Serena impresionează cu Venus, Rafa Nadal face meciul turneului cu Karen Khachanov
Radu Marina | 1 septembrie 2018Meciurile dintre Serena și Venus nu au fost și nici nu vor fi vreodată spectaculoase din cale afară, pentru simplul motiv că se cunosc prea bine și fiecare îi cunoaște celeilalte slăbiciunile, la fel de bine precum îi cunoaște punctele tari. Plus, firește, factorul emoțional. Acum, rivalitatea Serena – Venus e mai mult despre evenimentul […]
Meciurile dintre Serena și Venus nu au fost și nici nu vor fi vreodată spectaculoase din cale afară, pentru simplul motiv că se cunosc prea bine și fiecare îi cunoaște celeilalte slăbiciunile, la fel de bine precum îi cunoaște punctele tari. Plus, firește, factorul emoțional. Acum, rivalitatea Serena – Venus e mai mult despre evenimentul în sine – două surori care au revoluționat și dominat tenisul ca nimeni altele sunt față în față (în circuit nu există alte jucătoare care să se fi întâlnit de cel puțin 30 de ori), și mai puțin despre ce pot produce ele într-un meci, una împotriva celeilalte.
Sunt capabile să ofere spectacol și calitate, au oferit de-a lungul timpului în multe meciuri (finala de la Wimbledon 2008 e un exemplu), dar stilurile similare, faptul că jocul lor are aceeași bază, aceeași construcție și se cunosc atât de bine, fac ca astfel de momente să fie rare.
În episodul de azi-noapte, cel de-al 30-lea, la 20 de ani distanță de la primul lor meci jucat împreună (Melbourne, 1998), Serena s-a impus pentru a 18-a oară în fața lui Venus, cu un sec 6-1, 6-2, lipsit de dramatism și orice spectacol. A fost o victorie blitz, convingătoare, impresionantă, în care Serena a arătat ca în vremurile bune, lucru confirmat și de ea la finalul partidei, când a catalogat aceast meci ca fiind “cel mai bun meci de la revenire”.
Și nu-i departe de adevăr cu această afirmație. A fost, fără dar și poate, un meci în care nivelul atins de Serena a fost extraordinar: viteza de execuție, deplasarea, loviturile din câmp, serviciul, returul au fost toate acolo și au funcționat de la prima minge până la ultima, în același timp. Sigur, Venus n-a făcut cel mai grozav meci al ei, dar nici n-a fost lăsată măcar să încerce sau să apuce cumva, de undeva, acest meci, fiind pur și simplu copleșită de forța și precizia venită dinspre Serena. Ba mai mult, nici n-a avut pe ce să construiască o revenire în meci; Serena nu i-a dat ocazia să greșească, să facă puncte, să fie agresivă, uneori nici măcar să atingă mingea.
Totuși, în ciuda scorului drastic și a meciului lipsit de orice poveste, rămâne fascinant să vezi cum două jucătoare care se cunosc atât de bine încearcă încă de la primele mingi să joace exact ceea ce cealaltă urăște. Sau altfel spus, dacă vrei să vezi care-s punctele slabe ale Serenei și ale lui Venus, urmărește un meci de-al lor și vei avea, în linii mari, răspunsul. Pe scurt: Venus a început și continuat partida servindu-i Serenei exclusiv pe rever, returul de rever al Serenei nefiind atât de incisiv și agresiv precum returul de forehand. Serena a căutat în permanență serviciul slice, la exterior, Venus având mici probleme atunci când e scoasă mult din teren. Venus a apelat foarte des la contre-pied (Serena a călcat strâmb și a avut nevoie de intervenția fizioterapetului tocmai după un contre-pied reușit de Venus, chiar în începutul de meci), fixând-o pe Serena într-o singură zonă a terenului pentru că știe că aceasta are tendința de a pleca imediat de pe loc. Serena a fugit de forehand-ul lui Venus, lovitura de baza a jocului său și cu care își deschide terenul excelent.
Per total, meciul nu a impresionat, s-a lovit dur, au fost schimburi brutale, dar nimic mai mult. La trasul liniei, Serena obține o victorie care o duce pentru al treilea Slam consecutiv – la fix un an distanță de la nașterea primului copil – în săptămâna a doua, dar mai prețios de atât pentru ea e că tenisul ei arată din nou bine, e mult îmbunătățit E încă departe fizic, dar tenisul ei își găsește treptat locul.
Dacă Serena – Venus n-a confirmat așteptările, asta nu înseamnă că ziua a 5-a a dus lipsă de spectol și meciuri grozave. A 30-a întâlnire a surorilor a fost complet eclipsată și a stat în umbra meciului Rafael Nadal – Karen Khachanov, probabil unul din cele mai bune meciuri de la această ediție a US Open, până acum.
Rafael Nadal a primit o replică extraordinară din partea rusului Kachanov, care a venit cu lecțiile învățate după cele patru înfrângeri la rând, fără set câștigat, în fața liderului mondial. N-a câștigat, deși nu i-a lipsit mult, dar ce meci a făcut!
A fost 5-7, 7-6, 7-6, 7-6 pentru Rafa, după o lupta colosală, care a durat peste 4 ore, Rafa fiind condus cu set, revenind de la 2-4 și 4-5 în setul doi și salvând o minge de set la 5-6 în setul patru. Ca de fiecare dată când e pus într-o astfel de situație, Rafa a livrat și a fost incredibil. Rafa a fost Rafa, mai precis. S-a văzut dominat și fără soluții la forehand-ul năprasnic al rusului o vreme îndelungată, dar cu același calm cu care ne-a obișnuit n-a cedat un moment; a stat acolo, oricât de greu i-a fost, așteptând un moment prielnic pentru a trece în avantaj.
Diferența majoră față de ultimele lor patru întâlniri a fost dată de ajustările făcute de Khachanov. Rusul a părut că nu a mai intrat în meci cu gândul de a fi agresiv doar cu forehand-ul și de a încerca să facă diferența doar cu această lovitură, ci a fost conștient că singura soluție cu Rafa e să fie agresiv cu toate loviturile sale, ceea ce a și făcut mult timp în meci: a fost exemplar cu serviciul, a venit des în față și nu i-a fost deloc teamă să stea în schimburi de rever cros cu Nadal.
Dar, dincolo de toate acestea, tot forehand-ul a fost lovitura care l-a pus în poziții favorabile, i-a câștigat teren, însă din nou, diferența a fost făcută de faptul că, de data asta, și-a folosit inteligent această armă: nu a forțat pe fiecare minge, a ajustat, a căutat să deranjeze și cu lungimea nu doar cu tăria, ceea ce a contat foarte mult, pentru că brațul nu a mai obosit, așa cum se întâmplă de multe ori.
În final, toate astea l-au ajutat, l-au adus în avantaj, dar nu i-au și adus victoria pentru că a avut în față un super jucător a cărui capacitate de a-și ridica nivelul și de a reveni din situații dificile, oricând, oricum, e uluitoare.
***
Nou de la 30-0: Icecream Tee!
Răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.
Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e cald și bine.
Topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română