Șansele de pe urmă: fetele luptă pentru ultimele locuri în Singapore, Rafa caută să îndrepte bilanțul cu Fognini
Andrei Năstase | 9 octombrie 2015Într-o săptămână în care n-a fost zi în care să nu se joace un meci vital pentru șansele fetelor implicate în cursa către Singapore, semifinalele feminine de la Beijing sunt Radwanska – Muguruza și Ivanovic – Bacsinszky. Între timp, Novak Djokovic își continuă imperturbabila dominație a turneului din capitala Chinei.
Novak Djokovic îl depășește fără emoții pe Big John Isner și își continuă impresionanta serie de victorii la Beijing. Sârbul a câștigat al 27-lea meci consecutiv aici, rămâne neînvins și se îndreaptă spre al șaselea titlu la rând în capitala Chinei.
A fost 6-2, 6-2 pentru Nole, în ceva mai puțin de o oră de joc în care Isner a reușit doar trei ași. Probabil că este un record negativ al carierei pentru puternicul american, care pierde al treilea meci în fața liderului mondial în 2015. De altfel, în istoria celor zece întâlniri directe (8-2 pentru Novak), niciun meci nu a fost atât de simplu, nicio victorie nu a venit atât de lin: “patru break-uri din cinci ocazii în fața unui jucător ca John este…out of this world!”, așa cum spuneau comentatorii americani (via ESPN). Sârbul a fost într-o stare atât de bună încât a returnat constant pe primul serviciu al lui Isner, anulându-i americanului orice urmă de avantaj și-ar fi putut crea. În primele trei meciuri, sârbul a cedat (cumulat) doar nouă game-uri.
Ferrer, care a traversat partea lui de tablou în mare liniște (în sferturi a trecut cu 6-3, 6-1 de Yen-Hsun Lu), va avea un munte de urcat în încercarea de a-l încurca pe Djokovic în semifinalele de mâine.
Tot în semifinale a ajuns și Rafa Nadal, dar spaniolul – care încă încearcă să revină la cel mai bun tenis al său – a fost pus la treabă mult mai serios de alt american, Jack Sock. Acesta a câștigat primul set la trei, înainte ca Nadal să acceseze starea (și privirea) de “știu că joc ca naiba, dar tot va trebui să mă ucizi înainte să-ți cedez meciul ăsta” (bună observație de la Carole Bouchard).
Într-adevăr, Nadal a reușit break-ul în chiar primul game al setului doi, pe care l-a câștigat la patru, a devenit mai încrezător și mai incisiv, și nu i-a oferit americanului altă ocazie de break tot meciul. Avea să se termine 3-6, 6-4, 6-3 pentru Rafa, care îl primește în semifinale pe italianul Fognini, într-un meci cu o miză aparte. Fabio a devenit – mai ales recent – un fel de Omul Negru pentru spaniol: l-a învins de trei ori anul acesta, ultima dată chiar la US Open, când a revenit de la 0-2 la seturi și 1-3 în setul al treilea, prima oară într-un Slam când Nadal pierdea un avantaj de două seturi. Importanța semifinalei e lesne de sesizat: o situație în care Rafa să piardă patru meciuri într-un an la un jucător care nu se cheamă Djokovic, Federer sau Murray (sau măcar Davydenko) ar sumariza cumva cum a curs acest an pentru spaniol.
Fognini a trecut, după un meci cu o sumedenie de lovituri grozave și câteva erori comice (cum altfel?) de uruguayanul Pablo Cuevas, cel care reușise să-i elimine, fără să piardă set, pe Berdych și Karlovic.
Întrebat despre meciul de vineri și semifinala contra lui Fognini, Nadal și-a amintit că “pe tot parcursul anului am pierdut prea multe meciuri pe care le aveam sub control. Așa că revenirea de azi (după pierderea primului set n.red.), este importantă pentru încrederea mea”. În același timp, el a încercat să nu exagereze greutatea victoriei: “Ei, acum n-o să sărbătorim o semifinală pe hard, no?”
Rămâne de văzut dacă încrederea câștigată în sferturi poate să-l treacă pe Rafa de complexul Fognini. Măcar până la ora semifinalelor, fanii au timp să viseze la finala promisă chiar de afișul concursului: Novak Djokovic vs Rafael Nadal.
În semifinalele masculine de dublu, favoriții 1 ai turneului, Horia Tecău și Jean Julien Rojer, îi întâlnesc azi pe Vasek Pospisil și Jack Sock, într-un duel al ultimilor campioni de dublu de la Wimbledon. În caz de victorie, Horia va juca a cincea finală a anului. El și Rojer sunt campionii en-titre la Beijing.
Celălalt turneu de 500 al săptămânii din circuitul masculin, cel de la Tokyo, îi va opune în semifinale pe Wawrinka și Muller, respectiv Nishikori și Paire.
Tot la Beijing, dar în turneul feminin rămas, din chiar prima zi, fără principalele patru favorite, Aga Radwanska pare să fie principala remarcată. Poloneza avea șansa, la începutul concursului, să revină în top cinci, și pare determinată să profite, dovadă că a legat câteva victorii relevante. Acum se află la una singură de locul cinci mondial în clasamentul la zi, după ce a trecut în sferturi de Angelique Kerber, 6-1, 6-4, bifând abia prima victorie la o jucătoare de top zece în 2015. Mai important e însă că Radwanska, venită de departe în Race to Singapore după un start ratat de an (la începutul săptămânii era încă pe 12), a reușit să se instaleze destul de confortabil în Top 9 în Race. Ar putea să se califice direct la Turneul Campioanelor, dacă va câștiga titlul în Beijing.
Pe Aga o așteaptă acum Garbine Muguruza, finalista de la Wimbledon, unde cele două au oferit o semifinală grozavă. Garbine, care a regăsit forma de la Londra în acest segment asiatic în care a început să lucreze cu fostul antrenor al Victoriei Azarenka, Sam Sumyk, a devenit a treia jucătoare calificată (nesocotind-o pe retrasa Serena) matematic la show-ul de final de an.
Tot de foarte departe vine și Ana Ivanovic. Cumva de necrezut la un moment dat, sârboaica e încă în cărți, deși e abia a 16-a în clasamentul live. Dacă ar lua titlul, Ana s-ar catapulta pe 7 în Race. Deocamdată a a depășit-o pe Pavlyucenkova, 6-3, 7-5, și o va întâlni acum pe Timea Bacsinszky. Elvețianca a regăsit și ea brusc un dram de formă, după un segment foarte dificil post-Paris. După ce a învins-o în alt meci direct pentru Singapore pe Carla Suarez Navarro, Timea a reușit acum revenirea turneului, ea întrecând-o pe Sara Errani de la 0-6, 0-2 și 15-40. Ca și Ivanovic, Timea a prins ultimul tren și ar putea sălta, cu un titlu, până pe 5.
La această oră, cu turneele săptămânii viitoare (Linz, Tianjin, Hong Kong) bătând deja la ușă, Race to Singapore arată astfel (fără Serena):
-
Simona Halep – 5.790 (calificată)
-
Maria Sharapova – 4.322 (calificată)
-
Garbine Muguruza – 3.901 (calificată)
-
Petra Kvitova – 3.491 (matematic asigurată de un loc de rezervă)
-
Angelique Kerber – 3.330
-
Agnieszka Radwanska – 3.245
-
Lucie Safarova – 3.221
-
Flavia Pennetta – 3.153
Următoarele clasate sunt Carla Suarez Navarro, Venus Williams, Karolina Pliskova și Belinda Bencic, dintre care doar ultima nu e programată la turneele săptămânii viitoare. Învingătoarea dintre Bacsinszky (13) și Ivanovic (16) va continua să spere, în vreme ce restul fetelor au fost eliminate, rând pe rând, din calculele matematice, cu Caroline Wozniacki în rolul celei mai importante absențe (plus Azarenka, care însă renunțase la orice șansă în momentul retragerii din acest turneu). O situație completă a calculelor este pe site-ul WTA.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română