Sezonul de tenis începe! Ce se joacă, cine joacă și ce e important de urmărit în prima săptămână a sezonului 2019
Radu Marina | 27 decembrie 2018Se pornește, oficial, într-o nouă aventură de peste 50 de săptămâni de competiție, cu un total de 130 de turnee (masculin și feminin).
Gata! Au apărut deja primele tablouri de concurs cu 2019 pe ele, calificările primelor turnee ale noului sezon. Iar de pe 31 decembrie 2019 încep lucrurile serioase. Se dă startul sezonului 2019 și se pornește, oficial, într-o nouă aventură de peste 50 de săptămâni de competiție, cu un total de 130 de turnee (masculin și feminin).
Punctele de plecare sunt aceleași ca în ultimii ani, iar prima săptămână este foarte aglomerată, ceea ce contribuie la farmecul special al noului început. Se joacă la Brisbane (WTA, ATP), Doha (ATP), Shenzhen (WTA), Auckland (WTA) și Pune (ATP), acestea fiind primele opriri ale lui 2019. Drumul către Australian Open mai cuprinde și Sydney (WTA, ATP), Hobart (WTA) și Auckland (ATP), turneele din a doua săptămână de competiție. Sunt însă și sportivi care au ales ca intrarea în noul an să fie făcută cu turnee neoficiale (Cupa Hopman, Abu Dhabi), perfecte pentru a aduna cât mai multe meciuri după o pauză îndelungată.
Iată ce e de știut despre startul lui 2019:
Brisbane, același turneu puternic la feminin, nume mari la masculin
Turneul de la Brisbane e singura competiție din prima săptămână unde se desfășoară, în paralel, atât meciuri masculine, cât și feminine. Ca în fiecare an, tabloul feminin (unul Premier) este înțesat cu sportive de top: 14 jucătoare din top 30, dintre care șapte din top 10.
Elina Svitolina, Naomi Osaka, Sloane Stephens, Petra Kvitova și Karolina Pliskova sunt printre principalele favorite. Lor li se alătură Kiki Bertens, Daria Kasatkina, Anastasija Sevastova, Elise Mertens sau Mihaela Buzărnescu (singura jucătoare din România prezentă pe tabloul principal), toate, jucătoare care vin după un 2018 extraordinar. Pe lângă ele mai sunt și nume cu mult potențial, precum Johanna Konta sau Kristina Mladenovic, care caută să-și regăsească forma din anii trecuți.
La masculin, lista de start e, de asemenea, foarte ofertantă. Nu e un turneu la fel de puternic precum cel feminin, dar se anunță o luptă echilibrată. Rafael Nadal, Andy Murray și Kei Nishikori sunt printre favoriți, iar Kyle Edmund, Milos Raonic, Grigor Dimitrov, Alex de Minaur, Nick Kyrgios (deținătorul titlului) sau Jo-Wilfried Tsonga completează această lista a numelor importante.
https://twitter.com/BrisbaneTennis/status/1068292646299287552
Patru românce la Shenzhen
Shenzhen este un turneu preferat, în general, de românce. Anul acesta, patru dintre jucătoarele din România își încep anul în China: Irina Begu, Ana Bogdan și Sorana Cîrstea sunt calificate pe tabloul principal, urmând ca Monica Niculescu să evolueze în calificări. Lipsește, desigur, campioana en-titre, Simona Halep.
De asemenea, pe tabloul de dublu o regăsim pe Irina Bara (pereche cu Kalashnikova) și, de asemenea, pe Irina Begu, câștigătoare anul trecut la dublu, alături de Simona. Acum ea face pereche cu Saisai Zheng.
Pe tabloul principal mai sunt prezente Aryna Sabalenka, Caroline Garcia, Qiang Wang, Jelena Ostapenko, Maria Sharapova sau Timea Bacsinszky.
Auckland, cu Caroline Wozniacki, Victoria Azarenka și Venus Williams la start
A devenit deja o obișnuință pentru Wozniacki și Venus să-și înceapă sezonul la Auckland, un turneu care a fost, e adevărat, mereu prietenos cu ele. Alături de cele două vor mai evolua, printre altele, Victoria Azarenka, care încearcă să revină acolo unde îi e locul, Julia Goerges, Su-Wei Hsieh sau Barbora Strycova.
Novak Djokovic își începe anul la Doha; Marius Copil și Horia Tecău sunt și ei prezenți
Doha e turneul cu care Djokovic a ales în ultimii ani să-și înceapă sezonul. Dacă anul trecut lucrurile n-au mers grozav pentru el și a fost nevoit să se retragă, acum el revine în Qatar dintr-o postură mult mai apropiată de cea din 2016, când în finala cu Nadal făcea unul dintre cele mai impresionante meciuri ale sale. Nole e, din nou, lider mondial, favorit principal și jucătorul de bătut. Alături de Djokovic, mai sunt prezenți aici Dominic Thiem, Karen Khachanov, Stan Wawrinka, David Goffin, Tomas Berdych, Roberto Bautista Agut sau Fernando Verdasco. Printre ei, destui jucători care l-au mai învins pe Djokovic și i-au făcut, de-a lungul anilor, zile fripte.
Tot pe tabloul de simplu e prezent și Marius Copil, care va încerca să confirme forma grozavă arătată pe final de an. Afară de Marius, îl mai avem prezent la dublu pe Horia Tecău. Horia va face pereche cu Marius în acest prim turneu, urmând a se reuni cu Jean Julien Rojer – care nu poate juca în săptămâna respectivă – la Auckland.
Pune, o oportunitate pentru Kevin Anderson
Altădată o competiție care-i avea an de an la start pe Stan Wawrinka sau Marin Cilic (pe vremea când se juca la Chennai), turneul din India a devenit, în ultimii ani, o oportunitate pentru jucătorii din partea de mijloc a Top 100. Lista de start e mai subțire, jucătorii importanți nu se mai înghesuie.
Cu toate astea, anul acesta, Pune are o listă de start relativ echilibrată. Turneul a rămas cu doar un singur jucător din top 10 (Kevin Anderson) după retragerea lui Marin Cilic, dar are pe tablou destui alți jucători experimentați și spectaculoși precum Gilles Simon, Malek Jaziri, Benoit Paire, Hyeon Chung sau Pablo Andujar.
Cupa Hopman și Abu Dhabi
Cupa Hopman reprezintă, poate, una dintre cele mai interesante moduri de a te pregăti pentru noul sezon: îți garantează meciuri consecutive la simplu (cel puțin trei) și ai oportunitatea de a-ti antrena returul, reflexele sau voleurile în meciurile de dublu-mixt, singura oportunitate pentru această probă în afara turneelor de Slam. Și pe lângă toate astea, ai parte de o atmosferă relaxantă, diferită de orice alt turneu sau competiție. Publicul de la Perth a știut mereu să facă acest turneu unul special.
Grupele Cupei Hopman 2019, eveniment ce începe pe 29 decembrie, arată astfel:
Grupa A: Germania (Kerber, Zverev), Franța (Cornet, Pouille), Australia (Barty, Ebden), Spania (Muguruza, Ferrer) Grupa B: SUA (S. Williams, Tiafoe), Elveția (Bencic, Federer), Grecia (Sakkari, Tsitsipas) și Marea Britanie (Katie Boulter, Norrie).
În prima zi a noului an vom avea, așdar, un meci de dublu mixt pe cinste între SUA și Elveția, cu Serena Williams și Roger Federer, cei mai laureați jucători în activitate, într-o rară apariție față în față pe teren.
Mergând acum spre Orientul Mijlociu, chiar începând de astăzi, la Abu Dhabi începe turneul demonstrativ la care participă Novak Djokovic, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Hyeon Chung, Kevin Anderson și Karen Khachanov.
Și, pentru a doua oară în istoria acestui turneu, vom avea din nou un meci feminin în program. Anul trecut, Serena își făcea aici revenirea pe teren după naștere, cu un test contra Jelenei Ostapenko. Anul acesta va fi un duel între surorile Williams.
Ce ne rezervă săptămâna a doua a sezonului
Evenimentul notabil din săptămâna a doua a sezonului 2019 este apariția Simonei Halep, care va încerca să lase în urmă problemele de sănătate care au afectat-o pe finalul sezonului anterior. Liderul mondial al circuitului WTA își va începe sezonul la Sydney, un turneu Premier puternic, la care vor mai lua startul Angelique Kerber, Naomi Osaka, Sloane Stephens, Petra Kvitova sau Karolina Pliskova.
Tot în aceeași perioadă cu Sydney (6-12 ianuarie) se va disputa și turneul de la Hobart, acolo unde favorita principală va fi Mihaela Buzărnescu. Pe tabloul principal se mai află Irina Begu, iar în calificări vor fi prezente Ana Bogdan și Monica Niculescu.
Ce s-a mai întâmplat în presezon și poate ai ratat
– Simona Halep a testat un alt model de rachetă, trecând de la Wilson Burn 100 Countervail, cea cu care a jucat în ultimul an, la Wilson Blade 98S Countervail, un model de rachetă mai ușor, proiectat pentru un joc agresiv;
Big thx to Camelia for the kind words in this article but it’s also gives great insight into the Romanian culture & mentality. It also shows the pressure & expectations placed on Simona’s shoulders, and the way she’s overcome it like the champion she is. https://t.co/hPlqLj14ql
— Darren Cahill (@darren_cahill) December 27, 2018
– Venus Williams a renunțat la colaborarea de 11 ani cu antrenorul David Witt, după un an 2018 greu, cu multe accidentări și în care a căzut peste 33 de locuri în clasament (locul 5 în ianuarie 2018, locul 38 în octombrie 2018);
– Numeroase schimbări de antrenori. Colaborarea dintre Sloane Stephens și Kamau Murray, una de real succes, a fost “suspendată” pe termen nedeterminat. Johanna Konta a încetat să mai lucreze cu Michael Joyce, avându-l acum ca antrenor pe Dimitri Zavialoff (fostul antrenor al lui Wawrinka și al Timeei Bacsinszky), iar Victoria Azarenka s-a întors la Wim Fissette. Cici Bellis va fi antrenată de Dieter Kindlmann, fostul partener de antrenament al Mariei Sharapova și cel care le-a mai antrenat în sezonul trecut pe Pavlyuchenkova, Robson, Keys și Mertens.
– Kristina Mladenovic încearcă schimbări la serviciu. La începutul lunii decembrie, ea și-a arătat noua mișcare la serviciu – complet diferită de cea inițială;
– Tomas Berdych revine în circuit după aproape un an de pauză, cu un nou sponsor de echipament. Cu o accidentare dificilă la spate și căzut până pe locul 71, Berdych se întoarce în circuit proaspăt, dar și în haine noi, fiind sponsorizat acum de italienii de la Hydrogen, cei făcuți cunoscuți în circuit de către Fabio Fognini.
– Andre Agassi continuă să lucreze cu Grigor Dimitrov și-l va însoți pe bulgar la Australian Open.
– ATP va introduce shot-clock-ul la turneele Masters, iar WTA, printre alte schimbări, îl introduce la turneele Premier. Și, evident, cea mai spectaculoasă schimbare, cea anunțată de Australian Open, unde seturile decisive nu vor mai avea, de acum, prelungiri. În schimb, la 6-6 în setul decisiv se va juca un supertiebreak până la 10. Asta înseamnă că meciuri precum cele ale Simonei Halep din sezonul trecut, cu Lauren Davis (15-13 în decisiv) sau cu Angelique Kerber (9-7 în decisiv) nu vor mai fi posibile.
– Mai înseamnă, de asemenea, și că acum cele patru turnee de Grand Slam au fiecare o altă metodă de a-și tranșa seturile decisive. AO a introdus supertiebreak-ul până la 10 la 6-6 în decisiv, RG are în continuare diferența clasică de două game-uri în decisiv, Wimbledon a introdus tiebreak dacă se ajunge la 12-12 în decisiv, în vreme ce US Open avea deja tiebreak normal la 6-6 în decisiv.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română