România caută să-și mențină locul în Grupa Mondială a BJK Cup în duelul cu Ungaria de la Oradea
Treizecizero | 10 noiembrie 2022Față de cel mai recent meci, cel cu Polonia, de data asta România poate alinia o echipă care oferă mai multe opțiuni. Ana Bogdan e numărul 1, secondată în programul primei zile de Jaqueline Cristian.
Articolul a fost publicat în versiunea inițială în newsletter-ul ATLT, la care te poți abona aici.
România întâlnește în acest weekend Ungaria la Oradea, într-un meci care are miză menținerea în Grupa Mondială a BJK Cup. E primul eveniment dedicat tenisului în noua Sală Polivalentă de la Oradea, inaugurată anul acesta; e un meci important, pe care România ar avea nevoie să-l câștige din toate motivele din lume.
Primul, cel de la sine înțeles, pentru a rămâne în elita acestei competiții, o elită pentru care România continuă să aibă argumente. Apoi, pentru că tenisul românesc ar avea nevoie de o veste bună de care tenisul românesc ar avea nevoie ca de aer după situația în care se găsește Simona Halep. O victorie în acest weekend ne-ar reaminti că tenisul nostru (feminin) rămâne la un nivel foarte ridicat, și că, pe lângă Simo, avem multe jucătoare de o calitate foarte ridicată.
Apoi, pentru că Horia Tecău merită o primă victorie în rolul lui de căpitan nejucător al echipei României, după debutul complicat cu Polonia din primăvară, un meci care a avut un timing nefericit din perspectiva disponibilității jucătoarelor.
Și, mai apoi, pentru că Oradea Arena merită un spectacol frumos și o victorie pe măsură.
Meciul în sine. Spre deosebire de mai-sus menționata întâlnire cu Polonia, de data asta aliniem o echipă puternică, condusă de una dintre cele mai în formă jucătoare din iulie-octombrie, Ana Bogdan. Ei i se alătură două jucătoare care au dovedit în mai multe ocazii că aparțin la acest nivel și de la care sunt speranțe și mai mari pe mai departe. Jaqueline Cristian și Gabi Ruse pot să se ia la trântă cu oricine, și, chiar dacă sunt în diverse stagii ale revenirilor după accidentări, sunt opțiuni excelente pentru acest meci.
Celor două li se adaugă experiența Monicăi Niculescu, care-i așteptată să-și facă apariția la dublu și care va fi un atu important, indiferent pe cine îi va pune alături Horia Tecău pentru eventualul meci cinci.
Echipa e completată cu debutanta Anca Todoni, o tânără de 18 ani (locul 893 WTA) care i-a atras atenția căpitanului și care va trăi o experiență excelentă.
Despre Ana Bogdan, liderul echipei noastre, Horia spunea, luna trecută, într-un interviu pentru 30-0 acordat la Transylvania Open:
„Ana Bogdan e într-un moment bun, și tenisul ei e într-un moment bun. A gestionat foarte bine faptul că a jucat acasă, a rămas calmă, concentrată, nu și-a pierdut liniștea, a luptat. În același timp, a întâlnit o adversară care a pus multă presiune pe ea și a scos-o din zona ei de confort, de a conduce jocul; și a intrat într-o defensivă din care i-a fost greu să iasă. Și i-a dat o temă de antrenat pe viitor, să găsească soluții cu jucătoare din acestea, puternice, de a juca mai mult cu primul serviciu, să nu îi dai șansa celeilalte să pună presiune pe al doilea serviciu al tău.
Poate să faci o treabă mai bună să vezi dinainte unde îi place să servească mai mult, ca să îi închizi unghiul și să o forțezi să servească în partea cealaltă, să o ataci pe serviciul al doilea mai mult ca să poți să preiei tu controlul punctului. Mi s-a părut că a jucat bine și i-a lipsit foarte, foarte puțin ca să-și ia acele mini șanse, pe care le-a avut. Dar s-au văzut lucruri bune, mi s-a părut un progres de atitudine, a fost liniștită, calmă. Și cred că are potențial să mai adauge straturi de cunoștințe, de joc, de detaliu, în ce-are ea ca să urce. Dar la nivelul ăsta, ca să urci, joci cu jucătoare din acestea care dau în minge, și trebuie să antrenezi, să vii cu soluții.”
Despre Jaqueline Cristian, Horia a spus: „Jaqueline a întâlnit o jucătoare incomodă, care a jucat foarte bine (n.a. în turneul de la Cluj). Ea clar are nevoie de mai mult timp și răbdare după accidentare să revină la nivelul ăsta, și cu siguranță cu timpul va intra în ritmul și viteza acestui nivel. Așa, a servit bine, are arme. E chestie de detalii, de când și cum le folosești, ce mai îmbunătățești. E greu să vezi doar un meci, cu o adversară puternică.
Dar așa, din ce am urmărit-o și la antrenamente, se antrenează bine, face ce trebuie, cred că e o chestiune de timp, să ai răbdare. Pentru că ea are deja dovada muncii făcute, nu e doar o teorie, că trebuie să faci așa și o să meargă bine. A făcut-o, i-a mers, a ajuns. O accidentare îți influențează un pic viteza, încrederea, astea îți iau timp, oricât de refăcut ai fi.”
Cu cine vine Ungaria. Ungaria a adus în ultimul an mai multe jucătoare în Top 100, și le vom vedea pe toate în echipa prezentă la Oradea: Anna Bondar, Panna Udvardy și Dalma Galfi sunt toate în zona locurilor 70-85 și au calitate. A patra jucătoare din echipă, Reka Luka Jani nu e nici ea departe (locul 111); de altfel, din perspectiva clasamentului, meciul arată oarecum egal. Dar senzația noastră, fie ea subiectivă, e că România ar trebui să fie percepută (și să intre în meci) drept favorită, cu o experiență ceva mai mare în meciuri tari pentru jucătoarele sale.
Cum va fi programul. Horia a ales să joace cu Jaqueline Cristian ca număr 2, alături de Ana Bogdan, care deschide ostilitățile vineri, de la 3PM, în meciul cu Dalma Galfi (head-to-head 1-0). Jaqueline urmează apoi în meciul cu numărul 1 al Ungariei, Anna Bondar (H2H 0-2, dar meciuri care datează din 2019 și 2018).
Sunt posibile modificări în programul zilei a a doua, cum se întâmplă de multe ori în astfel de situații; dacă se va respecta programul original, de notat că Ana o conduce în H2H și pe Bondar (1-0), în vreme ce Jaq și Galfi nu s-au mai întâlnit. Apoi, pentru dublu, dacă nu va intra la simplu mai devreme, cel mai probabil e de așteptat s-o vedem pe Gabi Ruse alături de Monica Niculescu, o pereche pe care am mai văzut-o în turnee.
Preview-ul lui Horia Tecău. Dintr-o discuție mai largă, despre meciul ăsta: „Va fi o întâlnire echilibrată. Din cum le-am văzut pe jucătoarele din Ungaria, Anna Bondar e starul echipei și jucătoarea puternică, cu joc agresiv, căreia îi place să facă multe puncte, să pună presiune. Dalma Gálfi e o jucătoare mai solidă, nu are arme anume, dar face totul binișor. În matchupul direct, clar obiectivul sau planul meciului e să facem punctul la jucătoarea doi, care va juca dintre ele. Și am încredere că oricare dintre cele trei jucătoare românce pot câștiga și cu Bondar, din cum le-am văzut săptămâna asta. E un meci în care am încredere că suntem într-o poziție bună să-l câștigăm. Jucăm și acasă, îl vom pregăti cât de bine putem.”
Să integreze jucătoarele tinere în echipă e una din dorințele sale privind rolul pe care l-a preluat în echipa de BJK: „În viziunea mea, îmi doresc să integrez pe cineva care e tânăr, dar în același timp își dorește, transmite profesionalism. Țin cont și de forma de moment, dar urmăresc și evoluția, cum merg în turnee, cum evoluează fizic, mental, tehnic, dacă sunt schimbări. Cu ajutorul turneelor din țară, avem ocazia, noi ca echipă, să le vedem aici cum joacă meciuri mai multe. Și în timp să le cunoaștem mai bine, încât să urmărim un progres la fiecare, ca să crească toate, nu doar una sau două. În momentul ăsta, din cum ne-am sfătuit, Anca merită să fie acolo și mă bucur de prezența ei și că aduce lucrurile astea în echipă. Și fetele au primit vestea foarte bine și sunt bucuroase că va fi acolo.”
Ce se întâmplă mai departe. Învingătoarea va fi prezentă apoi, la startul anului viitor, într-un meci de baraj pentru calificarea la turneul final al Grupei Mondiale 2023, în vreme ce învinsa retrogradează în grupa inferioară.
Ediția 2022 a acestui turneu final se joacă chiar în aceste zile, până pe 13, la Glasgow. 12 țări sunt împărțite în patru grupe a câte 3, cu o mulțime de jucătoare de top prezente.
Biletele pentru acest meci mai pot fi achiziționate online de pe entertix.ro.
Foto: FRT
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română