Rafa, între titlul 10 la Roland Garros și ipoteza retragerii. Turneu de răscruce pentru Nadal?
Andrei Năstase | 26 mai 2015Rafa Nadal începe, astăzi, drumul către titlul cu numărul 10 la Roland Garros. În accepțiunea generală, este cea mai grea misiune a sa dintre toate. Formă slabă, traseu infernal și Djokovic la colț de drum, în sferturi. Și totuși.
Dacă Rafael Nadal își apără și anul acesta reduta de la Paris, lumea va relua cu entuziasm discursurile din seria GOAT, despre cel mai mare jucător al timpurilor (trecute și prezente); dacă nu o va face, sunt unii experți care îl văd pe marele Rafa retras înainte de vreme. Ai spune, deci, că pentru spaniol încercarea aceasta e formatoare și decisivă. Și totuși.
Imediat după ce Maria Sharapova, în calitate de campioană a ediției trecute, a ajutat la desenul tabloului Roland Garros 2015, Toni Nadal șoptea, destul de mâhnit, dar în glumă: “not nice Maria…”.
Rusoaica tocmai îl distribuise pe nepotul și elevul său pe sfertul unui Novak Djokovic pe care cei mai mulți îl văd pariu sigur pentru câștigarea turneului de la Paris. Și astfel începeau jocurile dinaintea jocurilor: ce șanse mai are Rafa, după forma arătată în turneele europene de zgură, să-și apere trofeul; cine va intra în clubul celui mai singur om din lume, Robin Soderling, și altele de-o seamă. Apoi, parcă de nicăieri, John McEnroe și Chris Evert mai trimit o speculație înaintea lui Nadal: dacă va pierde la Paris, cei doi foști campioni, momentan comentatori ai jocului, îl văd pe Rafa retras din tenis până la finalul anului.
Mai precis, McEnroe și Evert, care a fost campioană la Paris de șapte ori, cred amândoi că odată ieșit din top zece – și asta este posibil dacă turneul lui se oprește în sfertul cu Djokovic – cariera lui Nadal e foarte aproape de final. Ideea retragerii (a câta oară?) se sprijină pe aceleași probleme de sănătate ale spaniolului, al cărui stil de joc i-ar fi măcinat trupul și i-ar fi consumat resursele. “Și dacă nici pe zgură nu mai poate să câștige, atunci ce l-ar mai ține pe Rafa în circuit?”, se întreba Evert. „Nu-l văd rămânând prin preajmă dacă iese din Top 10 după Roland Garros. Cred că ar fi un șoc psihologic prea mare pentru el”, crede și McEnroe.
Ei bine, a încerca un răspuns la întrebarea asta ar fi o trăsnaie. În ultimii ani, pe Rafa și pe Roger Federer i-au retras deja prea mulți, tot așa cum pe Sampras, care și-a câștigat turneele (mai ales) cu serviciul, fără să-și consume genunchii și alte piese greu de înlocuit, mulți îl vedeau pe teren până după 35 de ani. În povestea retragerilor, e bine să nu te amesteci. Mai ales că alții se întreabă taman invers: ce D-zeu l-ar mai ține pe teren pe acest Nadal, care și-a consumat corpul cu inima prea mare, dacă va câștiga a zecea oară la Paris?
Federer on Nadal's 10th RG: „In a way I hope he makes it. Because it would be an incredible, sick number to achieve & he deserves it.”
— Demi (@DemiCrayanhan) May 22, 2015
Intervievat de cotidianul spaniol AS, Henri Leconte, ultimul francez ajuns în finala Roland Garros, acum 26 de ani, spunea că dacă Rafa va trece de prima săptămână cu bine, fără să stea prea mult pe teren, fără să se ia la trântă cu nimeni, atunci va fi din ce în ce mai greu de bătut. Chiar și pentru Djokovic. “E drept, anul acesta pare uman, pare vulnerabil, dar cu Rafa, totul e posibil.”
Dar până la finala din sferturi, până la reluarea discuțiilor despre retragere, despre inimă contra trup și despre GOAT, Rafa intră în turneu astăzi, când în față-i va sta tânărul francez Quentin Halys, locul 304 în clasamentul mondial. Nimeni nu așteaptă altceva decât ca 66-1, palmaresul lui Rafa pe zgura pariziană, să devină 67-1.
Întrebat recent despre statistica lui Rafa, Robin Soderling, singurul om care l-a învins pe Nadal la Roland Garros (2009), spunea că acea înfrângere (singura în zece ani) îl descrie mai bine pe spaniol decât pe el. “Nu s-ar mai întâmpla a doua oară. Nici într-o sută de ani”, glumea suedezul. El recunoștea că marea sa izbândă de acum șase ani are și părți mai puțin bune. De pildă, prea multă lume se concentrează pe acel moment singular, în timp ce el se mândrește și cu alte lucruri din cariera sa: prezența între cei mai buni cinci jucători ai lumii, cele două finale de mare șlem și multe altele. Or, speră Soderling, dacă dragonul va fi răpus pentru a doua oară, rolul lui în legenda lui Rafa se va fi încheiat. Culmea ghinionului pentru suedez ar fi ca Rafa să câștige la Paris și să se retragă la final de an…
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română