Schimbă ca să rămâi campion. Rafa a trecut peste reticența de a schimba și a făcut ajustări subtile, dar eficiente, în drumul spre titlul 13 la Roland Garros
Știa că e nevoie să fie mai agresiv decât de obicei, știa că trebuie să dicteze punctele și știa că nu trebuie să-i cedeze inițiativa prea des lui Djokovic. A mai încercat o astfel de abordare în Australia, în finala din 2019, dar nu i-a ieșit. Nu s-a regăsit în acea agresivitate pe care a încercat-o la Melbourne și planul lui a eșuat, pierzând categoric finala cu Djokovic. Lucrurile au stat exact pe dos acum
În ciuda contextului și a mizei, finala nu s-a ridicat la înălțimea tuturor așteptărilor. N-a fost acel meci mare, n-a avut dramatism și senzația generală, chiar și la mijlocul setului trei, a fost că meciul curge doar într-o singură direcție, iar rezultatul final nu este pus la îndoială. Dar asta nu pentru că Novak Djokovic a jucat rău. Ci pentru că Rafael Nadal a jucat extraordinar.
Rafa a câștigat atât de categoric această bătălie pentru că, tactic, a fost jucătorul mai inspirat. După câteva înfrângeri categorice în fața lui Djokovic (una la Australian Open 2019, alta la ATP Cup anul acesta), Rafa a înțeles că e timpul să ajusteze ceva mai mult și să-și schimbe planul de joc.
Pentru a înțelege ce a schimbat și de ce a schimbat Rafa, și de ce a jucat atât de agresiv astăzi, e important de văzut ce face Djokovic atât de bine în meciurile cu Nadal.
În primul rând, începând cu 2011, Djokovic și-a îmbunătățit enorm – dar enorm – serviciul. Ăsta