România merge în Japonia pentru barajul BJK Cup

Treizecizero | 23 ianuarie 2025

Dacă nu va câștiga grupa din aprilie, România va juca un baraj pentru a-și menține locul în Grupa Mondială, baraj ce se va juca de asemenea în formula de grupe de trei.

Alt an, alt format, alt loc de desfășurare, până și un alt branding pentru BJK Cup. Competiția pe echipe a tenisului feminin și-a anunțat toate aceste noutăți, precum și tragerea la sorți a meciurilor de calificare ce vor avea loc în primăvară.

Astfel, echipa României de BJK Cup va întâlni Japonia și Canada în barajul de calificare la ediția 2025 a BJK Cup Finals.

Meciurile vor avea loc în Japonia în săptămâna începând cu 7 aprilie, într-un forrmat nou, în care cele trei echipe din grupă vor juca fiecare cu fiecare. Întâlnirile se vor desfășura în sistemul două meciuri de simplu și unul de dublu. 

Câștigătoarea grupei se va califica apoi la turneul final al BJK Cup, care tocmai ce a fost anunțat într-o nouă locație și într-un nou format. Între 2025 – 2027, BJK Cup Finals are loc la Shenzhen, în China, cu opt echipe la start.

China, ca țară gazdă, și Italia, ca deținătoare a titlului, sunt calificate automat. Restul de șase participante vor fi câștigătoarele grupelor din aprilie. 

Dacă nu va câștiga grupa din aprilie, România va juca un baraj pentru a-și menține locul în Grupa Mondială, baraj ce se va juca de asemenea în formula de grupe de trei. Sistemul acesta de 6 grupe de calificare a câte trei echipe va fi folosit doar în 2025; din 2026, se va reveni la meciuri acasă/deplasare.

Cu Japonia, echipa noastră va avea oportunitatea unei revanșe, după întâlnirea din noiembrie, de la BJK Cup Finals, acolo unde România a fost prezentă în premieră și s-a oprit în primul tur. Canada, campioana de acum doi ani, e cap de serie 1 în aceste grupe preliminarii.

Turneul final de opt echipe se va juca în format eliminatoriu, sferturi/semifinale/finală. Trecerea la acest sistem aliniază BJK Cup Finals cu Davis Cup, după mulți ani în care sistemele de desfășurare au tot variat.

Data de desfășurare a turneului final nu este încă confirmată oficial, dar este luată în calcul o mutare a acestuia din noiembrie în septembrie sau octombrie, atunci când circuitul feminin e deja în Asia, pentru a evita călătorii suplimentare. Asta ar însemna, totodată, o concurență cu competițiile WTA. E de așteptat însă ca și aceste modificări, atât data și locul turneului final, cât și cele ale turneelor de calificare, să provoace multe dileme logistice și de program, în particular pentru jucătoare.

Sunt luate în calcul trei arene în Shenzhen, inclusiv Shenzhen Bay Sports Arena, o locație de 12.000 de locuri, care a găzduit WTA Finals în 2019 și ar fi trebuit să fie gazda acestei competiții pentru un deceniu, înainte ca întâi pandemia, apoi retragerea WTA din China să dea peste cap contractul inițial.

Praga, Glasgow, Sevilla și Malaga au găzduit turneul final în primii patru ani de când BJK Cup – fostă Fed Cup – a trecut la acest format, dar organizatorii au argumentat că un turneu global nu poate sta doar în Europa.

Revenind la grupele de calificare, componența lor completă arată astfel:

Grupa A (în Japonia): Canada (1), România, Japonia
Grupa B (în Cehia): Cehia (2), Spania, Brazilia
Grupa C (în Slovacia): Slovacia (3), SUA, Danemarca
Grupa D (în Australia): Australia (4), Kazahstan, Columbia
Grupa E (în Polonia): Polonia (5), Elveția, Ucraina
Grupa F (în Țările de Jos): Marea Britanie (6), Germania, Țările de Jos

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi