Roma: Djokovic vrea să-și reia dominația; ultima șansă la un trofeu important înainte de RG pentru Nadal
Adrian Țoca | 12 mai 2015Turneul de la Roma are o importanță uriașă pentru Nadal. Dacă nu va câștiga nici acum, va ajunge pentru prima oară la Paris fără un titlu pe zgura europeană înainte de Roland Garros
Idei între Madrid și Roma
Murray și Nishikori sunt underdogs de luat în calcul pentru Roland Garros
Ok, Kei a demonstrat în trecut că poate câștiga pe zgură, dar seria de nouă victorii a lui Andy a fost o surpriză pentru aproape toată lumea. Știam că poate juca ocazional meciuri foarte bune – le-am mai dat ca exemplu, meciurile lui de la Roma cu Djokovic (în 2011, când a fost la un game să-i întrerupă faimoasa serie de victorii a sârbului) și cu Nadal (în 2014) au fost unele dintre cele mai bune văzute pe această suprafață în ultimii ani. Dar să câștige un turneu? Era una dintre ideile preconcepute care circulau în jurul lui Andy de ani buni. Cu atât mai puțin să câștige două titluri unul după altul.
Întrebarea de bun simț este dacă Murray poate lua cu el acest succes și la Paris. Iar până acolo, dacă ar trebui să joace sau nu la Roma, având de ales între a risca să-și piardă momentumul sau a ajunge prea obosit la Paris. Deși, după cât de bine a digerat Murray programările ciudate din ultima săptămână, parcă oboseala nu mai pare un factor atât de mare.
Cât despre Nishikori, el zboară cumva pe sub radar, în pofida succesului său pe zgură deja dovedit. E drept că înfrângerea cu Murray i-a mai scăzut acțiunile, iar căderea lui din meciul respectiv, în special după evoluțiile excelente din tururile anterioare, a fost un pic dezamăgitoare. Dar japonezul nu poate fi ignorat, mai ales în contextul succesului său recent la nivel de Slam.
Berdych
Cineva scria pe Twitter după victoria cehului cu Tsonga că Berdych e în drum către cel mai bun sezon fără titlu făcut vreodată de cineva în tenis. La Madrid, povestea s-a repetat. Exact când te-ai fi așteptat de la ceh să confirme și să profite încă o dată de contextul favorabil în care l-a prins pe Nadal, Berdych a apărut la meci exagerat de încordat și parcă fără să creadă în capacitatea lui de a câștiga din nou contra spaniolului, pe care îl învinsese, după ani buni de așteptare, la Australian Open. Întrebare: care parte a paharului trebuie văzută în cazul lui? Cea plină – a ajuns cel puțin în semifinale la 7 din cele 8 turnee la care a jucat până acum? Sau cea goală – nu numai că n-are un trofeu de arătat, nu asta ar fi o problemă cu adevărat dramatică, dar în ciuda progreselor făcute, pare că e într-o permanentă luptă cu el însuși. Luptă pe care, momentan, o pierde.
Se spune că “bine” e cel mai mare dușman al lui “foarte bine”, pentru că te păstrează într-o zonă călduță de mediocritate acceptabilă și, mai ales, confortabilă. Berdych vrea să facă marele pas, vrea să se scuture de mediocritatea pozitivă și face mișcări în direcția asta, e evident. Însă, momentan, tot ce a obținut este să devină mai constant decât anul trecut. Va urma și un breakthrough autentic?
Nick Kyrgios
Citeam, după victoria australianului, o serie de declarații ale… mamei lui, care îl urmărește de acasă, din Australia, și care se referă afectuos la Nick în declarații cu apelativul Little Fella. Doamna Kyrgios nu părea foarte încântată de reacțiile cam energice ale lui Kyrgios de pe teren și, în vreme ce l-a lăudat pentru victoria obținută cu Federer, a spus că și-ar dori ca fiul ei să se inspire mai mult din atitudinea elvețianului de pe teren și din afara acestuia. “Lui Nick îi place să provoace valuri în jurul lui, asta e tot ce pot să spun. Ideea e că trebuie să învețe să controleze un pic dorința aceasta. Nu mă deranjează că a indicat spre o greșeală a arbitrilor, ci că s-a lăsat luat de val și a continuat discutând despre asta”, a spus mama lui Nick, indicând că fiul ei a fost cucerit încă din copilărie de felul în care Federer (nu) își exprimă emoțiile pe teren.
Doamna Kyrgios spunea anul trecut, înainte de meciul cu Nadal de la Wimbledon, că nu-l vede pe fiul ei în stare să câștige în ziua cu pricina, motivându-și suplimentar copilul, în drum spre cea mai importantă victorie a carierei.
Nick va crește și va avea de lămurit cum trebuie să-și folosească energia, care până acum a fost o armă cu două tăișuri: l-a ajutat să obțină victorii de răsunet, dar l-a și costat în alte momente. Exemplu cu Isner, când, la minge de meci, a servit excesiv de puternic serviciul al doilea, un risc inutil care l-a costat meciul într-un duel strâns. Uneori, și prea multă încredere strică.
Altele:
- Când se va întâmpla o schimbare în echipa lui Dimitrov? Pare aproape inevitabilă. De altfel, și bulgarul a admis recent că lucrurile nu stau prea grozav în echipa sa tehnică, insinuând că ia în calcul o despărțire de Roger Rasheed. La Madrid, Grigor a fost iar expus, iar felul în care și-a decapitat racheta spune multe despre încrederea lui de la acest moment. Dimitrov nu e în criză de timp, dar arată în criză de idei înaintea celei mai grele perioade a sezonului.
- Milos Raonic ocupă săptămâna aceasta un career-high, un loc 4 istoric pentru Canada, dar veștile proaste urmează: Milos s-a operat la picior și va pierde Roland Garros.
Ce e de urmărit în Cetatea Eternă
1. Lupta pentru locul al 4-lea
E una dintre marile întrebări rămase încă nelămurite înainte de Roland Garros, pentru că în funcție de răspuns, poate fi influențat traseul lui Rafa Nadal, omul care a făcut istorie la Paris. Sigur că, la trasul liniei, contează mai mult ca orice forma spaniolului, care poate face irelevant orice clasament în ziua lui bună. Dar tocmai pentru că Rafa demonstrează că jocul său încă suferă, e important de urmărit cum va evolua lupta pentru locul al patrulea. Altminteri, cine ar vrea un sfert de finală Djokovic – Nadal?
Bun. Cu punctele de la Roma 2014 scoase, lupta pentru locul 4 arată așa:
Cum Milos absentează de la Roma, vom avea un duel în trei pe parcursul acestei săptămâni.
2. Rafa – cum reacționează?
După înfrângerea cu Murray a curs cu statistici și remindere despre cum arăta Top 10 în ATP pe vremea când s-a întâmplat ultima oară ca Rafa să fie clasat pe locul 7. Adică acum 10 ani. Mai impresionant mi se pare un alt stat: dacă nu câștigă nici la Roma, va fi pentru prima oară când Nadal ar ajunge la Paris fără nici măcar un trofeu pe zgură în circuitul european care precedă Roland Garros. Situație aproape inimaginabilă ani la rândul.
Cu punctele finalei de la Roma și cele aferente titlului de la RG 2014 de apărat, Rafa are multe pe masă în luna următoare, perioadă în care va fi poate jucătorul cel mai apăsat de presiune din întregul circuit.
Isner, Wawrinka, Federer sau Berdych sunt jucătorii importanți de pe partea sa de tablou de la Roma, competiție pe care Rafa a câștigat-o în trecut de 7 ori. Un trofeu acum n-ar putea avea un timing mai bun.
3. Un nou duel românesc la dublu și cum va curge duelul dintre cei doi la distanță
Pe lângă traseul year-long al Simonei Halep, se profilează o nouă miză interesantă pentru suporterii români, de urmărit pentru restul sezonului: cum va evolua duelul de la distanță dintre Horia și Florin? Care dintre cei doi are șanse să ajungă primul la un Grand Slam și care va termina anul mai bine clasat? După titlul de Masters de la Madrid, Florin a urcat pe 14, foarte aproape de Horia, dar ambele perechi au demonstrat că pot să câștige la un nivel înalt.
În meciurile directe, Horia stă mai bine, câștigând cele două întâlniri din 2015 (5-1 la general). Tecău/Rojer și Mergea/Bopanna s-ar putea revedea în turul doi la Roma.
4. Își continuă Novak run-ul?
Proaspăt după o săptămână de odihnă, Djokovic revine la treabă la un turneu la care se simte foarte bine și la care a performat excelent de-a lungul anilor. Dacă va triumfa și în capitala Italiei, Djokovic va intra în Roland Garros pe un val imens de așteptări, din calitate de câștigător a patru turnee Masters și un Grand Slam, adică aproape tot ce a fost relevant în acest sezon. Ceea ce, paradoxal, îi poate dăuna sârbului: după cum istoria ultimilor ani ne-a dovedit, în ce-l privește pe el e aproape irelevant ce se întâmplă înainte de Paris. De altfel, cu cât forma lui Rafa e mai oscilantă, cu atât presiunea pe Djokovic crește.
Strict vizavi de turneul de la Roma, afară de cazul în care Nishikori face un meci mare în sferturi, e greu de imaginat că l-ar putea deturna cineva pe Nole. Andy Murray ar fi adversarul prognozat pentru semifinale, dar la ora aceasta, britanicul nici măcar nu e sigur că va participa. Dacă o va face și va ajunge până acolo, e greu de crezut că Andy nu va resimți oboseala.
5. Ce va reuși să obțină Federer dintr-un turneu pe care nu l-a câștigat niciodată?
Campion la Istanbul, dar cu rezultate mai degrabă dezamăgitoare la Madrid și la Monte Carlo, Federer s-a decis în cele din urmă să joace Roma, turneu care nu i-a fost favorabil de-a lungul timpului, în ciuda celor trei finale jucate. Aici a suferit câteva înfrângeri surprinzătoare chiar și în vremurile de vârf, pierzând aici la adversari precum Volandri, Gulbis sau Gasquet. Cea mai recentă finală datează din 2013, iar anul trecut elvețianul a pierdut din nou devreme, cu un motiv mult mai bun, nașterea celor doi băieți.
Tabloul elvețianului nu e în mod particular nici greu, nici ușor, dar Roma are tendința de a se deschide destul de mult, iar Federer ar putea obține aici câteva victorii care să-i creeze un momentum înainte de Roland Garros.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română