Sharapova este Sharapova. Și s-a întors: victorie muncită în trei seturi cu Radwanska
Camelia Butuligă | 26 octombrie 2015Sharapova știa că este vulnerabilă venind la Singapore, dar după această victorie va fi mult mai întărită, și ca joc, și ca încredere. Nu este nici pe departe de nebătut, dar va fi o adversară dificilă; ca și Radwanska de altfel, care va fi extra motivată de acum înainte să nu mai piardă.
Victorie smulsă în aproape trei ore din ghearele înfrângerii, exact cum preziceam în analiza dedicată? Bifat. Sharapova nu se dezminte, mai ales când o are în față pe Radwanska, cu care are meciuri dificile în trecut și o relație personală fără prea multe amabilități (Aga este singura jucătoare de top despre care îmi amintesc că s-a plâns în mod oficial la arbitru că strigătele Mariei o deranjează). De asemenea, la WTA Finals au avut în trecut meciuri care au urmat același tipar ca cel de azi: lungi, oscilante, câștigate cu chiu cu vai în decisiv de Masha.
Care este răul mai mic în tenis, m-am gândit uitându-mă la ele? A veni la Singapore cu prea multe meciuri, ca Aga-etern-bandajata, sau cu prea puține, ca Maria-etern-încordata? În primul set răspunsul părea să fie de partea Radwanskăi, care a înșirat hot shot după hot shot, în timp ce Maria a înșirat neforțate și duble. Mental, ea a fost cea care a clacat prima: a făcut o dublă greșeală în momentul cel mai prost, pentru a-i da Agăi două șanse de break la 4-4. A salvat una dar a pierdut-o pe a doua și Aga a servit și a luat primul set.
Maria l-a chemat pe Groeneveld pe teren de două ori în meci și cred că aceste sesiuni de on court coaching au ajutat-o. Martina Navratilova, care a comentat, observa că Radwanska nu și-a chemat deloc antrenorul și că aceasta a fost o greșeală. Se pare că Sven are o abordare care i se potrivește Mariei: practică, directă, fără sentimentalisme. La prima venire i-a spus că serviciul ei din careul din dreapta este bine, dar din stânga statisticile sunt proaste. ”Trebuie să te ocupi de asta”, i-a spus el, foarte business. ”Ridică-l mai sus, pune un pic de spin pe el.” I-a mai spus apoi alte chestii la fel de punctuale, printre care să atace serviciul Agăi mai mult. La a doua venire, într-un moment delicat pentru Maria, i-a spus, la fel de business: ”Acum nu este momentul să cedezi în fața dezamăgirii. Ai nevoie de toată energia pentru a juca. Intră în zona ta.”
Până la urmă, aceste meciuri de trei seturi pentru care Maria este celebră sunt felul în care ea intră în ”zona ei”. Sharapova are anumită solemnitate, o lentoare precisă, minimalistă și grea cu care joacă și se mișcă pe teren. La Roland Garros, observând-o la încălzire, mi-a adus aminte de felul cum fac manevre tancurile pe câmpul de bătălie: nu-s foarte agile, dar trec prin tot și când trag, descarcă iadul. Sharapova are nevoie de timp să se poziționeze, să se calibreze, să regleze finețurile. Dar atuul ei este că are o rezistență uluitoare la presiune. Până la urmă, e marfă rusească: nesofisticată, dar ține la tăvăleală. Prin comparație, Aga este un shotmaker înnăscut: am senzația că poate să lovească cele mai imposibile mingi și trezită din somn noaptea. Punctul ei slab este că este copleșită de tancuri gen Sharapova. Iar atunci când se întâmplă de câteva ori, chiar și Radwanska cea cu nervi de oțel începe să se îndoaie și să se îndoiască.
Maria și-a început asaltul lent și amenințător încă de la începutul setului doi, cu un break. De acolo până la sfârșitul meciului nu a fost deloc drum lin. S-au pierdut breakuri și s-au câștigat breakuri, lucrurile au înclinat când într-o parte când în alta. În setul trei, cu două breakuri avans, se părea că Maria va servi pentru meci cu ușurință. În loc de asta, Sharapova s-a crispat, Radwanska a recuperat un break și serviciul și Maria a încercat din nou să servească pentru meci, la fel de crispată. Aga a făcut rost de două mingi de break și apoi a fost rândul ei să înghețe: a ales să lovească super ciudat un drive volley, drept spre Maria cu tot terenul liber. Așa ceva nu prea vezi la Aga, care are de obicei o precizie de laser. De la 15-40, Maria a recuperat și a câștigat gameul, setul și meciul.
Reacția ei de după, o ridicare din umeri spre loja ei și un zâmbet uluit, dovedește cât de puține așteptări avea de la ea și cât de surprinsă a fost că a câștigat. Sharapova știa că este vulnerabilă venind la Singapore, dar după această victorie va fi mult mai întărită, și ca joc, și ca încredere. Nu este nici pe departe de nebătut, dar va fi o adversară dificilă; ca și Radwanska de altfel, care va fi extra motivată de acum înainte să nu mai piardă.
Grupa s-a așezat astfel după primele asalturi: Simona conduce cu victorie în două seturi, urmată de Maria, cu victorie în trei, apoi Aga și Flavia. Dar lucrurile nu sunt nici pe departe definitivate. Am văzut suficiente meciuri ca să știm că orice se poate întâmpla și culcatul pe laurii victoriei este cel mai periculos lucru în acest sport.
Foto: Jimmie48Photography
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română