Noul antrenor cu care rusoaica va încerca să conteste supremația Serenei Williams are o carte de vizită impresionantă. Singura mică problemă: cartea de vizită cu pricina n-a fost obținută ca antrenor.
În seara de joi spre vineri, numărul 2 mondial din clasamentul WTA a anunțat, pe site-ul ei oficial, că a încetat, de comun acord, parteneriatul cu antrenorul Thomas Hogstedt. Motivul oficial? Incapacitatea acestuia de a mai călători în circuit alături de rusoaică în următoarea perioadă, din motive personale. N-ar fi exclus însă ca Masha, care este dispusă să încerce absolut orice i-ar putea oferi un avantaj în cursa de urmărire a Serenei Williams, cursă în care nu face deloc progrese, să-și fi dorit o schimbare. Cei doi au lucrat aproape trei ani împreună, iar succesul cel mai relevant obținut de rusoaică alături de Hogstedt a fost titlul de la Roland Garros, din 2012, venit în contextul unui progres remarcabil reușit de Masha pe zgură, o suprafață cu care nu s-a împrietenit prea ușor. Anunțul Sharapovei a stârnit, pe Twitter, un val de propuneri pentru înlocuitor, care mai de care mai amuzante, din diferite motive: Piotr Wozniacki, Walter Bartoli, John Tomic, Marat Safin sau Patrick Mouratoglu 🙂
- Citește și un articol mai vechi despre antrenorii Mariei, și, în același timp, o discuție despre influența unui antrenor asupra unei jucătoare de top: „La 5-5 în decisiv, niciun antrenor din lume nu mai contează!”
Natural, zvonurile n-au întârziat să apară. S-a vorbit de Myskina, dar cel mai mult s-a vorbit de Larry Stefanki, cel care l-a pregătit ultima oară pe Andy Roddick și care i-a dus pe Rios și pe Kafelnikov pe locul 1 în lume, iar pe Henman și pe Fernando Gonzalez le-a adus câte un career-high.
Dar până la urmă n-a fost Stefanki. În schimb, Maria Sharapova a surprins pe toată lumea, anunțându-l, la doar o zi după despărțirea de Hogstedt, pe Jimmy Connors drept noul ei antrenor.
Jimmy Connors este, evident, o somitate în materie de tenis, unul dintre cei mai galonați jucători ai tuturor timpurilor. Cartea lui de vizită vorbește de la sine. Fost număr 1 mondial, americanul are în cont opt titluri de Slam: cinci la US Open, două la Wimbledon și unul la Australian Open, plus alte șapte finale. În total, a stat 268 de săptămâni pe primul loc și are un record de 16 ani petrecuți în top 10. Are, de asemenea, un record pe care nici Federer nu i l-a putut, și cel mai probabil, nu-l va atinge vreodată: 109 titluri câștigate în ATP. A adunat 1249 de victorii în circuit.
Ca antrenor însă, lucrurile nu stau la fel de grozav, motiv pentru care alegerea Sharapovei sună neașteptat, ba chiar miră un pic. Connors are o singură experiență la nivel foarte înalt, și aceea una care nu-i catalogată de toată lumea drept un succes: l-a pregătit, vreme de 19 luni, pe Andy Roddick, între 2006 – 2008. Și la fel ca în cazul Mariei, logica numirii lui a fost ca să-l ajute pe Andy să facă pasul decisiv într-o perioadă în care rivalul său etern, Roger Federer, precum și Rafa Nadal, se distanțaseră clar. Roddick a ajuns într-o finală de US Open și a câștigat cinci titluri cât timp a fost pregătit de Connors, dar senzația a fost că parteneriatul nu l-a dus acolo unde își dorea el și unde se presupunea că ar fi trebuit să-l ducă. Motiv pentru care Jimmy a renunțat. Roddick a făcut pașii doriți abia mai târziu (mult prea târziu), alături de… Stefanki.
Cu alte nume, Connors n-a mai lucrat de atunci, alegând, printre altele, să comenteze. Cu o jucătoare din WTA, cu atât mai puțin.
Apoi, pe lângă penuria de rezultate, e de întrebat ce anume va aduce nou Connors la jocul Mariei, pentru că amândoi sunt similari la capitolul intensitate. Competitivitatea dusă la extrem, însușire care l-a făcut remarcat (și special) pe Jimmy, este deja prezentă în cantități industriale la Sharapova. Iar caracteristicile stilului său de joc, bazat pe power-hitting, nu diferă de ceea ce joacă Masha. Rusoaica pare să știe ceva în plus: și-a dorit mult această colaborare, mai cu seamă că ei au mai avut o încercare neoficială, înainte de AO 2008. Și, în mod sigur, la cât de scump se spune că taxează Connors, Sharapova e printre puținii care și-l pot permite.
Dar Sharapova e în căutarea răspunsului la o întrebare care o roade, cum să rezolve o rivalitate în care e dominată autoritar, iar Connors, unul dintre jucătorii care a avut adversari de clasă la viața lui, ar trebui să aibă destule să-i spună la acest capitol. Are insightul necesar ca s-o ajute în acest departament. Ar mai putea, de exemplu, s-o învețe să ia meciurile pe cont propriu și să urce mai curajos și mai autoritar la fileu, capitol la care „The Outsider” (numele faimoasei autobiografii a lui Connors) excela. Dacă parteneriatul celor doi va funcționa, atunci Maria ar trebui să aibă o a doua parte a carierei impresionantă. Poate că Sharapova – Connors va funcționa după rețeta și după succesul avut de Murray – Lendl. Iar dacă nu, cei doi vor servi cu siguranță o mulțime de subiecte interesante în perioada următoare. Numai imaginați-vă un Jimmy Connors venind pe teren, între două game-uri, pentru a-i da sfaturi Sharapovei despre cum să întoarcă un meci. Asta da imagine la care nu ne-am fi gândit prea ușor.
Și de final, e de notat însă cât de puternice sunt băncile jucătoarelor de top din WTA la acest moment: Patrick Mouratoglu, la Serena, Connors, la Sharapova, Sumyk, la Azarenka, Carlos Rodriguez, la Na Li. Orice va urma, ne așteaptă vremuri interesante.
Excited to be working with 4 time GS champion @MariaSharapova Adding to that number is the goal. Looking forward to some fun & hard work!
— Jimmy Connors (@JimmyConnors) July 13, 2013
Pentru cei care vor să citească mai multe despre antrenamentul fetelor, citiți și:
| Tenis feminin: Diferențe în antrenamentul fetelor și băieților
| Ce ne spun studiile despre psihologia tenisului feminin
Alte știri
Nadal, program confirmat. Prin vocea lui Toni Nadal, campionul de la Roland Garros și-a confirmat următoarele apariții din calendar. Astfel, Rafa nu va mai adăuga un alt turneu pe zgură după ieșirea prematură de la Wimbledon, ci se va axa pe circuitul nord-american de hard. Nadal va juca la turneele Masters de la Montreal și Cincinnati, apoi va fi prezent la US Open. Nimic nou, dar e bine că s-au lămurit eventualele speculații privind o nouă absență îndelungată a spaniolului.
Roddick, pe teren la World Team Tennis. Andy Roddick a revenit pe terenul de tenis pentru o apariție la World Team Tennis, o competiție americănească desfășurată după un regulament diferit de turneele obișnuite, și la startul căreia se aliniază jucători din mai multe zone competiționale. Mai multe detalii despre regulamentul competiției, aici. Andy a jucat frumos, în anumite momente a lăsat impresia că nici n-a lipsit de pe teren, dar, evident, a cedat setul jucat în fața lui Kevin Anderson, cu 5-2. Echipa lui Roddick, Springfield Lasers, a câștigat însă per total meciul, cu 22-15. „Eram un pic îngrijorat cum o să țină umărul, n-am mai servit de nouă luni”, a spus Andy, care a avut câteva replici bine plasate în timpul meciului, la fel de bine plasate precum serviciul său. După ce a ratat un retur, a spus „ce prost sunt!”, când a câștigat un punct cu ajutorul fileului, a replicat „I'll take it”, iar când o servă puternică a lui Anderson a lovit o majoretă, Andy a fost prompt: „Ah, urăsc să văd așa ceva”.
În lotul celor de la Lasers a fost inclusă și Alisa Kleybanova, simpatica rusoaică a cărei luptă de revenire în prim-plan continuă. Alisa joacă acum în turneele de nivel mai mic, pentru a aduna puncte.
Hall of Fame. Ion Țiriac și Martina Hingis se numără printre personalitățile care au fost introduse în Tennis Hall of Fame, într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă seara, la Newport. „Nu merit, dar primesc cu drag premiul”, a spus Țiriac, pe lângă alte câteva glume adresate participanților la eveniment. Omul de afaceri români s-a arătat și un pic nostalgic: „Jucătorii din ziua de azi nu vor avea niciodată experiențele pe care le-am avut noi pe vremuri”. Mai multe despre decizia includerii lui Țiriac am scris, la vremea respectivă, aici.
Recomandare. Alt link interesant pentru voi: „5 Tips for Photographing Tennis Matches”, din New York Times.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română