Unde se va decide și la ce să ne așteptăm de la finala Simona Halep vs Caroline Wozniacki
Camelia Butuligă | 26 ianuarie 2018Înaintea finalei feminine, știm un singur lucru: Simona și Caroline sunt aici ca să se chinuie una pe cealaltă – nimeni nu așteaptă altceva decât echilibru. Și totuși, sunt câteva lucruri care vor face diferența. Către ele merită să ne aplecăm
Ultimele noastre amintiri cu Caroline Wozniacki nu sunt prea plăcute: la Singapore, daneza a învins-o pe Simona cu 6-0, 6-2 și a trecut val-vârtej prin toate adversarele în drumul spre titlu. Atunci, Caroline a surprins pe toată lumea cu agresivitatea ei sporită: un nou serviciu mai apăsat și lovituri care, deși nu dădeau peste cap radarul, aterizau constant aproape de tușe. La Turneul Campioanelor nimeni – în afară de Caroline Gracia și urcările ei la fileu – n-a reușit să găsească soluții acestui nou joc al danezei, care s-a potrivit mănușă pe suprafața lentă folosită de organizatori.
”Tot timpul adversarele vor căuta soluții să te învingă, dar datoria ta e să fii cu un pas înaintea lor. Orice jucătoare bună are un plan A, un plan B si un plan C”, declara Wozniacki la Melbourne.
Se pare că planurile de joc ale Carolinei continuă ideea generală de la Singapore: un serviciu agresiv (peste 80% puncte câștigate cu primul serviciu de-a lungul Australian Open, procent explicat prin plasamentul aproape de tușe) și un joc care îmbină defensiva ei clasică cu varietatea, specularea deschiderilor din terenul advers și ocazional urcări la fileu pentru finalizare. Mai punem la socoteală o atitudine tenace, care nu renunță indiferent de scor (a salvat și ea mingi de meci în turul doi) și putem spune că Wozniacki este în acea etapă a carierei sale în care are și experiența, și mentalitatea și jocul necesar pentru a fi o adversară extrem de dificilă. Întrebată cum a întors meciul contra Janei Fett, Wozniacki a explicat că după ce a salvat mingile de meci, dar deficitul din decisiv rămăsese considerabil, și-a spus: ”Oblig-o să câștige meciul. Nu i-l da pe degeaba.”
Cred că această atitudine va descrie destul de bine ce se va întâmpla mâine pe teren. Dacă e să câștige, Simona va trebui să-și facă punctele, căci din partea lui Wozniacki nu va primi mare lucru: nici neforțate, nici renunțare la luptă. Daneza se va folosi mental de faptul că a câștigat ultimele două meciuri contra Simonei pentru a juca cu încredere.
Pe de altă parte, și Simona este mai agresivă și a câștigat la capitolul tenacitate în acest debut de an. Iar declarațiile ei indică spre faptul că știe că trebuie să-și facă punctele în această finală ca să o poată câștiga. Altfel, amândouă au profil de joc similar: deplasare excelentă și nevoia de a crea deschideri în teren pentru a face winnere. După cum observați, aici va fi problema: fiecare va alerga si o va împiedica pe cealaltă să creeze aceste deschideri. De unde vor rezulta probabil schimburi prelungite și un meci asemenea.
Ce poate face diferența?
1.Serviciul și returul. Simona poate servi foarte bine, dar mai are game-uri slabe pe serviciu. Pachetul serviciu/retur va trebui să fie peste al lui Caroline. Aici e chestie de formă din acea zi și de curaj (fiind finală vor fi emoții mai mari), dar am văzut în ultimele meciuri că Simona servește curajos când este la ananghie.
2.Agresivitatea în lovituri. Este un echilibru delicat între agresivitate și minimalizarea greșelilor. Cu Kerber, Simona a greșit destul când Kerber se mișca bine și o obliga să forțeze lovitura ca să închidă schimbul. Secretul este să-și aleagă bine momentele în care să apese pe lovituri – nu-și poate permite să se epuizeze lovind tot timpul mai tare decât este obișnuită.
3.Fizicul. Simona are meciuri mai grele în spate, mai mult timp petrecut pe teren, plus o gleznă în recuperare. În interviul de azi ne-a spus că talpa piciorul drept se resimte pentru că a încercat să protejeze piciorul stâng. ”Dar mai ține un meci”, ne-a asigurat ea. Ideal ar fi ca acest meci să nu intre din nou în prelungiri, dar este foarte probabil, judecând după stilurile lor.
4.Psihicul. Într-o finală de Slam, totul devine mai greu din punct de vedere emoțional. Ambele sunt la a treia încercare, deci știu ce să facă și ce să nu facă. Teoretic măcar, pentru că în practică, socoteala de la 0-0 nu se potrivește cu cea de la 5-5 în decisiv.
Imponderabilele
Față de celelalte două finale de la Roland Garros, asta mi se pare mult mai relaxată (dacă pot spune așa ceva despre o finală de Slam). La Paris, prima oară nimeni nu se aștepta ca Simona să ajungă în finală (cred că nici ea). La a doua, toată lumea se aștepta să ajungă în finală și să câștige. Au fost două extreme. Acum, așteptările au fost dozate: Simona era în conversație, pentru că e nr. 1, dar erau alte nume mai vehiculate de presă (Kerber, Sharapova, Svitolina, chiar și Wozniacki). Într-un fel, asta e bine, pentru că Simona n-a mai pus atâta presiune pe ea – plus, accidentarea din primul tur chiar a făcut ca fiecare victorie să fie bonus. Din acest punct de vedere, cred că Simona intră pe teren mai concentrată la meci decât la ideea că e o finală.
Calcule, socoteli
Șansele sunt strânse. I-aș da un ușor avantaj lui Wozniacki (fizic a fost mai puțin încercată decât Simona, mental este mai constantă), dar șoaptele adunate de pe culoarele presei de la Melbourne arată că jurnaliștii străini o percep favorită pe Simona. Oricum, asta nu știu cât înseamnă: am văzut cum oameni creditați cu 0% șanse să câștige au câștigat până la urmă. Dacă ambele intră în teren cu un plan bun, îl execută și meciul intră în prelungiri, atunci totul se va reduce din nou la nervii mai tari și cine va intra mai repede în acea zonă de instinct pur, în care nu se mai vede decât mingea.
***
Ia-ți albumul Simona de păstrat!
Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, este epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.
Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 12 zile.
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
2. Noul set de tricouri 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici.
De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.
3. Noul tricou 30-0 Tee
Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.
Verifică toată oferta din Shop AICI
Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română