Să fie doar începutul: Gabriela Ruse cedează un meci foarte strâns cu Paula Badosa, parcursul ei grozav la US Open se oprește în turul trei

Radu Marina | 30 august 2024

Gabi a avut minge de meci la 5-4 în decisiv. Ea rămâne cu cel mai bun traseu într-un Slam: 5 victorii, inclusiv cu campioana Wimbledon, și la un punct de săptămâna a doua la USO.

Gabriela Ruse a fost învinsă într-un meci lung, cu un deznodământ incert până la ultimul punct, un meci în care a avut inclusiv o minge de meci în fața Paulei Badosa, în turul trei la US Open.

Bucură-te aici de cea mai nouă ofertă din 30-0 Shop

A fost 6-4, 1-6, 7-6 pentru Badosa, într-un duel foarte echilibrat, în care Gabi a fost pe alocuri incredibilă. A revenit de la 2-3 cu break în decisiv, a ajuns la 5-4 și a avut o minge de meci, a întors apoi de la 5-6 și a revenit, de asemenea, de la 0-4 și 3-6 în tiebreak. Calificarea a fost decisă, pănă la urmă, de unul sau două puncte, de câteva momente în care atacurile lui Gabi – mai mereu jucătoarea în comanda schimburilor – au ieșit un pic în out.

Ambele au jucat excelent în setul pe care l-au câștigat, într-o primă parte a meciului în oglindă. În primul set, Gabriela a fost cea care a avut inițiativă și n-a avut mari probleme în a-și impune tenisul. A fost alertă, și-a gândit atacurile și și-a sufocat adversara prin forță și lovituri clare, aspre, curate. În setul doi a fost rândul Paulei să exceleze, cea care și-a găsit ritmul la serviciu, a lovit mult mai compact și precis cu forehandul și a profitat din plin de toate erorile Gabrielei și de scurta ei pierdere de concentrare.

După un prim set în care a evoluat foarte intens, Gabi a scăzut puțin ritmul, a greșit ușor și i-a fost greu să o mai prindă din urmă pe Badosa, într-un set doi care a curs prea rapid, pe fondul unui joc aproape fără greșeală din partea jucătoarei din Spania (12-5 a fost raportul lovituri câștigătoare – erori neforțate).

În schimb, setul decisiv a fost o luptă de care pe care. Față de primele două seturi, lucrurile s-au echilibrat mult și au fost multe segmente de joc în care ambele au jucat bine în același timp.

Badosa a fost prima jucătoare care a facut break-ul în decisiv, dar Gabi a fost cea care a ajuns în poziția de a avea o minge de meci, la 5-4. De la mingea de meci anulată de Badosa, partida s-a transformat într-una dramatică: Badosa a servit pentru victorie la 6-5, dar Gabi n-a cedat și a revenit cu break, Badosa a condus cu 4-0 și 6-3 în tiebreak, dar Gabi a revenit din nou. Și putea să-și ducă revenirea până la capăt, dar diferența a fost făcută de o minge care a ieșit puțin afară la 7-8, când Gabi a încercat și era bine poziționată pentru un un-doi, minge care a stabilit, de fapt, învingătoarea acestui meci. Gabi a riscat, a greșit, iar Badosa a fugit cu victoria.

Forma cu care Paula Badosa a ajuns la New York, implicit la acest meci cu Gabi, o situa printre jucătoarele cu mari șanse să avanseze cât mai mult în turneu. Badosa a câștigat titlul de la Washington, a jucat finala la Cincinnati și avea un raport de 15 victorii și 3 înfrângeri de la Wimbledon încoace. Vorbim de o adversară cu multă încredere, cu mai multă experiență în astfel de meciuri pe scenele mari, pe care le-a folosit azi în cele mai importante momente, știind când să pluseze și când să aștepte, forțând erorile.

Poate cu atât mai remarcabilă e evoluția lui Gabi, pusă în contextul formei în care este Badosa, și raportat la miza mare de pe masă. În schimb, parcursul excelent al Gabrielei la US Open 2024, venind din calificări, câștigând cinci meciuri și calificându-se în premieră în turul trei la un Slam se oprește aici. Dacă ar fi câștigat acel punct la 5-4 și minge de meci, acum am fi vorbit despre marea ei victorie și despre o săptămână a doua într-un Slam, pe care probabil nimeni nu ar fi anticipat-o.

Nu a fost să fie câștigat acel punct (că a fost neșansă, că a fost reacția bună a adversarei are mai puțină importanță), iar Gabi a pierdut meciul la limită. Însă, la trasul liniei, în ciuda eșecului frustrant, sunt destule lucruri bune de luat de aici și de păstrat, pentru că acum e limpede pentru oricine că Gabi poate juca tenis la cel mai înalt nivel. Felul în care a certificat-o Paula, comparând-o la interviu cu Simona Halep, e elocvent.

E o victorie a Gabrielei pentru cum a jucat toate aceste meciuri, pentru cum a revenit anul acesta după accidentare, pentru că și-a dat ocazia să joace tenisul pe care-l poate atinge, și ne-a dat ocazia să o vedem sau să descoperim această variantă a ei, pe o astfel de scenă.

De fapt, Gabriela e o jucătoare diferită când joacă pe o scenă mare. Iar dacă în fața ei e o adversară cu nume, atunci putem vedea la lucru o jucătoare curajoasă, asumată și pregătită să își ridice nivelul.

Până acum, din diverse motive, astfel de ocazii mari au fost rare pentru Gabriela. Însă mai de fiecare dată când a prins una, Gabi nu a ezitat să arate această parte a ei – o jucătoare care nu e descurajată de adversară și e capabilă să găsească energie și idei pe care nu le-am văzut mereu la ea. E intensă, lovește cu poftă, salvează mingi de break cu as, iese din situații dificile generând lovituri câștigătoare de nicăieri, revine în seturi cu serii de puncte și nu se lasă apăsată de îndoieli. Și astfel vedem ce ziceam aici – vedem de ce e în stare, de fapt, Gabi, când lucrurile se așază.

Dacă după acest US Open Gabi pleacă cu convingerea fermă că are tot ce-i trebuie pentru a ține piept oricărei adversare și va continua munca bine făcută până acum, atunci a câștigat mai mult decât optimea de finală de Slam de care a fost așa de aproape. Iar astfel de ocazii vor mai veni indubitabil.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi