Prezent al treilea an la rând în semifinale, Thiem îl va întâlni pe Cecchinato. Madison Keys și Sloane Stephens joacă la Paris revanșa finalei USO
Într-o zi dominată de șocul produs de Marco Cecchinato (6-3, 7-6, 1-6, 7-6), celelalte meciuri au trecut repede pe planul secund. Italianul a fost impresionant cu Djokovic, atât prin prisma jocului, cât mai ales a atitudinii. Curajul, nervii tari și sângele rece i-au câștigat meciul, în ciuda tuturor așteptărilor-clișeu că va claca după setul trei, sau că va ceda presiunii imense din acel final excepțional, în care s-a jucat la cel mai înalt nivel.
Mats Wilander spunea înaintea partidei Djokovic – Cecchinato că acest meci trebuie câștigat de Djokovic. Că nu există niciun motiv pentru care sârbul să nu câștige acest meci, având în vedere lipsa de experiență și rezultate a italianului. Era într-adevăr greu de anticipat o astfel de înfrângere, mai ales că jocul lui Djokovic căpătase o oarecare formă în ultima vreme. Dacă nu una care să-l poarte spre titlu, măcar una suficientă care să-l treacă de adversari mai slab cotați, așa cum s-a și întâmplat, de altfel, în tot turneul. Dar combinația dintre jocul sclipitor și curajos al italianului și problemele fizice ale sârbului, care l-au făcut să rateze startul, au făcut să se întâmple surpriza.
Și totuși, deși afectat la gât, spate sau picior, Nole s-a luptat fantastic să revină într-un meci în care probabil că n-a luat în calcul eșecul nici când a avut de salvat mingi de meci. Modul necaracteristic în care a lăsat să-i scape printre degete șansele de a lua setul doi, sau avantajul enorm din setul 4 (patru game-uri la rând pierdute de la 5-2), și, peste toate, șansele de set ratate în tiebreak fac ca dezamăgirea să fie și mai mare. Pentru fiecare punct colosal pe care l-a făcut în acel tiebreak, Djokovic a avut și o eroare ușoară, ceea ce i-a deteriorat complet situația.
Desigur, asta nu scade din merite italianului. Pentru un jucător fără experiență la acest nivel, care nu avea până acum o săptămână nicio victorie pe tabloul principal al unui Slam, ceea ce a reușit Marco este pur și simplu uimitor. Cu un rever care a început deja să fie comparat cu loviturile similare ale unor jucători mult mai titrați și cu un refuz de a se lăsa vreo secundă intimidat, Cecchinato s-a surprins probabil și pe sine. Și iată cum, după Roberta Vinci, un alt italian vine și ne reamintește că în tenis nimic, dar absolut nimic nu e garantat.
I‘m not sure if I‘m laughing or crying. This. MATCH. #RG2018
— Andrea Petkovic (@andreapetkovic) June 5, 2018
În semifinale, oricât de bizar sună, Cecchinato îl va întâlni pe Dominic Thiem, care după doi ani în care s-a oprit în semifinale, a anunțat încă de la interviul de pe teren că e timpul să facă pasul următor.
După 6-4, 6-2, 6-1 cu Alexander Zverev, Domi confirmă relația specială pe care o are cu zgura de la Paris. Roland Garros este, de altfel, singurul turneu de Mare Slam la care Thiem a reușit să ajungă și să depășească faza sferturilor de finală.
Că așteptările de la acest meci n-au fost confirmate, iar meciul a fost fără istoric, n-ar trebui să mire prea mult. Era doar o chestiune de timp până când meciurile-maraton câștigate de Zverev aveau să-și producă efectele: trei meciuri la rând de cinci seturi, pe zgură, toate câștigate cu revenire, dar cu un consum fizic și psihic enorm nu avea cum să nu lase urme, oricât de solid ar fi un jucător din punct de vedere fizic. Doar șapte jucători mai reușiseră în Era Open să câștige la Paris trei meciuri la rând de cinci seturi (era o premieră dacă Zverev ar fi câștigat, totuși, în cinci seturi meciul cu Thiem).
Meciul de azi e însă mai mult despre Thiem, care obține încă o victorie autoritară în faza sferturilor de finală de la Paris (în cele trei sferturi jucate, a cedat un singur set, cu Goffin, în 2016) după o evoluție aproape perfectă. A jucat exact ceea ce trebuia în fața unui adversar cu multe meciuri solicitante în spate: l-a forțat să caute lovitura câștigătoare, l-a obligat să joace o minge în plus și a încercat să-l prindă pe picior greșit cu câte o scurtă, venire la fileu sau un slice de rever.
Începutul de meci n-a fost rău nici pentru Zverev. Până la 3-3 ambii și-au făcut serviciul cu destulă ușurință și ai fi putut crede că avem meciul-blockbuster de pe hârtie. Totuși, intențiile lui Zverev – serviciile-voleu, lovituri mai puternice decât de obicei, venirile la fileu sau tendința de a scurta pe cât posibil punctele – indicau că ceva nu e în regulă. Totul s-a rupt, de altfel, după break-ul reușit de Thiem la 3-3. Zverev a început să se deplaseze foarte greu, a părut deranjat de o problemă musculară la piciorul stâng și până la finalul meciului s-a chinuit efectiv să alerge, să lovească și să stea pe teren. Tocmai de asta trebuie acordat credit neamțului. E de apreciat că a continuat meciul pentru spectatori, chiar și cu riscul de a-și agrava accidentarea.
"I think you're the only person who will actually make me smile right now."
The love story between Sascha and the Man from Yorkshire had its final chapter today.#RG18 pic.twitter.com/H52Az5jQHv
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 5, 2018
Totuși, acest RG poate fi o bornă importantă pentru el. Primul pas a fost făcut, a bifat o căsuță importantă (a trecut, în fine, de turul trei al unui Slam, a învins un jucător de top 50, lucru pe care nu-l mai făcuse) și a mai dispărut din presiune. Acum, pentru următoarele Slamuri, e important să se folosească de experiența RG 2018 și să-și ușureze pe cât posibil meciurile din primele tururi.
Este o șansă uriașă pentru Dominic; anul trecut avea de jucat cu Djokovic înainte de a-l vedea pe Nadal, o dublă care s-a dovedit a fi prea mult. Acum, între el și o primă finală de Grand Slam stă un jucător pe care puțini l-ar fi luat în calcul la startul turneului.
https://twitter.com/MariusCopil/status/1004094614977044481
Sloane de Slam a reapărut; Madison Keys ajunge în semi fără set pierdut
Tot astăzi, s-a stabilit și prima semifinală feminină de la Paris. Va fi Sloane Stephens – Madison Keys, adică reeeditarea finalei de la US Open de anul trecut. Ambele au obținut victorii relative facile astăzi, Stephens trecând în două seturi (6-3, 6-1) de Daria Kasatkina, iar Keys de Yulia Putintseva (7-6, 6-4). Calificarea în semifinale la Roland Garros este o premieră pentru amândouă; nici Stephens dar nici Keys nu trecuseră niciodată de optimi aici.
Victoriile obținute de cele două confirmă trendul ultimilor ani la Roland Garros. Tenisul agresiv și în forță ia fața, din nou, tenisului bazat pe răbdare, variație și creativitate. Jocul Putintsevei, dar mai ales al Dariei Kasatkina exact asta propune: inteligență, multe opțiuni, joc complex. Însă, în fața forței brute multe lucruri nu se pot face, mai ales dacă nici nu ai vreo armă cu care să-ți ușurezi cât de cât munca, ori să încerci cumva să contracarezi.
Yulia Putintseva a alergat pe tot terenul, a luptat enorm pentru fiecare punct, a jucat punct cu punct până a ajuns la 5-3 în primul set. De aici, în doar câteva minute s-a văzut bombardată din toate părțile cu lovituri câștigătoare, egalată, condusă și cu primul set pierdut. Kasatkina în schimb n-a avut nici măcar un moment de respiro, fiind dominată cap-coadă de o adversară cu lovituri foarte tari și precise; Stephens a lovit prin Kasatkina și i-a pedepsit orice serviciu mai slab sau lovitură mai scurtă. Jocul inteligent și variația rusoaicei nu au avut nicio șansă în fața tenisului compact și agresiv-controlat al lui Sloane.
Stephens și Keys se revăd așadar, într-o nouă fază avansată a unui Slam, de data asta pe o suprafață pe care niciuna nu excelează în mod deosebit. Dar chiar și în astfel de condiții, tot Stephens rămâne favorită, ea câștigând singurele două meciuri jucate între ele categoric (6-3, 6-0; 6-4, 6-2). De notat este și faptul că Keys devine cea mai tânără jucătoare din SUA calificată în semifinale la RG din 2003 încoace, iar de săptămâna viitoare Sloane Stephens ar putea urca cel puțin până pe locul 6 în clasament.
***
„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).
Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!
*
În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!
Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!