „Pome!”, uneori aproape enervant, îi veți citi stările pe față, o veți vedea încurajându-se și folosind fiecare pretext ca să se motiveze. Este capitolul în care un punct forte al ei se transformă cu ușurință într-unul slab: dacă lucrurile nu merg în favoarea ei, Cibulkova își poate pierde rapid încrederea și fără avertisment prealabil. Am văzut-o de câteva ori de-a dreptul înghețată, incapabilă să facă un punct (exemplu, faimoasa finală de la Sydney 2013, pierdută cu Radwanska în două seturi la zero).
Ce ar trebui să facă Simona ca să câștige?
Camelia: Amândouă se simt confortabil pe baseline şi au lovituri bune pe ambele părţi, deplasare foarte bună, serviciul este partea mai vulnerabilă. Cam aici se opresc asemănările. Simona are însă mai multe nuanţe în lovituri: grade diferite în spin, viteză şi unghiuri. Cred că ar trebui să folosească spinul cu încredere, s-o împingă pe Cibulkova şi s-o oblige să ia mingile mai sus de zona ei normală de lovire. Poate şi la serviciu mai mult spin? Apoi, serviciile slabe ale Dominkăi pot fi pedepsite. Dacă reuşeşte să pună destulă presiune cu returul, jocul şi încrederea Cibulkovei pot suferi. Cred că Simona este o jucătoare cu un Tennis IQ excelent şi are o abilitate superioară Cibulkovei de a citi meciul şi jocul adversarei şi de a face ajustări din mers. Pe lângă asta, are o mentalitate solidă şi nu are fluctuaţii drastice de încredere. Cred că mental, avantajul este la ea.
Codruț: Nu ştiu dacă trebuie să facă ceva în mod special, altfel decât până acum. Ea este mai bună, mai puternică şi mai bine clasată. Trebuie pur şi simplu să ia act de lucrurile astea şi să joace aşa cum joacă de atâtea luni. Fără drop-shoturi neinspirate cum a încercat de câteva ori cu Jankovic (e o lovitură pe care nu o stăpâneşte încă). O vom vedea enervându-se şi ţipând, dar Simona e ca Murray: se ceartă, mai înjură, dar următorul punct nu are de suferit, iar în final câştigă.
Adrian: Am petrecut în jur de o oră uitându-mă pe imagini din meciul Simonei cu Cibulkova de la Bruxelles, din 2012 (întâmplător tot un sfert de finală), turneu în care Simona a jucat finala și în care, simetric, o învinsese anterior și pe Jankovic. Pe vremea aceea, Simona era departe de nivelul de azi, dar a câștigat acel meci grație unui tenis care anunța semnele acelui „forced into submission”, expresia cu care comentatorii britanici au gratulat-o cu atâta încântare pe Simona în toamna trecută. A întors un 0-6 grație unei atitudini mai echilibrate decât a slovacei și a unui joc, per total, mai complet. Cred că aici se va face diferența: cum spunea și Camelia, Simona este la clase distanță, mental, de Dominika. Ori asta nu poate decât să ajute în niște circumstanțe precum cele de la noapte, când miza va fi uriașă. Altminteri, Simona trebuie să nu ofere prea multe mingi scurte, să își protejeze pe cât posibil serviciul, să nu se lase împinsă departe de baseline și să își facă jocul obișnuit la retur. De asemenea, să nu se teamă să preia inițiativa, să fie agresorul și să dicteze. În plus, reiau ideea din preview-ul trecut: Simona trebuie să lupte până la capăt, chiar dacă scorul îi va fi nefavorabil. Nu mă tem câtuși de puțin că nu va fi așa.
Cu ce o poate răni jocul Cibulkovei pe Simona?
Camelia: Dacă Simona serveşte inconstant, Cibulkova poate porni schimbul cu un avantaj. Devreme ce ambele sunt bune în raliuri, cred că va conta foarte mult cine va lua startul mai bine, adică cine va servi sau returna mai inspirat. Apoi mă aştept ca Cibulkova să pedepsească mingile mai scurte, pentru că aşa îşi câştigă ea punctele. Simona va trebui să păstreze adâncimea mingii constantă şi să n-o lase pe adversară să intre în teren.
Codruț: Poate cu serviciul, în sensul că mă aştept să fie mai constant decât al Simonei. Apoi, cu un joc de forţă, în cel mai rău caz, fără ruperi de ritm. Dar nu cred că se va întâmpla asta, pentru că Halep nu e Wozniacki, ea nu loveşte doar ca să rămână în punct, ci caută să-l încheie ASAP! Cibulkova n-o s-o rănească decisiv.
Adrian: Atacându-i serviciul, în special serviciul al doilea. De asemenea, Cibulkova poate prinde o zi într-atât de bună încât să nu mai poată greși – e capabilă. Dar mă îndoiesc din toate puterile de asta, și nu din subiectivism. Dominika e datoare cu un meci slab pe fiecare turneu. Simțul nativ pe care îl are Simona, intuiția ei, deplasarea mai bună, variația, faptul că gândește mai mult și mai bine, toate astea ar trebui să o ajute pe Simona și să o deranjeze pe Cibulkova.
Pentru cine e mai important meciul?
Camelia: Cred că pentru amândouă este o oportunitate de acelaşi tip. Cibulkova are 24 de ani, a fost clasată cel mai sus pe locul 12 şi a mai făcut doar o semifinală de Slam până acum, la Roland Garros. Deci ambele sunt oarecum novice la acest nivel. E o şansă extraordinară pentru amândouă, şi ele ştiu asta. Să vedem cine va gestiona mai bine presiunea.
Codruț: Ca şi în meciul cu JJ: e la fel de important pentru ambele, e deja sfert de finală, iar Serena a plecat. În plus, Cibulkova ar fi la prima semifinală aici, are toate motivele „să dea totul pe teren”. Sezonul Simonei va fi unul nebun de tot după noaptea asta.
Adrian: De data asta, motivația este la un nivel similar. Vorbim despre o semifinală de Slam pe post de premiu. Totuși, am senzația că Cibulkova s-ar putea să aibă un sentiment de urgență, în sensul că i-ar putea fi mai greu, în viitor, să ajungă în preajma unei semifinale de Slam, în vreme ce pentru Halep cred că vor mai fi oportunități. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca Cibulkova să se simtă ușor presată de circumstanțe, îndeosebi pentru că vine după o victorie cu un nume greu, care trebuie confirmată. Și, cel mai adesea, în tenisul feminin un „upset” nu este confirmat în meciul următor, vezi Ivanovic, vezi multe altele. Simona abia începe să se încălzească, partea frumoasă în cazul ei este că s-a calificat în sferturi fără să joace aproape de potențialul ei real decât într-un set, decisivul cu Jankovic. Cu alte cuvinte, are de unde să producă mai mult.
Cine va câștiga?
Camelia: S-au văzut de 3 ori, în 2011, 2012 şi 2013, pe iarbă, zgură, respectiv pe hard. Simona a pierdut clar prima dată pe iarbă, a câştigat după ce-a pierdut primul set cu 6-0 pe zgură şi a pierdut în două seturi disputate la Indian Wells anul trecut. De notat că toate trei meciurile s-au desfăşurat înainte de explozia Simonei.
Cred că dacă Simona îşi aduce jocul de bază (adică cel din seturile unu şi trei contra lui Jankovic) şi reuşeşte să-l menţină de la început până la sfârşit, ar trebui să câştige în două seturi. Dacă nu, va fi strâns, dar, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut (probleme fizice sau vreo cădere inexplicabilă de formă) Simona are un joc superior şi ar trebui să câştige. În câte seturi, asta e mai puţin important.
Codruț: The meanest of them all: Halep.
Adrian: Slovaca a fost impresionantă în meciul cu Sharapova, dar nu cred că trebuie citit prea mult în acel meci. După cum nu aș mai citi prea mult, de data asta, nici în head-to-head, spre deosebire de pronosticul meu din meciul cu Jankovic. Va conta mult forma de moment și reacțiile fiecăreia în fața momentelor grele prin care vor trece. Simona este jucătoarea mai puțin predispusă la a-și pierde încrederea. Este jucătoarea cu mai multe arme. Simona este jucătoarea mai completă și jucătoarea mai completă trebuie să câștige. Poate fi o execuție la scor sau poate fi o victorie la mare luptă. Indiferent ce va fi și cum se va termina, Simona are amintiri grozave din Australia și le poate multiplica după noaptea asta. Baftă!
Halep | Cibulkova, pe capitole, cu note de la 1 la 5:
Experiență:
Camelia: 3/4
Codruț: 3/5
Adrian: 3/4
Formă:
Camelia: 4/4
Codruț: 4/4
Adrian: 3/4
Încredere:
Camelia: 4/3
Codruț: 4/5
Adrian: 4/4
Sezonul 2014:
Camelia: 3/3
Codruț: 5/5
Adrian: 4/4
Momentum (parcursul de până acum din turneu):
Camelia: 3/3
Codruț: 5/5
Adrian: 4/4
Tărie Mentală:
Camelia: 4/2
Codruț: 5/4
Adrian: 5/2
Atac:
Camelia: 4/5
Codruț: 4/4
Adrian: 4/5
Apărare:
Camelia: 5/4
Codruț: 4/4
Adrian: 5/3
Tactică:
Camelia: 5/3
Codruț: 4/4
Adrian: 5/3
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română