Roland Garros în săptămâna a doua, gata de sprintul decisiv. O privire spre toate meciurile din optimile de finală
Adrian Țoca | 4 octombrie 2020Numeroase prezențe în premieră în săptămâna a doua a unui Slam, atât pe tabloul feminin, cât și pe cel masculin, inclusiv trei nume venite din calificări care au ajuns atât de departe
Sita a cernut serios la Roland Garros, dar, înainte de startul săptămânii a doua, cu ale ei meciuri pe mize tot mai mari, lucrurile nu diferă cu mult de ceea ce anticipam în preview.
Tabloul feminin este tot o afacere Simona vs restul plutonului, tabloul masculin este tot o luptă în trei, Nadal – Djokovic – Thiem, una care se anunță fioroasă pe final de turneu.
Să aruncăm o privire spre meciurile din optimile de finală.
Turneul feminin
[1] Simona Halep vs. Iga Swiatek
După revanșa convingătoare obținută cu Amanda Anisimova, Simona Halep și-a întărit și mai mult statutul de principală favorită la titlu. Jocul ei arată foarte bine, depășind și problemele de adaptare la condițiile mai puțin favorabile ei (vreme + mingi + suprafață). Mai mult, mindsetul Simonei e cel al unei campioane în vârf de formă, care vine să ia ce-i al ei, și care e pregătită pentru orice tip de provocare. Totul e, așadar, cum trebuie. Ar trebui să ne îngrijorăm de meciul cu Iga Swiatek? Poate îngrijorare e mult spus, însă da, e bine să fim atenți. Swiatek e o jucătoare cu un plafon superior foarte ridicat, cu o mulțime de arme și care confirmă destul de repede că are potențial să facă lucruri mari în circuit. E puțin probabil ca meciul să fie la fel de ușor ca anul trecut (când Simona i-a lăsat doar un game când s-au întâlnit în aceeași fază a competiției), iar Swiatek, cu ceva mai multă experiență acum, va veni determinată să lase o impresie mai bună. Poloneza are multe moduri de a câștiga puncte, poate să lovească tare și foarte tare, dar are și multă varietate. Traseul ei de până acum a fost impresionant: le-a bătut pe Marketa Vondrousova, pe Su-Wei Hsieh și pe Eugenie Bouchard, și niciunul din aceste meciuri n-a fost strâns măcar.
Se anunță un test tare pentru Simona, dar nivelul per total la care e dubla campioană de Slam în acest moment e unul mai mult decât încurajator. Dacă se va ajunge într-un moment complicat, Simona are de unde accesa un nivel superior, unul la care Swiatek încă nu a ajuns până acum.
[Q] Trevisan vs [5] Bertens
Martina Trevisan pare că nu se mai oprește din făcut surprize. După Giorgi, Gauff și Sakkari, va reuși italianca de 27 de ani venită din calificări încă un rezultat nescontat? Ar fi, cu siguranță, povestea turneului. Kiki Bertens, favorită la un loc în sferturi – asta n-ar fi mirat pe nimeni înainte de startul turneului, dar olandeza a ales un drum diferit pentru a ajunge aici, îngrijorându-și fanii prin felul în care a terminat mult-discutatul meci cu Sara Errani. Turul următor, Bertens a părut că s-a refăcut și a depășit problemele fizice, trecând ușor de o adversară mult mai puțin aducătoare de dramă, cehoaica Siniakova. Învingătoarea de aici va întâlni în sferturi învingătoarea din meciul Simona – Swiatek.
[3] Svitolina vs. Garcia
Am tot menționat-o pe Svitolina drept una dintre favoritele care merg pe sub radar. Meciul cu Garcia va arăta ce fel de turneu vrea să facă ucraineanca la Paris anul acesta, și în mod sigur ea nu va mai trece neobservată dacă îl va câștiga. Va fi un test greu pentru ambele, fiecare având o presiune diferită de gestionat: Elina, presiunea de a câștiga un Slam, care o însoțește încă de când a intrat în elită, iar Caroline, presiunea de a performa acasă, sub ochii fanilor. Garcia, ale cărei emoții de a juca pe Chatrier erau arhicunoscute, pare că se simte mult mai bine în condițiile unei audiențe mult mai restrânse, care vine la pachet cu statutul de outsider (față de anii precedenți, când era printre capii de serie). Condițiile o avantajează, ea putând să dicteze pe zgura grea cu serviciul și cu forehandul. Va fi un meci greu pentru ambele, cu potențial de a deveni unul dintre meciurile turneului. Garcia, care a făcut un meci foarte bun cu Mertens, are un avantaj interesant în h2h, 3-1, incluzând o victorie pe zgură (tot indoor) la Stuttgart – lucru care ar putea avea o oareșcare relevanță dacă acoperișul va fi închis.
Krejcikova vs. [Q] Podoroska
Probabil optimea de finală imposibil de anticipat. Krejcikova pare că a venit cu multă încredere după restart, și iat-o reușind în premieră un traseu prelungit la un Slam. Argentinianca Nadia Podoroska era pe radarele multor iubitori ai tenisului, și iat-o legând 11 victorii consecutive, a doua cea mai lungă serie de victorii de pe tablou acum, după cea a Simonei. În cele șase meciuri câștigate la RG anul acesta, Nadia a cedat doar un set, Putintsevei în turul al doilea. Le-a mai învins pe tablou pe Minnen și pe Schmiedlova. O oportunitate uriașă pentru ambele pentru performanța carierei.
[30] Jabeur vs. Collins
Ons Jabeur se ține de cuvânt și e tot mai des prezentă în fazele avansate ale turneelor mari. Tunisianca spunea că și-a propus să intre în Top 20, apoi mai sus, și a schimbat multe ca să-și îmbunătățească nivelul și abordarea. Are aici o oportunitate interesantă pentru un nou sfert de finală: după ce a eliminat-o pe Sabalenka, dă acum peste o altă hard-hitter, Danielle Collins, autoarea unei suprize majore, după ce a revenit de la un deficit de dublu break în setul decisiv cu Garbine Muguruza.
Ferro vs. [4] Kenin
Duelul dintre învingătoarele româncelor din turul al treilea se anunță foarte interesant. Fiona Ferro a uitat să mai piardă, și asta se vede în jocul ei și, mai ales, în atitudinea ei de pe teren, care mustește de calm și de încredere. Impresionantă la Palermo, iat-o legând victoriile și la Roland Garros, inclusiv două la rând pe Chatrier – foarte grele -, semn că gestionează bine și emoțiile. În ambele, atât cu Rybakina, cât și cu Patricia Țig, a gestionat bine setul decisiv, sprintând similar și decisiv de fiecare dată. E un meci tare greu pentru Kenin, care, deși a ajuns în optimi, nu e neapărat convingătoare pe zgură, iar Fiona și a ei atitudine remarcabil de zen s-ar putea să o expună. N-ar fi exclus să o vedem foarte departe pe Ferro în acest turneu. Finala nu ar trebui să fie scoasă de pe lista de opțiuni în ce o privește.
[7] Kvitova vs. Zhang
Petra Kvitova are în palmares o singură semifinală la Roland Garros, și continuă să se declare o jucătoare care nu e specialistă pe zgură, deși a crescut pe această suprafață. Dar în condițiile în care tabloul de jos s-a eliberat și dezechilibrat substanțial după eliminarea lui Garbine Muguruza, este o oportunitate uriașă și neașteptată pentru Petra, cu atât mai mult cu cât condițiile de joc îi vin ca o mănușă și elimină din problemele pe care le-a întâmpinat pe această suprafață în meciurile mari. Cu Shuai Zhang nu va fi un meci simplu (3-2 în h2h); chinezoaica, prima sportivă din țara ei care ajunge în optimi la Paris de la Na Li în 2012, are tendința de a prinde viteză din senin. De văzut cum va folosi Kvitova această șansă de care beneficiază la Roland Garros.
Siegmund vs. Badosa
Și pentru Laura Siegemund, și pentru Paula Badosa, e o premieră; prima dată în turul IV la un Grand Slam. E o situație cumva asemănătoare cu meciul dintre Krejcikova și Podoroska; un duel între o jucătoare mai experimentată în circuit și una tânără, în ascensiune. Paula Badosa e campioana de juniori a Roland Garros din 2015, și pe traseu le-a învins pe finalista din 2018, Sloane Stephens, și campioana din 2017, Jelena Ostapenko. Acesta e primul ei main draw la Roland Garros.
Turneul masculin
[1] Djokovic vs. [15] Khachanov
Novak, ca și Nadal, a fost puțin spre deloc testat până acum. E greu de crezut că rusul va obține ceva din acest meci, dat fiind că zgura nu e tocmai cea mai bună suprafață a lui. De când a pierdut finala Mastersului de la Paris în fața lui Khachanov, Djokovic nu i-a mai cedat niciun set acestuia în întâlnirile ulterioare.
[17] Carreno Busta vs. [Q] Altmaier
Semifinalist la US Open, Pablo a adus forma bună și la Paris, el obținând o victorie solidă în turul anterior cu Bautista Agut. Altmaier e una dintre poveștile frumoase ale turneului. Numărul 186 mondial i-a învins pe drum pe Lopez, Struff și Berrettini, fără să piardă set, ceea ce nu e puțin lucru. N-ar fi exclus ca drumul Daniel, care e fan Wawrinka și îi imită gestul cu degetul la cap după victorii, să nu se termine aici. „Întâi de toate, îmi pare bine să te cunosc”, a început el, la interviul de pe teren cu Fabrice Santoro, după victoria cu Berrettini, parcă introducându-se lumii.
Fucsovics vs. [13] Rublev
Marton Fucsovics a devenit un jucător tot mai solid, și iată-l ajungând în săptămâna a doua și la Roland Garros, după câteva victorii solide. Va da însă peste un Rublev în mare formă, poate cel mai puternic de pe tablou în acest moment, în afara celor 3. După ce a revenit de pe marginea prăpastiei în turul 1 cu Querrey (care a servit pentru meci în setul 3, la 2-0 la seturi), rusul n-a mai fost de oprit. Interesant, Fucsovics are 2-0 în h2h, dar meciurile au ceva vechime.
[18] Dimitrov vs. [5] Tsitsipas
În sfârșit, Grigor Dimitrov face săptămâna a doua la Roland Garros, el exploatând cum se cuvine un traseu care i s-a deschis frumos. Îl va întâlni prima dată într-un meci oficial pe Stefanos Tsitsipas, un meci care va fi un deliciu pentru fanii reverului cu o mână. Ca și Rublev, Tsitsipas a supraviețuit în turul 1, întorcând de la 0-2 la seturi cu Munar, apoi a fost, în mod similar, de neoprit în următoarele două meciuri, câștigate foarte ușor.
[12] Schwartzman vs. Sonego
Victoria spectaculoasă cu Nadal de la Roma i-a adus un fel de aură lui Diego, care și-a respectat blazonul, trecând convingător de primele trei meciuri, fără să piardă set (Kecmanovic, Giustino, Gombos). Sonego, unul dintre numeroșii italieni în vogă în acest an, a făcut un turneu excelent, trecând de Gomez, Bublik și Fritz. Va avea nevoie de ceva special pentru a trece de Schwartzman, dar n-ar fi exclus ca meciul să se lungească.
[WC] Gaston vs. [3] Thiem
Hugo Gaston e una dintre surprizele uriașe ale turneului. Intrat ca wildcard pe tablou, francezul de 20 de ani de pe locul 239 a jucat out of his mind contra lui Wawrinka, impresionând prin anticipație, felul în care acoperă terenul, defensivă, curaj, rezistență și execuțiile speciale. Traseul lui e cu atât mai impresionant, cu cât înainte de Paris nu a făcut ceva care să atragă neapărat atenția. Premiat pentru victoria cu Stan cu un meci cu Thiem, sigur va lovi un zid acum, nu? Dominic, care probabil că e mulțumit că e scutit de un meci greu cu Wawrinka, nu va dori să se lase tras într-o bătălie precum cea a lui Gaston cu Stan.
[5] Zverev vs. Sinner
Jannick Sinner începe să valideze numeroasele pronosticuri optimiste făcute în ce-l privește de mulți specialiști. A reușit trei victorii convingătoare cu Goffin, Bonzi și Coria, iar acum este față în față pentru prima oară cu Alex Zverev, care pare că a gestionat bine momentul finalei US Open. Va fi interesant ce va alege să joace Sasha, care încă amestecă meciurile dominante cu cele în care pur și simplu e mulțumit să ducă o bătălie de uzură: va încerca să-l doboare pe Sinner pur și simplu rezistând mai mult și mai bine decât el, într-un maraton de cinci seturi, sau va ieși la joc? Dacă îi va ceda cu totul inițiativa italianului, s-ar putea să fie un pic cam riscant cu un Sinner care are suficientă putere cât să lovească prin apărarea neamțului. Totuși, parcă Zverev are mai multe căi spre victorie în acest moment.
[Q] Korda vs. [2] Nadal
Alt tânăr care a reușit un turneu excelent, venind de departe. Sebastian Korda, fiul lui Petr Korda, campionul Australian Open din 1996, e în optimi la Paris încă de la prima sa participare, ceea ce nu-i puțin lucru, mai ales că hardul, și nu zgura, e suprafața lui de bază. Americanul de 20 de ani, locul 213, va da însă peste cel mai mare jucător din istoria acestui turneu, și tradiția ne spune că aici se și termină drumul său.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română