România e gata să aibă din nou un turneu ATP; decizia finală se ia în timpul US Open
Treizecizero | 31 iulie 2023Circuitul profesionist masculin de tenis e foarte aproape să-și facă revenirea în România, după opt ani de la ultimul turneu găzduit în țara noastră.
Circuitul profesionist masculin de tenis e foarte aproape să-și facă oficial revenirea în România.
ATP a aprobat relocarea la București a turneului de la Banja Luka (Bosnia), o confirmare oficială urmând să vină după o întâlnire a ATP Board of Directors, întâlnire ce va avea loc în timpul US Open.
Un prim pas a fost făcut în acest sens la o întâlnire virtuală a Boardului, ce a avut loc via Zoom, pe 11 iulie, și în care s-a aprobat relocarea turneului din Banja Luka în București. Tot cu acea ocazie a fost aprobată numirea lui Cosmin Hodor ca director al turneului – informație publicată în premieră de jurnalistul american Parsa Nemati.
O confirmare finală în privința mutării la București va fi dată în timpul US Open, când se vor prezenta concluziile unei vizite care a fost făcută, între timp, la locația dorită pentru turneu, baza de tenis privată Marica Năstase, din partea de Nord a Capitalei (fostul stadion Voința). Un anunț oficial va veni, cel mai probabil, după US Open.
Turneul va fi unul de categorie 250.
Ediția de anul acesta de la Banja Luka a avut loc între 17-23 aprilie, fiind câștigată de Dusan Lajovic.
În calendarul ATP pentru 2024, în săptămâna a 16-a (15-21 aprilie 2024) apare deja updatată locația turneului drept București, cu asteriscul TBD (n.a. – urmează să fie decis). Într-o versiune precedentă a calendarului publicat de site-ul oficial al ATP, locația lipsea.
Turneul va fi în aceeași perioadă cu cele de la Barcelona (500) și Munchen (250).
Înapoi după 8 ani
Turneul de la Banja Luka a operat, de fapt, cu aceeași licență care a plecat din București în urmă cu câțiva ani, și care îi aparține lui Ion Țiriac. După ce turneul n-a mai putut continua în România, evenimentul s-a mutat întâi la Budapesta, între 2017 și 2019, apoi la Belgrad, între 2021 și 2022, organizat atunci de familia lui Novak Djokovic, și, pentru un an, 2023, la Banja Luka.
Inițial, competiția a avut loc la București sub diferite denumiri, între 1993 și 2016. Ultima ediție a purtat numele BRD Năstase Țiriac Trophy, a avut loc într-o arenă temporară, instalată lângă terenul central de la Arenele BNR și a fost câștigată de spaniolul Fernando Verdasco. De asemenea, la dublu s-au impus Florin Mergea și Horia Tecău, cei care tocmai se reuniseră atunci pentru a se pregăti pentru JO de la Rio. Era al cincilea an la rând în care proba de dublu a avut un român printre câștigători.
De-a lungul celor 24 de ediții organizate la Arenele BNR titlul a fost câștigat de mai mulți jucători cunoscuți, precum Goran Ivanisevic, la ediția inaugurală (1993), Thomas Muster (1995), David Ferrer (2002), Jurgen Melzer (2006), Grigor Dimitrov (2014) sau Fernando Verdasco (2016). Cel mai de succes jucător al evenimentului a fost, de departe, Gilles Simon; francezul retras nu de mult s-a impus la București de trei ori – 2007, 2008, 2012.
Inițial, turneul bucureștean era programat în septembrie, dar din 2012 a reușit să se mute primăvara, în început de sezon de zgură, în aprilie.
Speranțe de 500
În septembrie anul trecut, Ion Țiriac spunea, într-un interviu pentru GSP, că își dorește revenirea turneului în București, dar nu era sigur că asta se va întâmpla. „Aș vrea să spun că turneul de la Belgrad vine înapoi la București din 2024. Păi, e turneul meu. Am contract cu ei până anul viitor, dar nu-l mai prelungesc. Dar în 2024 nu știu unde să-l joc. Eu am și turneul de la Geneva, iar ținta mea ar fi să las unul de 500 (de categorie ATP 500) în București”.
Ion Țiriac a mai dat de înțeles, în alte declarații publice, că își dorește să investească într-o academie și o arenă modernă de tenis.
Un circuit de turnee ITF și un WTA 125k
Prin Fundația care îi poartă numele, Ion Țiriac are deja un circuit de turnee ITF în România, plus un turneu WTA 125k la București. „Fundația Țiriac trebuie să își aducă aportul pentru a suplini lipsa de fonduri publice alocate Federației Române de Tenis, extinzând astfel numărul de competiții naționale dotate cu premii și puncte ATP, respectiv WTA”, a spus omul de afaceri, citat într-un comunicat al Fundației.
Sunt 6 competiții ITF, trei în ATP, trei în WTA. Cele feminine sunt organizate la Arad (7-13 august, 15k), Bistrița (14-20 august, 25k) și București (4-10 septembrie, 15k). Cele masculine au avut loc sau urmează la Cluj (19-25 iunie, 15k), Brașov (3-9 iulie, 25k), București (18-24 septembrie, 15k). Toate turneele poartă numele Trofeul Fundației Țiriac, cu excepția celui de la Brașov, numit Trofeul Ion Țiriac.
Punctul culminant al acestui circuit este turneul WTA125 Țiriac Foundation Trophy, care ajunge la ediția a doua în septembrie, și care are premii în valoare de 165.000 de dolari, oferind 125 puncte WTA. Campioana primei ediții a fost Irina Begu.
Unul dintre wild card-urile de la acest turneu va fi acordat jucătoarei cu cel mai bun parcurs la turneele feminine ITF amintite mai sus.
Tot circuitul este coordonat de Cosmin Hodor, în calitate de manager de proiect turnee ITF și director turneu WTA.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română