Roger Federer, primul specialist pe zgura albastră
Nu ştiu cum a câştigat Federer finala de la Madrid. Timp de un set şi jumătate, Berdych a fost la volan, iar Roger n-a făcut decât să se ţină pe marginea meciului, agăţat cu o mână deasupra abisului, ca Tom Cruise în Mission Impossible.
Birdman a intrat pe teren ca să joace, nu să facă filozofia zgurii albastre. A început meciul ca la Formula 1, scrâşnind cauciucurile şi bubuind drepte si revere în colţuri cu o medie de 125km/h. În primul set a avut halucinanta statistică de 14 lovituri câştigătoare şi 2 (DOUĂ!) greşeli neforţate. Viteza, forţa şi precizia i-au câştigat setul lui Tomas, cu un pic de ajutor şi de la Federer. La 1-0, Roger s-a alintat cu o dreaptă deghizată în drop shot care i-a aterizat în fileu şi i-a dat lui Tomas posibilitatea să facă break, iar Tomas n-a refuzat ocazia. La 5-2, Federer a salvat 2 mingi de set cu 2 servicii câştigătoare. Sunt sigură că aţi mai auzit asta, nu? Cu toate astea, Berdych a servit şi câştigat setul în game-ul următor: 6-3.
Scorul ar fi fost şi mai drastic dacă Federer nu servea mult mai bine pe primul serviciu decât Berdych. Totuşi, serviciul al doilea al lui Berdych a fost mai eficient decât al lui Federer şi mai greu de atacat. Ceea ce nu se poate spune despre al doilea serviciu al lui Roger, pe care Berdych l-a pedepsit fără milă tot setul.
La pauza dintre seturi, Roger a făcut o chestie rarisimă, care a bulversat fanii şi jurnaliştii. Nu, n-a început să danseze pe muzica de altfel foarte tare pusă de dj-ul turneului. Ci a chemat trainerul. Ultima oară când Federer a făcut treaba asta a fost la World Tour Finals 2008 contra lui Murray, şi înainte, la IW 2007 contra lui Canas. Comentatorii englezi vorbeau despre o problemă la şold şi spuneau că trainerul i-ar fi dat nişte pastile.
Balanță reechilibrată în setul 2
Nu ştiu dacă Roger n-a ajuns la mingi în primul set pentru a fost incomodat într-adevăr de o problemă fizică sau pur şi simplu pentru că Tomas a jucat prea bine, dar am avut impresia că în setul 2 a alergat mai mult şi mai cu folos. A făcut break la 2-0 pe o dreaptă ajunsă în extremis şi trimisă în cros, într-un unghi atât de închis că l-a lăsat pe Berdych fără replică. Apoi şi-a luat serviciul la 0 pentru 3-0.
În game-ul următor, la o scurtă a lui Fed, ajunsă de Berdych la limită, aparent mingea a apucat să sară de două ori. Federer a apelat la arbitru (Mohamed Lahyani), care a recunoscut că nu e foarte sigur, dar i-a dat punctul lui Berdych. Federer a adus ca argument că mingea vine cu alt efect când ricoşează dintr-o rachetă şi când sare de pe jos. Deştept Federer ăsta. Cum oare de ştie atâtea despre tenis?
La momentul ăsta, deşi Federer scotea aşi din mânecă ca să neutralizeze mingi de break, procentajul reuşitei pe al doilea serviciu era tot jalnic: 33%. Iar Tomas era nemilos cu retururile. Berdych trebuia neapărat să forţeze rebreak-ul, dat fiind că primul lui serviciu era minunat, dar lipsea cu desăvârşire (39%).
La 5-3, pe serviciul lui Federer, Tomas începe să facă passinguri,să alerge şi să apere tot, să facă puncte cu dreapta, şi în general să joace fantastic. Salvează o minge de set cu o dreaptă din alergare si apoi face break pentru 5-4. Apoi îşi ia serviciul pentru 5-5. Meciul începea să se încline iar periculos pe marginea prăpastiei pentru Roger. Însă pentru că Will Smith i-a spus că e destul de cool încăt să fie agent secret, Federer îşi ia netulburat serviciul pentru 6-5, şi apoi se pune la pândă. Şi serviciul lui Tomas îi sare în racheta ca o căprioară speriată. Retur fenomenal pentru 2 mingi de set. Eh, şi aici avem răspunsul la marea intrebare: de ce unii şi nu alţii? Pentru că unii, sub presiune, dau aşi, şi alţii, sub presiune, fac duble greşeli. Break şi set 7-5 Federer pe o dublă greşeală a lui Berdych.
Victorie la a patra minge de meci
În setul 3, drama continuă. Primul game, pe serviciul lui Fed, Berdych iroseşte 2 mingi de break, dintre care a doua pe un serviciu al doilea slab al elveţianului. La 1-1, Federer salvează iar minge de break alegând să servească un kick serve surprinzător în loc de un prim serviciu obişnuit. Setul merge înainte cu serviciul, cei doi alternând lovituri geniale cu greşeli de smuls părul din cap. La 4-3, pe serviciul lui Berdych, Federer ajunge la 0-40. Tomas serveşte trei aşi consecutivi ca să se scoată din bucluc. Iar apoi câştigă game-ul, inspirat de felul minunat în care a servit? Greşit. Face două duble greşeli consecutive ca să-i dea lui Federer break-ul, fără ca acesta să pună racheta pe minge în ultimele 5 puncte! 5-3 şi Federer serveşte pentru meci. Chestia e ca şi încheiată, nu? Nu.
Birdman începe iar să zboare: forţează returul, pentru că primul serviciu l-a lăsat din nou pe Federer. Break pentru 5-4. Urmează două game-uri in care ambii îşi iau servicul. 6-5 şi serveşte Berdych. Iar dramă. Iar mingi de break şi de meci salvate etc etc etc. La a patra strigare, Federer reuşeşte să forţeze un fileu al cehului şi câştigă: 3-6 7-5 7-5 în 2 ore 37 minute, un meci care parcă a avut 5 seturi.
Statistic, numărătoarea winner-urilor şi greşelilor neforţate e foarte strânsă. Amândoi au avut probleme în a converti mingile de break. Diferenţa a stat în serviciu şi retur. 12 aşi Fed faţă de 9 Berdych. 2 duble Federer faţă de 4 Berdych (dar la ce momente cruciale!). „Câteva puncte ici şi colo”, da, dar acele puncte esenţiale Roger le-a jucat mai bine azi.
Federer câştigă deci al treilea titlu la Madrid, şi al 74-lea al carierei. Este al 20-lea Masters pentru noul nr 2 mondial şi primul titlu pe zgură de la Roland Garros 2009. Chiar dacă e albastră!
Federer – Berdych, cele mai frumoase momente ale finalei
Facts:
– Este al 4-lea titlu al anului pentru elvețian, al 20-lea titlu de Masters (record, la egalitate cu Nadal), și al 74-lea titlu al carierei.
– De la meciul cu Djokovic (semifinale US Open 2011) pierdut dramatic, după două mingi de meci irosite, Federer a câștigat 45 de meciuri și a pierdut doar 3.
– În ambele titluri de Masters câștigate anul acesta, Federer a câștigat câte două meciuri după ce a pierdut primul set (Raonic, Bellucci – IW, Raonic, Berdych – Madrid)
– Federer n-a mai câștigat cel puțin două titluri de Masters în prima jumătate a anului din 2006
– Federer și Azarenka sunt singurii jucători cu cel puțin 4 titluri în 2012
– Federer a câștigat 7 dintre ultimele 10 turnee la care a participat (Basel, Paris, Londra, Rotterdam, Dubai, IW, Madrid) și nu a mai pierdut o finală de anul trecut, de la Roland Garros
– Federer este primul jucător care își trece în cont cel puțin 10 titluri pe zgură, iarba si hard
Federer: “Primul tur a fost cheia”
“N-aș putea fi mai fericit. A fost o finală excelentă, jucată în condiții dificile, contra unui jucător foarte bun. Este o victorie mare pentru mine. E surprinzător și pentru mine că am revenit direct cu un trofeu după o pauză de șase săptămâni. Am fost îngrijorat la primul meci, nici nu mi-am pus problema să ajung atât de departe. Primul tur (cel cu Raonic) a fost cheia. Apoi nu mi-a luat mult ca să-mi regăsesc încrederea, mai ales în condițiile în care am jucat atât de bine în ultimele 9 luni”, a spus Federer, care l-a complimentat pe Berdych:
“S-a jucat pe un teren foarte rapid și alunecos. E dificil să-ți găsești ritmul cu un astfel de oponent, care joacă bine, care preferă să atace imediat punctul. Cu atât mai important pentru mine că am putut câștiga setul doi și mi-am recăpătat ritmul”. Foarte relaxat, elvețianul le-a povestit amuzat jurnaliștilor: “Will Smith mi-a spus că sunt suficient de cool să fac rolul unui agent”.
Se duce sau nu la Roma?
Prezența câștigătorului de la Madrid la Roma încă nu e sigură 100 la 100. Pe Internet au circulat diverse zvonuri în ultimele zile, cum că, dacă Federer ar câștiga Madridul, ar urma să se retragă de la Roma, zvonuri pornite de la câțiva ziariști prezenți la Madrid. O retragere ar fi posibilă, deoarece Federer deține o dispensă, potrivit unei reguli ATP care-i vizează pe jucătorii cu cel puțin 600 de jocuri în ATP, care i-ar permite să absenteze de la un Masters, la alegere dintre cele 8 obligatorii (singurul care nu e obligatoriu e Monte Carlo).
Prima declarație oficială a elvețianului pe această temă nici n-a infirmat, dar nici n-a confirmat 100 la 100 prezența lui. “În mod normal, da, voi juca, dar trebuie să vedem cum o să mă simt mâine și marți. A fost o săptămână grea, corpul se resimte după efortul intens venit după o pauză atât de lungă. Voi lua o decizie finală marți sau miercuri. Sper să pot juca, dar în mod cert voi face deplasarea la Roma, mâine.”, a spus Federer, care n-a mai făcut finala la Roma din 2006.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română