Preview | Sferturile de finală pot începe: Nole și Rafa merg spre meciul direct, Tsitsipas – Medvedev e capul de afiș. Șase debutante la feminin
Adrian Țoca | 8 iunie 2021Ultimele cinci campioane feminine de la Paris – Garbine Mugaruza, Jelena Ostapenko, Simona Halep, Ashleigh Barty și Iga Swiatek -au fost toate campioane în premieră. Cu șase jucătoare prezente pentru prima dată în sferturile unui Slam, RG 2021 e în grafic pentru un scenariu similar.
Într-o zi din viitorul nu foarte îndepărtat, Italia s-ar putea să aibă primii doi clasați din lume. Dar, așa cum Novak Djokovic ne-a informat la ceremonia de premiere de la Roma, „noi suntem încă aici”, unde „noi” înseamnă doi giganți ai sportului cu o foame de victorii pentru care e tot mai greu să găsești atât cuvintele potrivite, cât și repere în istoria sportului. Așa că pentru Lorenzo Musetti și Jannik Sinner, doi tineri de 19 ani absolut captivanți ca potențial și cum nu s-ar putea mai diferiți ca stil, ziua optimilor de finală de la Paris a fost o lecție necesară în drumul lor spre maturizare.
Dacă de Sinner se știu mai multe – iar victoria lui Rafa asupra lui Jannik a avut un sentiment de rutină – Musetti a fost abia acum la primul lui tablou de Grand Slam al carierei. Implicit, meciul cu Djokovic a fost și prima apariție pe o arenă centrală la un Slam. Dar nici că s-a simțit asta. Vreme de două seturi, Musetti a produs o specialitate de tenis potrivită pentru Orașul Luminilor. Reverul italianului, execuțiile lui sclipitoare și prezența în general magnetică au obținut multe comentarii măgulitoare în social media, unde Lorenzo și-a câștigat mulți fani cu această apariție, în condițiile în care mulți privitori ocazionali de tenis l-au urmărit azi pentru prima oară. Fani ușor de atras cu nonșalanța cu care reușește multe dintre acele puncte spumoase, combinată cu atitudinea de „not a big deal” pe care o afișează după acele puncte spectaculoase. La 2-0 la seturi cu Djokovic, Musetti abia dacă a sărbătorit, mulțumindu-se cu o privire scurtă către boxa sa.
Asta, posibil, și pentru că știa că nu poate susține mai mult de atât. Cele două seturi câștigate în tiebreak s-au lungit serios, iar Musetti avea să admită ulterior la conferința de presă că încă a mai simțit urmări după meciul său din turul anterior, câștigat în cinci seturi cu compatriotul Cecchinatto. Lorenzo nu s-a accidentat propriu-zis, dar crampele și durerile la spate l-au consumat, practic, făcându-l aproape absent pentru restul meciului. Asta, nu înainte (și fără a-i tăia din merite) ca Djokovic să-și recalibreze jocul și să găsească în el energia care parcă i-a lipsit în primele două seturi. Novak a spus că a fost mai stresat la începutul meciului decât la 0-2 la seturi și că s-a simțit ușurat după pierderea primelor două seturi pentru că a scăpat de tensiunea care l-a făcut să greșească destul și să fie off în momentele importante ale primelor două ore de joc. Djokovic a fost însă empatic cu tânărul său oponent, amintindu-și că a avut, la rându-i, probleme de fitness în prima parte a carierei. „Sigur că sunt dezamăgit, dar am jucat cu numărul 1 în lume și i-am luat două seturi. Mai am de lucrat pe partea fizică”, a spus și italianul.
Ceea ce, firește, e unul dintre motivele esențiale ale superiorității de mai bine de un deceniu și jumătate arătate de Djokovic, Nadal și Federer. În vreme ce Musetti sau Sinner au multe de învățat din meciurile lor de ieri, dar și din alte interacțiuni cu învingătorii lor (cu care s-au pregătit în câteva ocazii în afara turneelor), Rafa și Novak se pregătesc acum de un nou sfert de Slam. A 49-a prezență pentru Djokovic, a 44-a pentru Nadal [Federer are 57].
Să vedem ce ne așteaptă în sferturi.
Sferturi de finală, tabloul feminin
Șase din cele opt sfertfinaliste sunt într-un sfert de Slam pentru prima oară în carieră.
[25] Gauff vs. Krejcikova (miercuri)
Krejcikova a câștigat titlul la Strasbourg săptămâna trecută, iar acum e una dintre prezențele cele mai impunătoare pe tabloul feminin de la Roland-Garros, unde a reușit primul ei sfert de finală într-un Slam (notă: înfrângerea Soranei din finala de la Strasbourg arată altfel acum, în acest context).
În optimi, Krejcikova a demolat-o pe Sloane Stephens, pierzând doar două game-uri, în drum spre a noua ei victorie consecutivă. Va putea avea aceeași eficiență în fața lui Gauff?
Americanca de 17 ani face un turneu excelent la Paris, unde și-a îmbunătățit precedentul personal best într-un Slam (turul 4 la Wimbledon și AO), iar ascensiunea ei timpurie în ierarhia feminină arată și mai veridică acum. Ca și Krejcikova, Gauff a fost expeditivă în optimi – doar de 53 de minute a avut nevoie pentru un 6-3, 6-1 cu Ons Jabeur. Și, la fel ca oponenta ei din Cehia, Gauff face, în tăcere, un sezon de zgură grozav, cu 13 victorii din ultimele ei 14 meciuri.
În vreme ce ochii tuturor erau în alte direcții, aceste două jucătoare sunt fără îndoială două dintre cele mai în formă din segmentul de zgură.
[9] Swiatek vs. [17] Sakkari (miercuri)
Și nu trebuie să te uiți prea departe pentru a găsi alte două jucătoare într-o formă la fel de impresionantă. Dintre ele se desprinde Iga Swiatek, care pare într-o cursă aproape imposibil de oprit pentru a-și apăra titlul (ar fi prima de la Henin din 2007 care face asta) și de a deveni jucătoarea de bătut pe zgură. Poți să spui orice despre culoar sau oportunitatea apărută în calea Igăi anul trecut, dar e deja evident – pentru cine mai avea dubii – că nu e nimic întâmplător în ascensiunea acestei probabile multiple câștigătoare de Slam-uri în viitor.
Tabloul ei rămâne în continuare cu obstacole tari, dar Iga pare a avea ceva în plus față de toată competiția ei actuală, lucru arătat și în meciul din optimi cu Marta Kostyuk, care a jucat excelent, și tot n-a fost suficient (6-3, 6-4). Swiatek a pierdut doar 20 de game-uri în primele patru tururi și e într-o serie de 22 de seturi consecutive la RG. Și, în plus, e în sferturi și la dublu, alături de Mattek-Sands.
Sakkari și-a continuat la Paris progresul ei încet, dar sigur, din ultimii ani la Slamuri. Ea i-a oprit traseul finalistei de anul trecut, Sofia Kenin (6-1, 6-3), reușind victorii consecutive la jucătoare de Top 20 pentru prima oară în carieră.
[21] Rybakina vs. [31] Pavlyuchenkova (marți)
Iată un meci ofertant pentru fanii jucătoarelor de forță și o imensă oportunitate pentru cele două. Pe de o parte, Elena Rybakina este un star în proces de devenire. Cu perioada de mahmureală post-succesul ei inițial acum lăsată în urmă, Rybakina a redevenit la Paris jucătoarea care a impresionat la începutul lui 2020, trecându-și în cont o victorie-semnătură cu Serena Williams în optimi.
Ca să-și regăsească jocul, Rybakina și-a luat o pauză de trei săptămâni înainte de Paris, iar strategia se dovedește câștigătoare. Ea a explicat de ce a lovit un zid în lunile anterioare: „Cred că s-ar fi putut întâmpla chiar mai repede (n.a. primul ei sfert de Slam), pentru că am avut un an foarte bun în 2020. Am crezut că măcar voi ajunge în săptămâna a doua. Dar apoi am avut niște probleme de sănătate, iar cu toate aceste restricții și lockdowns, a devenit foarte greu să gestionez totul”.
Cum știm de la București, unde a câștigat un titlu, Rybakina poate fi excelentă pe zgură. Va încerca să facă acum încă un pas înainte, pe o parte de tablou unde oportunitatea este absolut uriașă pentru toată lumea rămasă în cursă. Incluzând-o aici și pe una dintre marile talente ale generațiilor trecute. O fostă campioană în serie la junioare și considerată un talent uriaș, Pavlyuchenkova și-a construit o carieră foarte frumoasă la senioare, dar mulți simt că nu și-a atins niciodată potențialul real.
Însă, cum știm deja, niciodată nu e prea târziu pentru nimeni și fiecare are propriul său drum. Al lui Pavs o readuce într-un sfert la Paris la zece ani distanță după prima ei apariție într-o astfel de fază la RG.
Zidansek vs. [33] Badosa (marți)
Cele două jucătoare care le-au eliminat pe Sorana Cîrstea, respectiv, pe Ana Bogdan se întâlnesc pentru prima oară (de altfel, toate sferturile feminine sunt meciuri în premieră) în condiții extraordinare, cu o semifinală de RG pe masă.
Badosa încearcă aici să calce pe urmele altor foste campioane de juniori la Paris care ulterior au ajuns să triumfe și la senioare. Paula a câștigat RG la junioare în 2015, iar cariera ei a căpătat viteză în ultimele câteva luni, începând poate chiar cu optimea de finală reușită toamna trecută la Paris. Acum și-a îmbunătățit deja cu un tur acea performanță și pornește favorită și aici, dar Zidansek, cum am văzut în meciul cu Sorana, nu trebuie subestimată, pentru că o poate deraia pe iberică.
Sferturi de finală, tabloul masculin
Va pierde Rafa vreun set?
[1] Djokovic vs. [9] Berrettini (miercuri)
Dincolo de comeback-ul reușit, al 5-lea al carierei de la 0-2 la seturi, e ceva îngrijorător pentru Djokovic în acele două seturi pierdute cu Musetti sau a fost doar o pasă proastă trecătoare? Pentru că Novak a părut neobișnuit de letargic și depășit cinstit în toate momentele cheie ale primelor două seturi de tânărul său oponent italian.
Are acu Berrettini o rețetă funcțională scrisă deja de Musetti din care să se inspire? Poate doar la nivel de încredere, pentru că din perspectiva matchup-ului, Berrettini pare tipul de jucător pe care Novak știe să-l gestioneze foarte bine și din a cărui agresivitate se poate alimenta la nesfârșit, contracarând-o așa cum am văzut în precedentul lor meci (6-2, 6-1 la Londra, în 2019). Matteo vine și mai odihnit, după ce retragerea lui Roger Federer i-a oferit o zi în plus de odihnă, dar asta s-ar putea să fie o sabie cu două tăișuri. În duelul său cu defensiva lui Djokovic, Berrettini va trebui să fie fără cusur ca să aibă o șansă.
[3] Nadal vs. [10] Schwartzman (miercuri)
Cea mai lungă serie de seturi la RG a lui Rafa a fost de 38 de seturi câștigate la rând și a fost oprită de Diego Schwartzman. Acum, Rafa a ajuns la 35 și îl vede din nou pe argentinian la Paris, similar cu ediția de anul trecut, după un meci cu Sinner. Nadal are un bilanț excelent cu Diego (10-1), dar e drept că a existat acel meci de la RG 2018 când sud-americanul a câștigat primul set și era excelent poziționat și în al doilea, când ploaia a întrerupt pentru o bună bucată de timp meciul.
Diego, care a venit într-o formă cât se poate de rece la Paris (patru înfrângeri consecutive pe zgură), a făcut un turneu foarte bun aici, ajungând în sferturi fără să fi pierdut vreun set. Cu Nadal însă într-o formă precum cea de acum, Diego va avea nevoie de ceva cu adevărat special.
[6] Zverev vs. Davidovich Fokina (marți)
Davidovich Fokina este una dintre surprizele plăcute ale ediției din acest an, iar spaniolul (din părinți ruși, ca și adversarul său) nu a punctat doar pe teren, cu stilul său electric – a câștigat un meci epic cu norvegianul Ruud în runda a treia, confirmând apoi printr-un succes cu Delbonis – ci și în afara lui. Alejandro și-a câștigat destui fani după ce a povestit că se ocupă de o platformă care se ocupă cu înlesnirea adopțiilor de animale abandonate, fenomen care a luat proporții în Spania (ca și în alte țări) pe timpul pandemiei.
După un astfel de turneu solicitant, Davidovich Fokina are însă o misiune tare grea în fața unui oponent în formă excelentă, cu 11 seturi consecutive la Paris, majoritatea luate impunător.
[5] Tsitsipas vs. [2] Medvedev (marți)
Duelul dintre acești – deja – vechi rivali este cel mai interesant sfert de finală de pe tabloul masculin. Și este și poate unul dintre cele mai interesante meciuri din rivalitatea lor, una dominată autoritar de rus (6-1), după cum am văzut și anul acesta, în semifinalele Australian Open.
Însă acum se joacă pe zgură, în condiții care nivelează diferența dintre cei doi. Tsitsipas a jucat ca un favorit până acum, solid și impunător, curățând un traseu dacă nu complicat, atunci măcar cu jucători greu de bătut (Isner, Carreno Busta). Tot sezonul lui de zgură a fost excelent (două titluri, plus acel meci excelent cu Rafa de la Barcelona), iar asta, cumulat cu faptul că a nimerit în jumătatea de tablou fără Big 3 (și rămasă repede și fără Thiem), i-a făcut pe majoritatea specialiștilor să-l vadă pe Tsitsipas favorit pentru prima lui finală de Slam.
Dar ascendentul – și matchup-ul, mai ales – continuă să conteze mult în tenis, poate mai mult decât suprafața. Una pe care Medvedev pare să o fi descifrat, în cele din urmă. Fără victorie la Paris până anul acesta, Daniil e dintr-o dată foarte greu de bătut și aici. Asta poate și pentru că s-a decis (sau a simțit) să joace pe zgură ca pe hard. Așa a obținut victorii clare pe un traseu iarăși nu neapărat ușor (Bublik, Paul, Opelka, Garin).
În condiții egale de formă și fitness, va fi captivant de văzut ce va putea face Tsitsipas pentru a rezolva o problemă aproape fără ieșire pentru el până acum, defensiva exasperantă a lui Medvedev. Dacă va reuși, mai ales în circumstanțe așa de importante ca acestea, va fi poate una dintre cele mai importante victorii ale carierei lui.
Românii în sferturi la dublu
Horia Tecău / Kevin Krawietz vs Cabal / Farah (marți)
Horia se revede cu o pereche care i-a stat constant în față în meciuri mari în ultimii doi ani. În formula cu Krawietz, jucătorul nostru i-a întâlnit pe columbieni o singură dată, în finala pierdută anul acesta la Barcelona. Dar succesul pe care îl are Krawietz la Roland-Garros (două titluri în ultimii trei ani) e marea noutate în acest match-up.
Irina Begu / Nadia Podoroska vs Martic / Rogers (miercuri)
Irina compensează la dublu pentru eliminarea (și ghinionul tragerii) de la simplu, unde pentru al doilea an la rând a dat peste un nume mare într-unul dintre primele două tururi. Formula cu Podoroska e destul de nouă (împreună au doar șase meciuri, 4-2), dar la Paris a mers excelent, cu un singur set pierdut în primele trei tururi. Nici Petra Martic și Shelby Rogers nu au o vechime prea mare împreună (6-2), așa că din perspectiva asta va fi un meci de pe poziții aproape egale.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română