E timpul pentru turneul din turneu, bătălia ultimilor opt. Urmează cea mai grea parte a unui Grand Slam, dar și cea mai prețioasă pentru un jucător. Se dau lupte grele pentru un loc în sferturi; dar de aici înainte, eforturile se multiplică. Orice victorie cântărește enorm.
La masculin, dintre primii opt capi de serie, doar Raonic lipsește. Un turneu care a mers, așadar, în linia previzibilului până aici, dar care promite dueluri directe între numele grele pe linia de sosire.
Murray – Nishikori
Murray: Dintr-o dată, Murray a reînceput să fie Murray. Să găsească, într-un fel sau altul, o cale prin care să le creeze adversarilor săi prea multe probleme de surmontat în prea puțin timp, să joace atât de bine cât e nevoie ca să câștige. Venit la Paris drept un cap de serie 1 fără pretenții, Murray e acum intrat bine în turneu și a ajuns în sferturi cu mai puțin consum de energie decât anul trecut. Atunci a rătăcit tot felul de seturi pe drum, dar a făcut un meci aproape ireproșabil cu Wawrinka în semifinale. Acum, dintr-o dată, are speranțe că poate repeta traseul.
Nishikori: Dacă nu era ploaia de acum câteva zile, poate că japonezul nici nu mai era în turneu la ora asta, iar el e primul care o recunoaște. Pauza i-a dat timp să se adune și să scape de durerile la spate. După ce a scăpat cu Chung de eliminare, Kei a trăit iar periculos cu Verdasco; discutabil, dar poate un jucător mai atent decât Nando ar fi profitat de deruta lui Nishikori și ar fi închis și setul doi. Kei e încă în turneu, dar câte resurse mai are?
Matchup-ul. Andy conduce cu 9-2, dar Kei a câștigat în cinci seturi ultimul meci de Slam, anul trecut, la US Open, 7-5 în decisiv. Chiar dacă nu-și mai aduce aminte de asta. Ar trebui să fie iar un meci bun; pentru oricine va câștiga, victoria va fi una prețioasă, iar rezultatul, peste așteptările de la startul turneului.
Wawrinka – Cilic
Wawrinka: Tiptil, în stilul caracteristic, Stan joacă iar un tenis destul de apropiat de cel care i-a adus Slamuri. Stan a tot spus anul ăsta că se cunoaște deja foarte bine, își știe potențialul și a învățat cum să se pornească atunci când e nevoie. Are acum opt victorii la rând, iar la Paris n-a cedat set, jucând inteligent momentele strânse întâmpinate. Iată-l iar în preajma unei posibile performanțe majore; dacă ocazia se va ivi, Stan poate sprinta decisiv.
Cilic: E primul sfert la Roland Garros pentru alt jucător care a mers pe sub radar la acest turneu. Nici Marin n-a pierdut vreun set la Paris, trecând pe rând de Gulbis, Kravchuk, Feliciano Lopez și Kevin Anderson, ultimul retrăgându-se. Cilic arată dintr-o dată periculos la RG, un turneu pe care l-a câștigat la juniori. Croatul și-a setat ca obiectiv Top 5 la final de an, așa că punctele de aici nu-i strică. Și în ciuda H2H-ului defavorabil cu Stan, să nu uităm că la ultima lui prezență într-un sfert de Slam, cel de la Wimbledon de anul trecut, s-a autodepășit și era la un pas să îl scoată pe Federer.
Matchup-ul. Stan conduce cu un limpede 11-2; a câștigat inclusiv toate cele cinci întâlniri pe zgură.
Nadal – Carreno Busta
Nadal: Totul e bine în lumea lui Rafa. Drumul spre Decima a fost, până acum, o plimbare în parc și nu-s semne că Rafa va fi tulburat, cel puțin încă un tur. După ce a cedat doar 20 de game-uri în primele patru tururi, Nadal se pregătește acum să revină în semifinale; sună greu de crezut, dar n-a mai ajuns acolo la Roland Garros din 2014, când a și câștigat ultima oară.
Carreno Busta: Pablo deja a făcut turneul carierei, deci orice vine de aici înainte, inclusiv un meci cu Rafa pe Chatrier, e un bonus. Primul lui sfert de Slam, la pachet cu o victorie precum cea cu Raonic? Locul 8 în Race? Greu de cerut mai mult. Și de obținut, ce-i drept. După cum glumea Goran Ivanisevic, “faptul că are două nume n-o să-l ajute prea mult cu Nadal. Poate să intre doi pe teren ar fi mai util”.
Matchup-ul. Carreno-Busta i-a luat un set din trei meciuri lui Nadal, și acela pe hard, la Doha.
Djokovic – Thiem
Djokovic: După ce a înotat cu Schwartzman, Djokovic a fost mai bine în următorul meci, cu Ramos-Vinolas, dar și în acesta a avut dificultăți în primul set. Sunt destui însă nelămuriți dacă revirimentul lui Nole e real; testul acesta va fi unul mult mai relevant. Novak are momente când își pierde focusul, dar ar trebui să fie ajutat în acest meci de ascendentul moral pe care-l are asupra austriacului și de conștientizarea că este un matchup prost pentru Thiem.
Thiem: În ochii multora al treilea favorit al turneului, Dominic și-a făcut treaba eficient până aici, curățând partea lui de tablou. Ce a impresionat la austriac este abilitatea lui de a progresa rapid într-un matchup. Cu Nadal, după două înfrângeri a găsit calea spre victorie. O victorie care a venit, însă, și cu un asterisc, epuizându-l pentru turul următor. Aici mai are Domi de crescut și probabil că de aceea spunea antrenorul său că Thiem nu e încă gata pentru a câștiga un Slam. Thiem are, însă, și un avantaj: nu poate fi mai rău decât în semifinala de la Roma.
Matchup-ul. Finala sferturilor este un matchup complet înclinat în favoarea lui Djokovic, care a cedat doar un set în cinci întâlniri cu austriacul. Care a și mărturisit candid că nu e în largul lui când joacă cu Nole. Cum ați observat chiar voi în comentarii, fanii lui Thiem pot găsi încredere într-un precedent: în 2009, Soderling era bătut măr de Nadal la Roma, luându-i un singur game, ca și Domi cu Nole acum. Săptămâni mai târziu, suedezul îl șoca la Paris.