Dacă alte turnee nu-și modifică, la rândul lor, datele, asta ar însemna că Roland Garros ar începe la o săptămână după US Open. Însă, la acest moment, pare greu de crezut că nu se vor mai întâmpla și alte răsturnări de situație
Încă o competiție majoră afectată de valul de evenimente din ultimele zile: Roland Garros a anunțat astăzi că se amână pentru intervalul 20 septembrie – 4 octombrie!
Ținând cont de actuala situație de pe planetă și estimările specialiștilor privind evoluția pandemiei de coronavirus, o decizie privind soarta ediției din acest an a turneului devenise iminentă. Însă lumea tenisului a fost luată prin surprindere de soluția aleasă și, mai ales, de felul în care această decizie a fost luată. Conform reacțiilor ulterioare, jucătorii (care sunt reprezentați, în fiecare circuit, de Players Council) nu au fost consultați în prealabil, iar ATP și WTA au aflat abia cu câteva ore înainte de comunicarea deciziei. Potrivit NY Times, circuitele au fost puse în fața faptului împlinit, iar celelalte trei turnee de Grand Slam nu au avut ocazia să-și dea acordul. De regulă, cele patru Slamuri se consultă pe deciziile care au un impact asupra tuturor. Turneul spune că Rafael Nadal, de 12 ori campion la Roland Garros, a fost informat telefonic înainte de anunțul public.
Este încă neclar în ce fel va afecta asta calendarele celor două circuite, dacă asta va declanșa un lanț de reprogramări sau dacă alte turnee pur și simplu vor fi scoase din joc din cauza acestei decizii. Chiar dacă astfel de detalii trec acum în insignifiant, pălind în fața gravității problemelor cu care se confruntă omenirea, e de așteptat ca atunci când lucrurile vor reintra în normal decizia unilaterală a RG să aibă tot soiul de consecințe în lumea tenisului, crescând tensiunile între numeroșii poli de putere pe care-i are acest sport.
Roland Garros este a doua mare competiție sportivă care și-a anunțat azi noile date de desfășurare, după Euro 2020, care a fost amânat pentru vara viitoare.
Potrivit NY Times, RG a încercat să facă tot posibilul pentru a se asigura că ediția de anul acesta se va disputa. Cum desfășurarea în intervalul său obișnuit din calendar a devenit tot mai puțin plauzibilă, francezii au căutat soluții alternative. Inițial, prima idee a fost mutarea RG după Wimbledon, la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, în ideea că Jocurile Olimpice nu vor mai putea fi ținute, iar turneul francez ar ocupa spațiul din calendar al turneului olimpic. Dar după ce Comitetul Internațional Olimpic și guvernul japonez și-au reiterat intenția de a ține JO conform planului, RG s-a reorientat rapid. Francezii au ales să mute primii și să dea explicații pe urmă, de teamă că alte turnee mari ar vâna aceleași date din calendar. Motivația Roland Garros este dată de cheltuielile masive făcute cu modernizarea complexului, cheltuieli făcute din fonduri proprii. Dacă turneul de anul acesta nu s-ar juca, asta ar însemna pierderi masive pentru Roland Garros.
Reamintim, complexul de la Roland Garros a suferit mai multe modificări, cea mai importantă fiind acoperirea Philippe Chatrier. Asta ar însemna că turneul va putea găzdui meciuri sub acoperiș, în cazul în care vremea o va cere.
„Întreaga lume e afectată de criza declanșată de COVID-19. Ca să protejăm sănătatea și siguranța tuturor celor implicați în organizarea turneului, Federația Franceză a decis să organizeze ediția 2020 a Roland Garros între 20 septembrie – 4 octombrie.
Deși nimeni nu e în măsură să anticipeze care va fi situația pe 18 mai, actualele măsuri de limitare au făcut imposibilă continuarea pregătirilor pentru turneu, iar, în consecință, suntem în imposibilitatea de a organiza turneul la datele planificate. Ca să acționăm responsabil și să protejăm sănătatea tuturor angajaților și a partenerilor, FFT a ales unica opțiune care ne permite să organizăm turneul pe mai departe, și în același timp să luptăm împotriva COVID 19. E un moment important în istoria turneului, iar progresul făcut în modernizarea stadionului înseamnă că turneul poate fi ținut la acea dată, de aceea, Roland Garros va fi organizat între 20 septembrie și 4 octombrie”, se anunță pe site-ul oficial al turneului francez.
Celelalte turnee de Grand Slam rămase de disputat, Wimbledon și US Open, au dat comunicate de presă imediat după, anunțând că, pentru moment, intenționează să se desfășoare conform planului. Comunicatul US Open a părut să facă o referință la felul în care a mutat RG.
Însă este încă foarte devreme pentru orice fel de concluzie, nefiind cert dacă vreuna din toate aceste decizii sau intenții va putea fi dusă la capăt. Mai sunt încă multe întrebări fără răspuns în ce privește clasamentele, foarte importante pentru că în funcție de ele se decid participanții la aceste turnee.
Dacă RG va avea loc într-adevăr în septembrie – octombrie, vom avea parte de o situație excepțională, în care jucătorii vor trebui, practic, să joace două Slamuri în cinci săptămâni.
Practic, după finalul turneului de la US Open, jucătorii se vor muta înapoi pe zgură, cu foarte puțin timp rămas la dispoziție pentru acomodare și refacere, mai puțin de o săptămână. Ambele turnee sunt obligatorii, deci ideea de a-l sări pe unul ca să se pregătească pentru celălalt nu este posibilă (afară de cazurile jucătorilor care au atins cerințele cerute de regulament).
Evident, programarea a două turnee de Grand Slam într-un interval de 30 de zile ar avea o sumedenie de consecințe pe plan sportiv și logistic.
Spre exemplu, impactul e necunoscut în ce privește calendarul competițional. Laver Cup, o competiție organizată după US Open (25-27 septembrie, Boston), va trebui, probabil, să se mute la alte date, sau să-și anuleze ediția din acest an.
Alte turnee vor trebui, cel mai probabil, să-și mute de asemenea datele sau să accepte ideea desfășurării cu liste de jucători mai slab cotați.
Iată turneele cu care noile date ale RG intră în conflict: Metz, St. Petersburg, Laver Cup, Chengu, Sofia, Zhuhai (ATP); Guangzhou, Seul, Tokyo, Wuhan, Tashkent (WTA).
Reamintim turneele anulate până acum din cauza lanțului de evenimente de pe plan global: Indian Wells și Miami (dar IW încă mai speră să-și poată ține ediția din acest an undeva la sfârșitul anului); Charleston, Stuttgart, Praga, Istanbul (toate WTA), Houston, Marrakech, Monte Carlo, Barcelona și Budapesta (toate ATP).
Judecând după starea actuală a lucrurilor în Spania și Italia, două dintre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, Madrid și Roma, turnee importante în circuitul de zgură, sunt în mare pericol să nu se poată desfășura.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română