Karolina Pliskova începe cu dreptul turneul de la Singapore după o victorie convingătoare (6-2, 6-2) în fața lui Venus Williams într-un meci fără istoric, dominat cap coadă de Pliskova, care a avut răspunsuri potrivite la orice a încercat Venus.
Spre deosebire de Zhuhai 2015 și US Open 2016 (ultimele lor două întâlniri), cu echilibru și calitate, astăzi lucrurile au stat complet diferit. Nu a mai fost dramă, nu au mai fost seturi echilibrate. Totul a mers într-o singură direcție.
Chiar și fără un meci strălucitor, e important de subliniat tenisul arătat de Pliskova. Convingătoare de la prima minge (a câștigat primul game al meciului cu 4 servicii câștigatoare), Pliskova nu a dat niciun semn de slăbiciune. A părut foarte conectată la meci și a avut constant o viteză în plus față de Venus, atât din punct de vedere al deplasării, cât și joc. Tot meciul a lovit agresiv, dar controlat. Și-a asumat riscuri, dar nu a forțat inutil. Și a încercat permanent să o împingă pe Venus în spatele liniei de fund cu acele lovituri plate și foarte profunde, care îi permiteau să conducă schimbul, să impună ritmul și să preia repede inițiativa.
Și cu returul a făcut o treabă grozavă și a reușit multe puncte. A întâmpinat de fiecare dată mingea devreme, a atacat serviciul doi al lui Venus (în tot meciul, Venus a facut 6 puncte cu serviciul doi); astfel a pus presiune pe Venus la fiecare minge și nu a lăsat-o să preia controlul.
În partea cealaltă, Venus a fost în una din acele zile în care nimic nu i-a ieșit. A încercat, s-a luptat să revină, a încercat să schimbe câte ceva, dar fără niciun rezultat. A dat senzația că nu simte deloc jocul și că e cu un pas în urmă; foarte rar a reușit să găsească un echilibru între agresivitate și control, iar asta s-a datorat deplasării greoaie, care o făcea să ajungă târziu la minge. Pe de altă parte, a părut că îi e foarte greu să își adapteze jocul la această suprafață foarte lentă. A jucat mult prea îngrijit, a lăsat-o pe Pliskova să conducă jocul și a dat impresia că joacă cu frână de mână trasă, fără să își dea drumul complet la braț. Deși în primul set a avut o mică revenire de la 0-3 la 2-3, reușind să recupereze break-ul, în game-ul următor a dărâmat tot ce reușise să construiască, cu două duble greșeli și trei erori neforțate. Iar după acel serviciu cedat, Pliskova nu s-a mai uitat în urmă.
În setul doi, Venus a părut că încearcă să schimbe câte ceva; întâi a crescut viteza la serviciu, apoi a venit mai des la fileu și a încercat să returneze ceva mai lung, spre corpul cehoaicei. Pe moment i-a ieșit: și-a făcut serviciul, iar la 1-1 a avut trei șanse de a face break-ul, venite după câteva lovituri excelente. Toate trei însă au fost ratate și, așa cum se întâmplă de obicei, când ratezi astfel de șanse, în game-ul următor ea și-a cedat serviciul în aceeași notă: duble greșeli și erori consecutive.
Condusă cu 1-4 și mingi de 1-5, Venus a salvat multiple mingi de 1-5, a continuat să lupte și a reușit în final să își câștige serviciul. Deși într-o poziție bună după acel game câștigat la mare luptă, iar lucrurile se puteau întoarce în favoarea ei, Pliskova a răspuns din nou formidabil, cu un game câștigat la zero care a înlăturat orice dubiu, iar mai apoi a închis meciul pe serviciul lui Venus; asta după ce americanca salvase trei mingi de meci inițial. De fapt, asta a făcut tot meciul Pliskova. Nu a dat nimic gratis, a luptat pentru absolut fiecare punct și a menținut un nivel excelent tot meciul – lucrul ăsta i l-a cerut și Rennae Stubbs după primul set câștigat: să mențină același nivel, să continue cu aceeași energie.
https://twitter.com/KaPliskova/status/922084757956997120
Dat fiind formatul acestui turneu, pentru Pliskova e o victorie importantă, pe de o parte pentru că e obținută fără un efort imens iar prospețimea fizică contează enorm aici, iar pe de altă parte vorbim de o victorie scurtă, în două seturi, care o poate ajută pe mai departe în funcție de ce se întâmplă cu restul jucătoarelor, având în vedere că orice game câștigat sau pierdut cântărește enorm la un astfel de turneu.
Pliskova se revede cu Muguruza, marți, în duelul câștigătoarelor primei zile din Grupa Albă.
***
My Forehand și Play Hard te scot din rând! Aruncă o privire în Shop și ia-ți un tricou care te reprezintă; separat sau într-un pachet avantajos cu revista 30-0 Pe Curat.
***
În 30-0 Pe Curat 2017, despre cum s-au întors Federer și Nadal în fruntea tenisului:
„Același progres îl dusese pe Federer în ultimii trei ani, în trei finale de Grand Slam, două la Wimbledon, în 2014 și 2015, una la US Open, în 2015. Toate trei fuseseră pierdute la Novak Djokovic. De altfel, rivalitatea cu Nole părea să înlocuiască și să eclipseze, în acei ani, marea rivalitate a elvețianului cu Rafa. În timp ce, în ultimii trei ani, Federer se văzuse extrem de rar cu Rafa, meciurile cu Nole, dese și cu miză mare, au devenit prilej de tenis de calitate și de suspans mereu reînnoit, rezumat în întrebarea: îl mai poate bate Federer pe Djokovic?
Jocul de-a șoarecele și pisica pe care l-au executat Federer și Djokovic în 2014–2016 un numai că a dat o nouă față rivalității lor, dar a făcut să se nască și o nouă întrebare, care ronțăia încet, dar sigur, la temelia unui fapt care părea de necontestat până de curând: statutul lui Federer drept cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, statut sprijinit solid pe numărul de titluri de Grand Slam deținute de el. Grație unei forme de invidiat, susținută în mod constant, Nole ajunsese, la sfârșitul lui 2016, la impresionantul număr de 12 astfel de titluri. Voci, mai puțin sau mai mult avizate, au ajuns să între- be dacă, în aceste condiții, nu cumva galoanele de Cel mai mare jucător al tuturor timpurilor vor sări de pe umerii lui Federer pe umerii sârbului într-un viitor apropiat.
30-0 Pe Curat 2017 este disponibil și în pachet cu Ediția „Pe Curat de Colecție”.