Profil | Janko Tipsarevic vine la București, îi ‘fură’ lui Gilles Simon statutul de favorit principal la BRD Năstase Țiriac Trophy
Adrian Țoca | 19 aprilie 2013Profil | Janko Tipsarevic vine la București, îi ‘fură’ lui Gilles Simon statutul de favorit principal la BRD Năstase Țiriac Trophy
Vom avea, în sfârșit, un jucător de top 10 la turneul ATP de la București. Noutatea a apărut cu foarte puțin timp înainte de startul evenimentului, după ce Janko Tipsarevic a acceptat un wild-card la BRD Năstase Țiriac Trophy. Sârbul a făcut anunțul pe pagina sa oficială de Facebook, mulțumindu-le organizatorilor pentru “încrederea” arătată.
A fost o mutare inspirată pentru organizatorii de la București, care au făcut ceea ce trebuie să facă turneele mai mici aflate, calendaristic vorbind, în preajma celor cu cotă mai mare: să îi găsească și să îi invite pe acei jucători care au nevoie mai mare de jocuri în picioare. Iar Janko, numărul 10 mondial, traversează o perioadă în care nu i-ar strica deloc o infuzie de încredere. Sârbul e ieșit din formă, ultimele rezultate făcându-l chiar să spună, după înfrângerea de la Monte Carlo cu Grigor Dimitrov, că are nevoie de câteva zile departe de tenis, să-și limpezească mintea. Aparent, orice probleme ar fi avut, Janko a reușit să le îndepărteze repede, astfel că azi s-a declarat “pregătit, din punct de vedere fizic, și înfometat de performanță. După două zile de soul-searching, am decis să accept oferta și să iau un wild-card pentru turneul de la București”, a scris Tipsarevic.
Anul a început perfect pentru Tipsy, el trecându-și în cont titlul de la Chennai. La Australian Open a câștigat două meciuri în cinci seturi, cu Lacko și cu Benneteau, înainte de a fi nevoit să se retragă în turul 4, cu Almagro. A urmat căderea: patru eliminări succesive din prima, la Montpellier, Marseille, Dubai și Indian Wells. Sârbul a îndreptat corabia cu un tur 4 la Miami, dar a fost încă o dată eliminat de la primul meci la Monte Carlo, învins, cum spuneam mai sus, de Dimitrov.
Sosirea lui Tipsy schimbă un pic datele problemei pe tablou: sârbul va fi cap de serie 1, suflându-i această calitate triplului campion de la București, Gilles Simon. La rândul său, Jurgen Melzer iese de pe lista favoriților, în vreme ce, mai important pentru noi, Marius Copil este cel sacrificat de organizatori pentru a-i face loc lui Janko. Marius, anunțat inițial pe lista posesorilor de wild-card, va trebui să joace în calificări. Celelalte două wild-card-uri rămân la Adrian Ungur și Gael Monfils.
Cumva în compensație, Marius a primit un wild-card pentru tabloul de dublu, acolo unde va face o pereche foarte interesantă cu Gael Monfils.
Nivelul calitativ al turneului crește însă considerabil: Tipsarevic, Simon, Monfils, Seppi, Youzhny, Zeballos, Goffin, Fognini, Nieminen – ultimii doi sfertfinaliști surprinzători la Monte Carlo, plus Hănescu și Ungur, care să sporească interesul publicului – iată un line-up cât se poate de interesant pentru competiția de la București, poate cel mai bun din ultimele ediții. Cuplat cu turneul de dublu, unde îi vom avea pe Mirnyi/Tecău, Mergea/Marx și Copil/Monfils printre capetele de afiș, se anunță o săptămână cât se poate de interesantă în Cotroceni.
“Mă comportam ca un copil plângăcios pe teren”
Revenind la noul favorit principal al turneului de la București, Janko Tipsarevic, e un moment bun să ne reamintim de articolul pe care i l-am dedicat sârbului anul trecut, și pe care îl puteți citi în întregime aici. Reluăm, mai jos, cele mai interesante pasaje.
Tipsy e ceea ce s-ar putea numi un talent cu explozie întârziată, un late-bloomer. Un junior extrem de talentat, el a pierdut mult timp până când și-a descoperit drumul potrivit, ani la rândul gravitând undeva la jumătatea plutonului. “Dacă aș avea șansa să vorbesc cu varianta mea de la 18, 19 ani, i-aș spune să înceteze să se comporte ca un copil pe teren. La acea vârstă, atunci când lucrurile nu mergeau bine pentru mine în timpul unui meci, mă comportam ca un bebeluș plângăcios, care nu-și primește păpușa preferată. Regret mult acum acele lucruri”.
Progresul n-a venit deloc ușor, Janko lovindu-se de toate greutățile pe care un talent le întâlnește în viața din circuit. ”Ca jucător profesionist, am trecut prin aproape toate fazele: am fost un junior de succes, apoi o dezamăgire, un ratat. Apoi, în sfârșit, am intrat în top 100, dar m-am blocat în zona aceea, fără mari rezultate. Toți se întrebau: când o să înceapă să joace? Apoi am intrat în top 50, dar iar m-am blocat, am stagnat. Abia la începutul lui 2011 totul a început să capete sens pentru mine.”
Într-adevăr, din 2011 lucrurile au căpătat o altă formă pentru Tipsy. Pe final de an a cucerit două titluri și a ajuns ca rezervă la Turneul Campionilor, unde a făcut un meci bun cu Berdych, ratat de la minge de meci și l-a bătut pe Novak Djokovic, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi. Dacă în 2010 termina anul pe locul 49, în 2011 se clasa pe 9 la finele anului, păstrându-și și anul trecut locul între primii 10 jucători ai lumii, ceea ce i-a adus o nouă apariție la Londra, la Turneul Campionilor, mult mai slabă, de data aceasta.
Despre Djokovic, la care a înregistrat singurele sale două victorii din carieră asupra unui lider mondial, spune numai lucruri frumoase. Îi zice Președintele. “Ceea ce e atât de măreț în performanțele lui Novak este că ne face pe toți să arătăm mai bine. Partea bună în sport este că nu-i loc de minciună. Există clasamente, există rezultate, lucruri inatacabile. După războaiele prin care am trecut, oamenii din întreaga lume nu au rămas cu o impresie prea grozavă despre sârbi. Și cum n-am avut noroc de niște lideri politici care să ne reprezinte așa cum trebuie, percepția care s-a creat despre sârbi este că sunt niște oameni răi. Nu suntem văzuți ca niște teroriști, dar suntem văzuți ca niște oameni răi. Și nu e cazul”.
Anul trecut a făcut parte dintr-un program de mentorship susținut de Tecnifibre, program prin care cinci tineri juniori au petrecut fiecare câte o săptămână întreagă alături de Janko, mergând după el la turnee și antrenamente, pentru a experimenta pe propria lor piele ce înseamnă, de fapt, viața de jucător profesionist.
“Ca adolescent, nu cred că am făcut atâtea sacrificii cât ar fi fost nevoie. Mi-aș dori să-i spun adolescentului care am fost că trebuie să fie profesionist în fiecare secundă, să sacrifice totul pentru tenis. Totul stă în micile detalii: Mănânci ce trebuie, cât trebuie? La ce oră adormi? Te încălzești cum trebuie? Te uiți la înregistrările meciurilor tale, ca să vezi ce-ai greșit? Te uiți pe YouTube să vezi cum se mișcă Federer pe teren? Ai o atitudine precum cea a lui Nadal la fiecare punct? Trebuie să te gândești la toate lucrurile astea”, spune Janko.
Cunoscut pentru pasiunea sa pentru literatura clasică, Janko e un tip amuzant, respectat de ziariștii apropiați de tur, care au mărturisit, nu o dată, că discuțiile cu Tipsy sunt printre momentele lor preferate. Și cum să nu fie, câtă vreme Janko a fost, mult timp, considerat intelectualul circuitului. E pasionat de Dostoievski, Nietzsche și Schopenhauer și îți poate vorbi oricât despre picturile lui Dali sau Caravaggio. În același timp, e îndrăgostit de rețelele sociale, de unde ține aproape toată ziua legătura cu fanii lui. Mai are o pasiune pentru muzica de club, făcând pe DJ-ul în timpul liber, precum și pentru tatuaje.
Ca un adevărat rebel, are destule. “Frumusețea va salva lumea”, o frază din Idiotul lui Dostoievski, este unul dintre mesajele pe care le are tatuate. Și nu oricum, ci în japoneză. Mai are un tatuaj, tot în japoneză, care reprezintă primele două litere din numele părinților săi și al său.
Are în total 4 titluri ATP în cont, plus alte șapte finale. La București îl va vâna pe al 5-lea.
Citiți și | Povestea lui Tipsy: Evoluția de la copilul plângăcios la luptătorul care citește Dostoievski
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română