Serena Williams câștigă Australian Open în finala cu Venus, își recuperează primul loc în lume
Treizecizero | 28 ianuarie 2017Serena Williams revine pe primul loc în clasamentul WTA după victoria din finala Australian Open. Serena a învins-o pe Venus și și-a adjudecat astfel al 23-lea titlu de Grand Slam. 10 dintre aceste titluri au venit după ce Serena a împlinit 30 de ani
Serena Williams revine pe primul loc în clasamentul WTA după victoria din finala Australian Open. Serena a învins-o pe Venus cu 6-4, 6-4 și și-a adjudecat astfel al 23-lea titlu de Grand Slam. Șapte dintre acestea au fost reușite la Melbourne. Serena se desprinde astfel de Steffi Graf – cele două dețineau împreună recordul de titluri de Slam în Era Open – și se apropie, chiar sub ochii acesteia, de recordul lui Margaret Court – 24 de titluri în întreaga istorie a tenisului. Serena face rocada cu Angelique Kerber, care cedează primul loc după 20 de săptămâni; dar lupta pentru locul 1 rămâne deschisă în următoarele luni, iar un alt schimb de locuri între cele două rămâne posibil.
“Venus e o persoană incredibilă, o inspirație. Sub nicio formă nu aș fi la 23 fără ea. Nu aș fi câștigat niciunul fără ea. Îți mulțumesc pentru inspirație și pentru că m-ai motivat să muncesc din greu. Ea este motivul pentru care «surorile Williams» există”. Așa și-a început Serena discursul de la cea de-a 23-a ceremonie de premiere a unei finale Grand Slam care o găsește ridicând trofeul. Încă două și va deveni cea mai premiată tenismenă din toate timpurile, Open Era sau nu, indiferent de ce categorisire ar găsi relevantă unul sau altul. Ceva mai înainte, Venus își deschisese și ea sufletul la microfon, printre câteva glume care au stârnit hohote prelungi în tribunele de pe Rod Laver: “Serena… ea e surioara mea cea mică! Am fost lângă tine în toate cele. Felicitări pentru Numărul 23! A fost minunat; victoria ta a fost mereu și victoria mea, știi asta. Unele dintre astea 23 le-am pierdut chiar eu cu tine. În toate momentele în care n-am putut fi acolo, n-am vrut să fiu acolo sau n-am ajuns acolo… tu ai fost acolo!”
Cea mai recentă dintre finalele Williams, a doua pe care o vede Melbourne după cea din 2003, a trecut în contul Serenei. Un 6-4, 6-4 care o saltă pe Serena la cota 23 mult mai ușor și fără dramă, comparativ cu o bună parte din Slamurile recente. Anul trecut, Serena pierdea neașteptat cu Angelique Kerber o finală a cărei desfășurare a fost complet imprevizibilă. Apoi a fost învinsă și la Roland Garros, într-un turneu în care a pierdut inclusiv cursa cu propriul corp. A reușit să egaleze până la urmă recordul lui Steffi Graf la Wimbledon, dar când nimeni nu mai credea posibil, Serena și-a cedat iar terenul propriu la New York, unde a fost eliminată pentru al doilea an la rând în semifinale. Ca și cu un sezon în urmă, Serena a tras un X mare peste restul sezonului și s-a retras din atenția publică, pentru recuperare.
Natural, discuțiile despre cât de mult mai poate fi Serena un factor au prins din nou viteză. Motivația și forma ei au fost chestionate, după un an în care a jucat foarte puțin tenis și a cedat și locul 1. Ideea cheie: Serena a devenit vulnerabilă. Atât fizic, cât și mental. Oboseala produsă de stresul zilnic al circuitului era un factor. Al doilea, munca “în echipă” a celorlalte fete, pe modelul Simona – Pliskova de la US Open.
La Australian Open, Serena a ajuns cu un imens semn de întrebare, după un start de sezon neconcludent, la Auckland. Tragerea la sorți, care se arăta plină de capcane încă de la început, a alimentat zumzetul. Serena a refuzat să vorbească despre No.23, încercând să respingă pe cât posibil crearea unui nou vârtej mediatic. A ajutat-o un pic că, în jurul ei, poveștile au curs cu nemiluita, astfel că atenția generală a fost, adesea, în alte direcții. La fel au curs și eliminările celorlalte jucătoare cu șanse la titlu. Simona Halep, Agnieszka Radwanska, Karolina Pliskova și, în fruntea listei, Angelique Kerber – toate au capotat cu mult înainte de a deveni o prezență puternică în coasta Serenei. Apoi, treptat, tabloul s-a deschis, iar jocul Serenei a devenit și el tot mai sigur, sau suficient de sigur cât să treacă fără emoții inutile.
Parte din atenția media a fost captată chiar de Venus, care a lucrat un traseu frumos pe cealaltă parte de tablou; revenirea ei într-o finală de Grand Slam, prima din 2009, a fost povestea principală a turneului. Indirect, asta a ajutat-o pe Serena.
Finala dintre cele două n-a fost spectaculoasă, ci mai degrabă nervoasă, încordată. Serena a fost cea mai stresată dintre cele două; trecuseră doar 11 minute când, la un punct câștigat cu ajutorul fileului de către Venus – al doilea în primele trei game-uri -, Serena a trântit furioasă racheta, unul dintre cele mai rapide code violation din memoria recentă, semne ale unei tensiuni imense acumulate.
Venus a greșit și ea mult la început, dar erorile ei au apărut mai degrabă pentru că nu a găsit exact balanța, că a cerut prea mult de la loviturile ei. Începutul de meci a fost o oportunitate ratată pentru Venus, care n-a reușit să pună distanță între ea și o Serena în special limitată pe serviciu, cu două duble greșeli consecutive și un serviciu secund care abia a prins 100 de kilometri pe oră. Când aceasta din urmă a găsit un rever câștigător în lung de linie pentru break-ul de 4-3 (al cincilea break din șapte game-uri), a fost semnalul că Serena începe să-și regăsească limpezimea și să-și curețe jocul de erori. Așa cum face adesea, a fost suficientă o accelerare ca Serena să-și lase adversara în urmă. Setul al doilea n-a mai avut atâtea break-uri, dar nici aceeași tensiune. Deși a adunat 21 de winnere și a câștigat cel mai lung schimb al meciului, Venus n-a putut păstra aceeași intensitate în punctele cheie.
Serena a putut, în sfârșit, să “vorbească” despre Slamul 23. A făcut-o pe loc, pe teren, grație unei perechi de pantofi pregătiți special pentru această ocazie, pentru #23 și #7. “O să încerc să stau prin preajmă cât voi putea de mult”, a râs ea, în vreme ce Venus a adăugat ulterior: “24, 25… nu e niciun motiv pentru care să nu mai câștige alte câteva titluri”.
Ca de obicei, este Serena vs restul circuitului și în 2017. Și, încă o dată, Serena pleacă cu prima șansă.
Articol în curs de actualizare
— doublefault28 (@doublefault28) January 28, 2017
SHE'S BACK!@SerenaWilliams returns to World No.1! #MakeHistory pic.twitter.com/85ZW4zNpuc
— WTA (@WTA) January 28, 2017
„Venus you are my inspiration. She's the only reason that I'm standing here today.” –@SerenaWilliams #AusOpen
— WTA (@WTA) January 28, 2017
Grand Slam titles won by Serena Williams without dropping a set:
2002 Wimbledon, US
2008 US
2010 Wimbledon
2014 US
2017 Australian— Carl Bialik (@CarlBialik) January 28, 2017
“Thank you for all the love, thank you.” @Venuseswilliams thank you for a fantastic #AusOpen 2017 pic.twitter.com/D95TfYweSL
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 28, 2017
To @Venuseswilliams: Thanks for showing us it's never too late. What an
amazing run and what an amazing life. #championforever— Billie Jean King (@BillieJeanKing) January 28, 2017
7x #AusOpen champion, @SerenaWilliams!
2017✓
2015✓
2010✓
2009✓
2007✓
2005✓
2003✓ pic.twitter.com/yqEs4eYFF8— WTA (@WTA) January 28, 2017
Q. Did you surprise yourself in these two weeks? #AusOpen
Venus Williams: pic.twitter.com/SrXq92lD7a
— José Morais (@ZezeAM) January 28, 2017
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română