Semifinalele fetelor: Radwanska – Kerber, Serena – Azarenka
Duelul german din sferturi, Kerber – Lisicki, a fost un meci alcătuit din trei părţi complet diferite. În prima parte, pe teren a fost doar o singură jucătoare: Angelique Kerber. Lisicki era atât de apatică încât i-a dat primul set lui Kerber cu două duble greşeli şi a început să se îndrepte spre scaun înainte ca mingea să treacă fileul. Imediat a cerut trainerul. Nu era o accidentare serioasă, doar o băşică la mâna stângă. Lisicki avea mai degrabă nevoie de o pauză pentru a se regrupa mental.
Pauza nu a funcţionat, așa că Sabine continuat sa greşească şi în setul doi. Kerber a continuat să-şi facă jocul obişnuit: să alerge şi să nu greşească. La 4-1 pentru Kerber, Sabine joacă două mingi foarte bune în care face punct cu forehand-ul ei masiv. Aceste două puncte probabil i-au amintit lui Sabine cum arată jocul ei: agresiv, exploziv, cu pedala apăsată la maxim. A fost momentul în care a început a doua parte, cu Sabine în rol principal.
La prima vedere, pe cele două nemţoaice nu le desparte mare lucru: blonde amândouă, coadă lungă împletită, fizic similar, bine făcute, cu picioare puternice. Când încep să joace, aproape nimic nu le mai apropie. Vesela Sabine are un joc agresiv, sprijinit de lovituri puternice: serviciul şi lovitura de dreapta explodează din racheta ei. Punctele ei slabe sunt faptul că nu joacă bine din poziții defensive (loviturile ei nu mai gasesc terenul atunci cand le loveşte din alergare) şi nu are concentrare constantă. Angelique e mai caustică, dar mai egală şi apără mai ceva ca portarii de hochei: din poziţii alergate, încovoiate, îngenuncheate. Loviturile ei cel mai periculoase sunt crosurile lovite din alergare de pe ambele părti.
Închipuiţi-vă aceste două jocuri, mentalităţi şi personalităţi diametral opuse, acţionând simultan în setul doi. Publicul care aţipise până atunci politicos, s-a trezit în mijlocul unei bătălii monumentale, cum bine a descris-o Virginia Wade. Ceva gen „Transformers”. Sabine a asaltat continuu, ridicându-şi jocul mai ales în momentele când era condusă. Kerber a luptat şi a scos mingi imposibile iar şi iar. Sabine a câştigat 10 din cele 13 urcări la fileu, a făcut 34 de winner-uri şi 17 greşeli. Angelique a câştigat una din cele patru urcări la fileu, a făcut şase winner-uri şi două (!) greşeli neforţate. Fiecare a făcut câte un break. Kerber a avut trei mingi de meci, n-a putut să ia niciuna.
Tie-break-ul a fost încununarea perfectă a setului: Kerber a sărit în faţă, Sabine a prins-o din urmă, apoi a urmat o hărţuială de guerrillă din care Sabine, şi loviturile ei incendiare au ieşit în faţă: 9-7, într-o oră şi şase minute. Kerber era dezamăgită, furioasă şi stoarsă de puteri. Publicul, în delir.
După adrenalina setului doi, setul trei a marcat începutul celei de-a treia părţi. Lui Angelique părea că nu-i mai pasă dacă câştigă sau pierde. Sabine a început să greşească iar. S-au făcut şapte break-uri. Kerber a aplaudat ironic o minge a lui Sabine care a căzut pe tuşă. Apoi a ridicat mainile victorioasă când a câştigat şi ea, în sfârşit, un challenge. Emoţiile mocneau, însă Angelique a reuşit după acel challenge să şi le canalizeze mai bine în joc. Kerber a luat în sfârşit a cincea minge de meci şi a sărbătorit cu un strigăt eliberator: 7-5. Probabil dacă ar mai fi pierdut încă un meci de la mingi de meci (după finala contra lui Paszek de la Eastbourne), ar fi bântuit-o serios regretele şi îndoiala.
Angelique a câştigat pentru că a fost mai constantă de-a lungul meciului, dar şi pentru că Lisicki n-a putut să joace la capacitate maximă pe perioade mai lungi. În momentele în care jucau amândouă la 100%, nu era nici o îndoială pentru mine că tenisul lui Sabine era superior (mai ales pe iarbă). Angelique: „Sunt foarte bucuroasă că sunt în semifinală la Wimbledon pentru prima dată. Sabine a salvat mingi de meci, dar a jucat bine în acele momente. Am încercat să uit în setul trei, dar ne ştim de când eram mici, nu a fost uşor mental”.
E a doua semifinală de Slam pentru Kerber, după cea de la US Open 2011: va juca cu Radwanska, care a trecut de Kirilenko în sfârşit, după un meci de trei seturi întrerupt de ploaie si reluat pe Central la 4-4 în decisiv. Kirilenko a reintrat pe teren ca jucătoarea dominantă, după ce câştigase setul doi. Însă la 5-4 pe serviciul ei, Aga a jucat nişte lovituri măiestre care i-au evidenţiat din nou îndemânarea şi reflexele. Una dintre ele a fost un drop shot în cros foarte închis, lovit din alergare cu dreapta din afara terenului la 30-30, care a aterizat abia trecand fileul. Era probabil singura lovitură care i-ar fi putut câştiga schimbul la acel moment şi Aga a găsit-o. Iată, într-o propoziţie, talentul unic al Radwanskăi.
Kirilenko, demoralizată, a jucat un game foarte prost apoi, pierzându-şi serviciul la zero pe greşeli neforţate. Aga a servit pentru meci la 6-5 şi n-a ezitat: 7-5, 4-6, 7-5 şi prima semifinală de GS pentru îndemânatica poloneză. Va fi interesant de văzut dacă va găsi soluţii la jocul lui Kerber.
“Sunt foarte foarte fericită , e prima semifinală pentru mine. Azi a fost o zi foarte lungă, parcă au fost 40 de ore, ne-am tot oprit şi am tot reluat jocul. A fost dificilă şi aşteptarea în vestiar, şi faptul că am schimbat terenul. Am încercat să rămân concentrată la fiecare minge”, a spus Radwanska, poloneza păstrând șanse de a prelua și locul 1 în lume, în funcție de cum se va termina turneul.
Punct final pentru aventura lui Paszek
Azarenka și Paszek s-au întâlnit pentru al doilea an la rând în sferturile Wimbledon, cu același rezultat. Neînvinsă de mai bine de două săptămâni pe iarbă, Tamira lui Andrei Pavel și-a văzut oprită seria de victorii în fața Azarenkăi, într-un meci în care diferența s-a făcut printr-un singur cuvânt. Serviciul. În medie, game-urile pe serviciul Azarenkăi durau două minute, ale lui Paszek, 6 minute. Serviciul doi al Tamirei nu este foarte periculos şi Azarenka, una din cele mai bune jucătoare la retur, a profitat. Presiunea pusă pe serviciul lui Paszek tot setul 1 a dat rezultate la 4-3, când Vika făcut break şi apoi a luat setul: 6-3 în 46 de minute.
În setul doi, scenariul din primul set a continuat. Niciun break până la 4-4, şi Tamira a muncit în continuare mai mult ca să-şi ia serviciul. La 4-4 Vika presează, face break şi meciul părea jucat. Vika, până atunci calmă şi stăpână pe situaţie, joacă însă la 5-4 un game nesigur şi-i dă imediat breakul înapoi Tamirei cu o dublă greşeală. 5-5, Tamira serveşte, Vika atacă, vine la fileu, presează şi face din nou break. 6-5. Tamira returnează incredibil, iar break. 6-6 şi tie-break. Aici, Tamira a făcut câteva greşeli cu dreapta în fileu şi Azarenka a luat tie breakul 7-4 şi meciul. O aşteaptă Serena în semifinală, o Serena care a servit nereturnabil azi cu Kvitova. Probabil tot serviciul să fie cheia meciului, doar că pe lângă Serena într-o zi bună, serviciul Vikăi nu arată prea bine.
Azarenka: “A fost un meci strâns, cu schimburi lungi. Sunt bucuroasă că sunt în semifinală, dar vreau să merg până la capăt şi mai este aşa de mult! Nu există o adversară mai bună ca Serena, abia aştept meciul. N-o să fie uşor, dar este semifinala unui Grand Slam, la ce să puteam să mă aştept?”
Serena a rămas singura fostă campioană de la Wimbledon în turneu
Dacă nu va câștiga Serena turneul, asta înseamnă că vom avea o campioană în premieră. Dar e greu să n-o creditezi cu prima șansă pe Williams, chiar dacă e singură în semifinale contra a trei jucătoare care conduc WTA în topul victoriilor din acest an. Mai ales atunci când Serena joacă așa cum a făcut-o cu Kvitova. După două meciuri mai puțin convingătoare și două victorii la limită, Serena și-a ridicat fantastic nivelul, demonstrând cât de mult se motivează atunci când întâlnește o jucătoare cu cotă. Așa a fost și cazul meciului cu campioana de anul trecut. Kvitova n-a avut nimic de făcut, chiar dacă în setul doi și-a ridicat și ea nivelul, a fost mai solidă pe propriul serviciu și a încercat câte ceva pe cel al americancei.
“Urăsc să pierd. Dacă nu ești primul, ești ultimul. Când pierd într-o finală de Slam, eu nu păstrez trofeul”, a spus Serena, învingătoare cu 6-3, 7-5. Așadar, a aruncat patru trofee. Are însă 13 titluri de Slam și e la două meciuri distanță de al patrulea. Pentru început, un meci cu Azarenka, o jucătoare pe care a dominat-o autoritar de-a lungul întâlnirilor directe.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română